Korona kurittaa juniorijääkiekkoakin: HPK:n toiminta jäissä, Pelicans hätistelee vanhempia kauemmaksi

Jääkiekkoliitto on varautunut, että harraste- ja kilpasarjoissakin otteluita joudutaan siirtämään ja perumaan koronan vuoksi.

junioriurheilu
Pelicansien harjoitushallin pukuhuonekäytävä
Vanhemmilta on pääsy kielletty pukukoppeihin ja käytäville.Juha-Petri Koponen / Yle

Jääkiekkoseura HPK kertoi tänään torstaina, että seuran liigajoukkue sekä alle 20-vuotiaiden joukkue ovat karanteenissa koronatartuntojen ja -altistusten vuoksi. Seura perui myös kaikki junioriharjoituksensa tältä päivältä.

– Seuraamme tilannetta herkällä korvalla ja kuuntelemme viranomaisten ohjeistusta. Tänään nyt tehtiin tällainen varotoimenpide, ja huomenna meillä todennäköisesti jatkuu ihan normaalisti. Nyt eletään niin sanotusti tunti kerrallaan, kertoo HPK Juniorjääkiekon toiminnanjohtaja Marko Rahikainen.

Lue myös: SM-liigan alkaminen ajallaan on vaakalaudalla

HPK:n junioritoiminnassa on mukana noin 750 lasta ja nuorta, eikä koronapandempia ole juuri vaikuttanut harrastajamääriin. Toimintaa pyöritetään yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita noudattaen. Koronaviruksen leviämistä pyritään Rahikaisen mukaan estämään muun muassa siten, että vanhempien suositellaan jäävän jäähallien ulkopuolelle. Pukukoppeihin ei vanhemmilla ole lainkaan asiaa.

HPK:n juniorit
HPK:n junioreiden harjoitukset jatkunevat normaalisti perjantaina.Laura Hossi / Yle

– Vanhemmat jättävät lapset jäähallin pihalle, ja siitä sitten joukkueen johtoryhmän jäsenet ohjaavat lapset pukukoppeihin, Rahikainen kertoo.

Jääkiekkoliitto on päivittänyt tänään turvallisuusohjeensa sekä linjannut, miten koronakaranteeneihin ja -altistumisiin suhtaudutaan sarjatoiminnassa. Liitto varautuu siihen, että harraste- ja kilpasarjoissa joudutaan siirtämään tai perumaan otteluita.

Lahdessa juniorit treenaavat normaalisti

Uutiset Hämeenlinnasta eivät ainakaan toistaiseksi ole vaikuttaneet Junior-Pelicansin toimintaan. Suomen suurimman juniorijääkiekkoseuran joukkueissa ei ole todettu koronatartuntoja, eikä toimintaa ole siksi ollut syytä rajoittaa. Tosin omia turnauksia ei tällä haavaa järjestetä, kertoo Junior-Pelicansien toiminnanjohtaja Ari Suomalainen.

– Jos meidän joukkuueet ovat käyneet turnauksissa, ne ovat olleet pienimuotoisia, joissa on koetettu pitää yksittäiset joukkueet erossa muista, hän kertoo.

Viime kaudella Junior-Pelicansilla oli Lahden seudulla Päijät-Hämeen kunnissa reilut 1 500 harrastajaa. Tällä kaudella harrastajamäärä näyttää Suomalaisen mukaan pysyvän ennallaan.

Junior-Pelicansien toiminnanjohtaja Ari Suomalainen
JuniorPelicansin toiminnanjohtaja Ari SuomalainenJuha-Petri Koponen / Yle

– Kaikkein pienimpien kiekkokoulut lähtee käyntiin ensi viikolla, mutta nyt näyttää siltä, ettei koronalla ole isoa vaikutusta harrastajamääriin.

Vanhemmat vain pienimpien mukaan

Pelicans-junnujen vanhemmat joutuvat alkaneella kaudella pysyttelemään sivussa. Pelicans-junnuilla on samat käytännöt kuin HPK:n junioreillakin, eli pukuhuoneisiin tai vaihtopenkeille ei vanhemmilla ole asiaa, vaan heidän tulee pysyä katsomoissa, jos hallista sellainen löytyy.

– Tietysti jos pienimmät lapset tarvitsevat vanhemman apua varusteiden pukemisessa ja muussa, niin niissä tilanteissa on joustoa. Mutta muuten ei, Suomalainen sanoo.

Suomalaisen mukaan yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita on onnistuttu pääosin noudattamaan hyvin, mutta joillakin halleilla lähinnä vanhemien ja muun yleisön toimintaan on jouduttu puuttumaan.

– On pyritty rauhoittamaan omat tilat pelaajille, jotta yleisö ja muu väki ei kohtaisi heitä tarpeettomasti. Näissä on ollut vähän tarkennettavaa.

Uskaltaako tässä tilanteessa lapsten ylipäätään tuoda treeneihin?

– Uskaltaa ja kannattaa. Harrastustoiminta on kuitenkin niin olennainen osa tätä yhteiskuntaa, että jos niitä ei ole välttämätöntä keskeyttää, niin koitetaan pitää pyörät pyörimässä, Suomalainen linjaa.

Myös HPK-junnujen Rahikainen toivoo, että kausi voisi jatkua normaalisti mahdollisimman pian.

– Toivotaan nyt, että saatais tää tauti tästä kuriin.

Lue myös:

HPK:n liigajoukkueen toiminta keskeytetty – korona jyllää jukurien juniorijoukkueessa

Kouvolassa jalkapallon Tykkimäki-turnaukseen osallistuneella koronatartunta – turnaukseen osallistui yhteensä yli 1000 lasta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus