Oysin äidinmaitokeskuksen maitovarastot ovat käyneet vähiin – luovuttajia toivotaan

Keskoset ja sairaat vastasyntyneet tarvitsevat maitoa. Myös terveet vastasyntyneet saattavat tarvita lisämaitoa.

äidinmaito
hoitaja pullottaa äidinmaitoa
Äidinmaito suojaa vastasyntynyttä ripulitauteja, keuhkokuumetta ja korvatulehduksia vastaan. Kuvituskuva.Jarkko Heikkinen / Yle

Oulun yliopistollisen sairaalan äidinmaitokeskus kaipaa lisää äidinmaidon luovuttajia. Maitovarastot ovat käyneet vähiin.

Luovutetun maidon määrä vaihtelee suuresti. Lähemmäs 250 litran varasto vastaisi nykyiseen tarpeeseen, mutta tätä nykyä varasto on noin 180 litraa.

Uusia luovuttajia tarvitaan, sillä äiti voi luovuttaa maitoa vain 4–6 kuukautta synnytyksen jälkeen. Maitoa voidaan säilyttää pakastimessa kolme kuukautta.

Maitoa annetaan sekä keskosille että sairaille vastasyntyneille. Myös terveet vastasyntyneet saattavat tarvita luovutettua äidinmaitoa lisämaidoksi.

Äidinmaito suojaa ripulitauteja, keuhkokuumetta ja korvatulehduksia vastaan niin keskosia kuin täysiaikaisinakin syntyneitä vauvoja.

Luovuttajiksi voivat alkaa tupakoimattomat äidit, jotka eivät käytä säännöllistä lääkitystä. Kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitys ja diabetes eivät kuitenkaan estä luovuttajaksi alkamista.

Äidinmaitoa voidaan vastaanottaa jopa muutaman tunnin linja-automatkan päästä. Oulun kaupunkialueella maito noudetaan luovuttajalta.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.