Riku Eskelinen ei pääse ylioppilaskirjoituksiin koronakaranteenin takia – Rehtori myöntää virheen, YTL pitää altistuneiden kokeita lähes mahdottomina

Espoossa lukiolaisten opinnot uhkaavat venyä karanteenin takia. Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) pitää vilpin välttämistä kokeessa pääasiana.

ylioppilaskirjoitukset
Riku Eskelinen.
Päivää vaille kahden viikon etäopetus ennen ylioppilaskirjoituksia ei riittänyt, sillä Riku Eskelinen altistui koronavirukselle viimeisenä lähiopetuspäivänään.Riku Eskelisen kotialbumi.

Espoolainen abiturientti, Riku Eskelinen meni kouluun pahaa aavistamatta elokuun viimeisenä päivänä. Seuraavasta päivästä lähtien Kaitaan lukion abit oli määrätty etäopetukseen, jotta he varmasti pääsisivät syksyn ylioppilaskirjoituksiin.

Toisin kuitenkin kävi.

Riku sai viranomaisilta tiedon, että hän oli altistunut koronalle koulussa juuri tuona kohtalokkaana maanantaina, 31.8. Hänet määrättiin kahden viikon karanteeniin, jonka viimeinen päivä on maanantai 14.9.

Samana päivänä on ylioppilaskirjoitusten ensimmäinen koe, mutta Eskelinen joutuu yhä pysymään kotona.

Karanteeni on täysin ehdoton: edes negatiivisen koronatestin turvin mies ei pääse osallistumaan kokeeseen. Sen hän varmisti puhelimessa terveysviranomaiselta.

Eskelinen ihmettelee, miksi abeja ei määrätty etäopetukseen päivää aikaisemmin, jotta mahdollisen karanteenin sattuessa kaksi viikkoa olisi tullut täyteen ennen kirjoituksia. Hänen puolestaan etäopetuksessa olisi voitu olla lukuvuoden alusta saakka.

– Me ehdimme olla muutaman viikon lähiopetuksessa, kunnes joku keksi, että tilanne näyttää niin huonolta, että abit siirtyvätkin etäopetukseen, jotta kirjoitukset saadaan turvattua. En osaa vastata siihen, miksi me menimme kouluun muutamaksi viikoksi, ei sitä kukaan meille perustellut.

Eskelinen pelkää, että kaikkien viiden kokeen suorittaminen keväällä vaikeuttaa valmistautumista ja alentaa arvosanoja. Hän ajatteli myös, että hän saa syksyn terveystiedon kokeesta hyvää harjoitusta ja pääsee keskittymään vaikeampiin aineisiin keväällä.

– Tämä vaikuttaa paljon stressin määrään ja mielialaan. Jos epäonnistun keväällä kokeissa, se voi pahimmassa tapauksessa venyttää opiskeluja kolmeen ja puoleen vuoteen, Eskelinen harmittelee.

– Pahimmassa tapauksessa se siirtää myös inttiin menemistä ja jatko-opintoja.

Joillakin opiskelijoilla on jo nyt Eskelisen mukaan tiedossa, että koronakaranteeni venyttää opintoja varmasti puolella vuodella.

Koulun rehtori myöntää: Abit olisi pitänyt määrätä etäopiskeluun aiemmin

Kaitaan lukion rehtori Harri Henttonen myöntää, että virhe tuli tehtyä ja abit olisi pitänyt määrätä etäopiskeluun ainakin päivää aikaisemmin, jotta täydet kaksi viikkoa olisivat tulleet täyteen ennen ensimmäistä koepäivää.

Miksi oppilaat ylipäätään tulivat kouluun muutamaksi viikoksi?

– Kaikki tässä yhteiskunnassa olivat kesälomilta palatessaan unohtaneet koronatilanteen ja kaikki olivat huolettomia. Koronatapauksia ei myöskään ollut. Teimme kuitenkin ennakoivana toimenpiteenä päätöksen, että abiturientit siirtyvät etäopetukseen, ja sillä varaudutaan siihen, että ylioppilaskokeen järjestäminen onnistuu.

Laitetaanko abiturientit ensi keväänä etäopetukseen aiemmin?

– Varautumissuunnitelmista keskustellaan kaupungin lukiotoimessa. Tietenkin meidän pitää ottaa huomioon mahdollinen kahden viikon karanteeniaika jatkossa paremmin.

Voisivatko karanteenissa olevat tehdä ylioppilaskokeen muualla kuin koululla?

– Kun ylioppilastutkinto tehdään sähköisesti, niin sitten pitäisi mennä periaatteessa kokelaan kotiin. Sinne pitäisi viedä palvelin, siellä pitäisi olla varapalvelin ja niin edelleen.

– Siellä pitäisi olla myös valvoja, ja minun olisi aika vaikeaa määrätä ketään karanteeniin valvomaan koetta. On mahdollista, että neuvontatilanteissa joutuu olemaan kokelaan kanssa lähikontaktissa. Työsuojelulakikin saattaisi tulla vastaan.

Ylioppilastutkintolautakunta: Lievennyksiä ei luvassa karanteenin takia

Ylioppilastutkintolautakunnalla (YTL) ei ole tietoa siitä, kuinka moni syksyn noin 46 500 kokelaasta joutuu olemaan pois kirjoituksista sairauden tai karanteenin takia.

– Tänä syksynä joitakin kokelaita valitettavasti sairastuu tai joutuu karanteeniin, sanoo ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä.

Espoolaisen rehtorin mukaan ylioppilaskokeen järjestäminen karanteenissa oleville on käytännössä mahdotonta. Mikä on Ylioppilastutkintolautakunnan kanta asiaan?

– Ylioppilastutkinnon koe tehdään kaikissa lukioissa samanaikaisesti. Jos kokelas sairastuu tai on karanteenissa, niin silloin vaihtoehtona on ilmoittautumisen mitätöinti. Silloin voi osallistua seuraavaan tutkintokertaan.

– Joissakin harvinaisissa tilanteissa erillisen tilan järjestäminen karanteenissa oleville voi onnistua, mutta se on hyvin vaikeaa, lähes mahdotonta.

Mikä siinä on vaikeaa tai lähes mahdotonta?

– Karanteenissa oleva kokelas on määrätty terveydenhoitoviranomaisten toimesta välttämään lähikontaktia ja koetilanteessa kokelaat ovat toisensa kanssa samassa huoneessa ja valvojan pitää tietyssä vaiheessa olla lähellä kokelasta. Silloin turvallisuus pitää arvioida samassa tilassa olevien kannalta huolella.

Miksi koetta ei voi järjestää kotona ?

– Ylioppilastutkinto on niin sanottu high stakes -koe, jolla on hyvin suuri merkitys tulevaisuuden kannalta. Vilpin estäminen ja sen varmistaminen, että kokelas itse tekee koetta ovat keskeisessä roolissa. Etävaihtoehdot eivät valitettavasti tule kyseeseen.

– Jos koe järjestettäisiin kotona, siellä pitäisi olla valvoja, digitaalisen kokeen järjestelmät, koetilan palvelin, varapalvelin ja kokelaan kone eli puhutaan aika mittavista järjestelyistä, joissa suurin haaste tulee varmaan siitä, että valvoja olisi todennäköisesti lähikontaktissa kokelaan kanssa. Lisäksi lukioilla ei riitä valvojia tämän tyyppisiin tilanteisiin.

Onko kokeen arviointiin mahdollista hakea lievennystä, jos jollain kokelaalla menee kevään kirjoitukset huonosti siitä syystä, että hän ei päässyt kirjoittamaan osaa kokeista syksyllä?

– Kokeessa pitää osoittaa oma osaaminen kokeen tekohetkellä. Varsinaisia lievennyksiä kokeeseen ei ole anottavissa. Joissakin poikkeustilanteissa sairaus tai hyvin vaikea elämäntilanne voivat olla sellaisia, joissa voi saada turvaa potentiaalisessa improbatur -tilanteessa.

Olisiko parempi, että keväällä määrättäisiin abit ennakkoon etäopetukseen, jotta turvattaisiin kirjoitukset? Onko teillä tähän kantaa?

– Tälläkin hetkellä kouluilla ja opetuksenjärjestäjillä on vakavasti harkinnassa etäopiskelu. Päätökset tehdään paikallisesti. Lukioissa on mahdollista etäopiskella ja viime vuonnakin sitä mahdollisuutta hyödynnettiin laajamittaisesti. Tilanteet ovat paikallisesti erilaisia ja altistuksia tulee myös vapaa-aikana.

Lue myös:

Koronavirukselle altistuneet abiturientit pääsevät sittenkin osallistumaan kirjoituksiin Mikkelissä – tilat järjestetään purkutuomion saaneeseen Urpolan kouluun

"Istuin pleksilasin takana, opettajat ympärillä" – Italialaisten abien koronakevään epävarmuus huipentuu poikkeukselliseen, vain tunnin suulliseen yo-kokeeseen