Hurja vaaratilanne Turun Auransillan kupeessa – nainen pelastui täpärästi puusta katkenneen ison oksan alta

Myös suuri jalopuu kaatui tuulen voimasta päin kerrostaloa Turun Puolalanpuistossa.

puut
Katkennut puunoksa maassa Turun Aurajokisillan kupeessa.
Turun Auransilta on rakennettu vuonna 1907. Sitä ympäröivät monet istutetut jalopuut.Ari Welling / Yle

Turun Aurajokirannassa koettiin torstaina puolen päivän aikaan erikoinen vaaratilanne, kun jokirannan jalopuusta katkesi suuri oksa.

Oksa mätkähti maahan Auransillan kauppatorin puoleisessa päässä. Iäkkäämpi nainen pelastui täpärästi oksan alta. Hän ei ilmeisesti kuullut oksan katkeamisesta syntynyttä rätinää ja pauketta, sillä hän ei reagoinut oksan katkeamiseen mitenkään.

Oksan uloimmat osat osuivat naisen päähän, olkalaukkuun ja huiviin. Nainen ei ilmeisesti tajunnut tapahtuneen uhkaavuutta, vaan jatkoi matkaansa nostettuaan ensin kassinsa olalleen ja solmittuaan huivinsa tiukemmin kiinni. Oksan kohdalla ei ollut muita jalankulkijoita.

Jalopuu on kaatunut tuulessa päin Puolalanpuiston kerrostaloa.
Voimakas, puuskittainen tuuli kaatoi torstaina iltapäivällä myös Turun Puolalanpuistossa jalopuun vasten kerrostaloa. Päivi Leppänen / Yle

Tuuli voimakasta Varsinais-Suomessa

Tapahtumahetkellä Turun keskustassa puhalsi melkoinen tuuli. Ilmatieteenlaitos on antanut kello 12 tuulivaroituksen myös Varsinais-Suomen maa-alueille (siirryt toiseen palveluun). Luoteistuulen ennustetaan olevan voimakasta keskipäivästä alkaen ja tuulen nopeus puuskissa voi olla 15 m/s.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan matalapaine liikkuu torstaina maan etelä- ja keskiosan yli koilliseen. Tuuli on torstaina merillä ja maa-alueilla voimakasta. Maa-alueilla kovimmat puuskat osuvat silti Ilmatieteenlaitoksen mukaan itään ja kaakkoon, missä tuuli voi puuskissa käydä lähes myrskylukemissa.

Turun Aurajokirannassa on monia iäkkäitä jalopuita. Puita alettiin istuttaa jo 1830-luvulla. Auransillalta Martinsillalle puulajeina esiintyy muun muassa puistolehmusta, tammea, hopeasalavaa ja kartiojalavaa.

Myrskytuuli on repinyt jalopuuta juuriltaan Turun Puolalanpuistossa.
Puuskittainen tuuli on käynyt tänään monenkin puun juuriston päälle. Kuvan puu on Turun Puolalanpuistossa. Päivi Leppänen / Yle

Oletko sinä törmännyt tänään myrskytuhoihin? Lähetä kuva sähköpostilla osoitteeseen turku@yle.fi.