Kännykät kotiin, valvojilla kokeen alussa maskit – syksyn yo-kirjoituksissa lukioissa monenlaista varautumista

Tärkein neuvo abeille on rehtorien mukaan se, että kirjoituksiin ei tulla oireisena.

ylioppilaskirjoitukset
Koululaukku ja kirja luokan lattialla, pulpetin vieressä
Syksyn kirjoituksiin ei kannata ottaa turhia tavaroita, sillä niiden keruusta koituu ylimääräistä vaivaa.YLE

Koronavarautuminen näkyy myös syksyn ylioppilaskirjoituksissa. Tiloihin järjestetään turvavälit, hygieniasta huolehditaan erityistoimin, ja esimerkiksi Pietarsaaressa vältetään kaikenlaista ylimääräistä kokelaiden tavaroiden käsittelyä.

Kirjoitukset pyritään järjestämään kuitenkin niin normaalisti kuin mahdollista.

Kokkolan suomalaisen lukion Yhteislyseon toimipaikassa salista on rakennettu mahdollisimman ilmava. Kirjoittajien välille saadaan puolentoista metrin tila.

Enimmillään kirjoittajia on 130, sillä puolet ammattilukiolaisista kirjoittaa samoissa tiloissa. Useimmissa kokeissa nuoria on paljon vähemmän, ja esimerkiksi reaalikokeissa vain puolet Yhteislyseon salin kapasiteetista on käytössä.

Pöydät desinfioidaan kirjoitusten jälkeen ja vessoissa on tehosiivous.

Pietarsaaressa suomen- ja ruotsinkieliset kirjoittavat samoissa tiloissa, ja heitä on enimmillään 145. Tuolloin otetaan käyttöön sekä juhla- että liikuntasali. Turvavälien riittävyys on varmistttu tartuntatautilääkärin kanssa.

Myös keväällä kirjoittajat jaettiin kahteen saliin, kun koronatilanne tuli päälle kesken kirjoitusten. Nyt tilaa haetaan jo valmiksi.

Turhat tavarat kotiin

Kokkolan Yhteislyseossa niin valvojat kuin kokelaat saavat käyttää maskia, mutta siihen ei velvoiteta. Pietarsaaressa valvojat käyttävät maskeja kokeen alussa tunnistautumisvaiheessa ollessaan lähellä abeja. Myös kirjoittajille on suositeltu maskien käyttöä, mutta maskit on tuotava itse.

Ylioppilastutkintolautakunta kertoo maskilinjauksesta ja monista muista käytännön asioista tässä Abitreenien jutussa.

Kännykät pietarsaarelaisabien pitäisi muistaa jättää kotiin.

– On ohjeistettu jättämään kaikki ylimääräiset tavarat kotiin. Kännykät on perinteisesti kerätty kansliaan, mutta nyt pyritään välttämään koskemista toisten tavaroihin, sanoo Pietarsaaren lukion rehtori Minna Vanhamäki.

Samoin nuoret palauttavat abitti-tikkunsa itse laatikoihin urakan päätteeksi.

Kokkolassakaan kännyköitä ei kannata ottaa mukaan, mutta jos niitä ilmaantuu, abit laittavat ne itse laatikkoon.

Mitä kirjoituksiin pitää muistaa ottaa? Tässä lista.

Vain terveenä kirjoittamaan

Tärkein abeille annettu ohje on se, ettei paikalle tulla oireisena, sanoo Kokkolan suomalaisen lukion Yhteislyseon toimipaikan rehtori Raimo Lammi.

– Jos on selkeitä flunssan oireita, otetaan mahdollisimman aikaisin yhteys rehtoriin ja terveydenhoitajaan. Sitten pohditaan yhdessä Soiten kanssa, miten toimitaan.

Jos on käynyt koronatestissä, pitää odottaa negatiivisen testituloksen saamista.

Myös Pietarsaaressa on korostettu sitä, että kokeeseen tullaan vain terveenä. Koulussa luotetaan kokelaiden terveeseen järkeen ja vastuullisuuteen.

– Emme aio järjestää mitään nenän nuuskutuksen valvontaa erikseen, hymyilee Vanhamäki.

Kannuksessa kirjoittajia on enimmillään runsaat parikymmentä. Heitä on infottu siitä, että oireisena paikalle ei saa tulla. Maski saa olla, mutta siihen ei velvoiteta.

– Toivon hartaasti, että flunssa ei kaada kirjoituksia, sanoo apulaisrehtori Maija Huuki-Anthopoulou.

Syksy on kevättä armollisempi

Reaaliaineet on nyt jaettu neljälle päivälle kahden sijasta. Se tietää aiempaa pienempiä ryhmiä, mutta opettajille isompaa urakkaa, sillä valvoja tarvitaan enemmän.

Rehtorit ovat yksituumaisia siitä, että syksyllä tilanne on kevättä helpompi. Kirjoittajia on vähemmän, eikä paine onnistumiseen ole valtaosalla niin palava.

– Tilanne on hyvä sikäli, että on vielä kevään tutkintokerta jäljellä, eikä tämä ole niin monelle se viimeinen mahdollisuus ennen valmistumista, sanoo Minna Vanhamäki.

Jos kokeeseen ei voi osallistua sairauden takia, Ylioppilastutkintolautakunta mitätöi ilmoittautumisen ja rahat saa takaisin.

Esimerkiksi Kokkolassa Yhteislyseon toimipaikassa on kuitenkin kourallinen abeja, jotka pyrkivät valmistumaan syksyllä.