1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mali

Sotilasjuntan uhkavaatimus sai eliitin palauttamaan autojaan Malissa – entiseltä viestintäministeriltä löytyi viisi valtiolle kuuluvaa autoa

Sotilaat syrjäyttivät länsiafrikkalaisen Malin presidentin ja hallituksen elokuussa.

Mali
Riemuitseva väkijoukko ympäröi sotilaiden autoa.
Riemuitseva väkijoukko ympäröi vallankaappauksen tehneitä sotilaita Bamakossa elokuun lopussa.H. Diakite / EPA

Vallan länsiafrikkalaisessa Malissa kaapanneet sotilaat ovat vaatineet vanhaa eliittiä palauttamaan autonsa takaisin valtiolle. Uhkavaatimuksen viimeiseksi määräajaksi oli asetettu tiistai.

Entiset ministerit ja kansanedustajat riensivät toteuttamaan vaatimusta valtion omistamien autojen palauttamisesta.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan näkemässä tallissa oli palautettujen autojen joukossa muun muassa kalliita maastureita ja limusiineja. Autoja on palautettu niin paljon, että säilytystilaa on pitänyt etsiä lisää.

Tallissa työskentelevä Oumar Diarra sanoo AFP:lle, että keskiviikkoon mennessä he olivat vastaanottaneet 120 valtiolle kuuluvaa ajoneuvoa.

Sosiaalisessa mediassa malilaisten erityisen huomion kohteeksi on noussut entinen viestintäministeri Yaya Sangare, joka palautti viisi hallussaan ollutta autoa.

Kartta Malista.
Mali ja sen naapurimaat.Harri Vähäkangas / Yle

Syrjäytettyä presidenttiä Ibrahim Boubacar Keïtaa on syytetty tuhlailusta ja korruptiosta. Malissa oli osoitettu ennen vallankaappausta kuukausien ajan mieltä hallintoa vastaan.

Juntta on ilmoittanut haluavansa maahan sotilaiden johtaman siirtymäkauden hallituksen. Osa syrjäytetyn hallinnon vastustajista kuitenkin vaatii maahan siviilien johtamaa uutta hallintoa.

Torstaina alkaneet neuvottelut maan tulevaisuudesta käynnistyivät Bamakossa kyynelkaasun hajussa, kun poliisi hajotti siviilihallintoa vaativan koalition tukijoiden mielenosoituksen. Neuvottelujen alku viivästyi yhteenoton vuoksi.

Lisää aiheesta:

Sotilaat astuvat johtamaan Malia ainakin kolmen vuoden siirtymäajaksi

Länsi-Afrikan maiden edustajat tapasivat Malin vallankaappaajat

Mistä Malin vallankumous sai alkunsa? – Afrikan demokratian toivo sortui korruptioon ja islamistikapinaan

Malin presidentti ilmoitti eroavansa virastaan – kapinoivat sotilaat olivat aikaisemmin pidättäneet presidentin ja pääministerin

Lähteet: AFP, Reuters