Kirjasto selvitti silmänliikelaseilla toimivatko opasteet ja löytyvätkö kirjat – Maria Mustosen tehtävä oli etsiä hyllystä kolme teosta

Pohjalaiskirjastojen toimivuutta on selvitetty koekäyttäjien avulla. Ainakin Kokkolan kirjastossa löytyi parannettavaa.

kirjastot
maria mustonen
Kokkolan kirjasto on mukana Åbo Akademin silmänliikelasitutkimuksessa, jolla selvitetään mm. opasteiden toimivuutta. Maria Mustonen osallistui tutkimukseen. Katso videolta, miten hän onnistui löytämään kirjat hyllystä.

Kirjastojen toimivuutta pyritään parantamaan katseenseuranta- eli silmänliikelasien avulla.

Tarkoitus on selvittää, miten asiakkaat löytävät kirjat kirjastossa, ja toimivatko kyltit sekä opasteet niin kuin halutaan.

– Silmänliikelaseissa on videokamera, joka kuvaa tilanteen, missä liikutaan. On myös infrapunakamerat, jotka seuraavat, miten silmien pupillit liikkuvat. Näin saadaan tietää, mihin kohtaan ihmisen katse suuntautuu, kun katsotaan jotakin, selittää projektitutkija Kimmo Rautanen Åbo Akademista.

Åbo Akademin Kokkolan ja Kauhajoen kirjastoissa tekemä tutkimus on osa alueellista kirjastojen kehittämishanketta.

Sen aikana selvitetään, miten koehenkilöt käyttävät kirjastoa, miten kokoelmat on aseteltu, miten opasteet toimivat ja millaista on löytää aineisto. Tutkimusta täydentävät kyselykaavake ja jälkeenpäin tehtävä haastattelu.

tietokoneelta kameralaseilla kuvattua kuvaa kirjoja
Katseenseurantalasien avulla tiedetään, miten koehenkilö etsii kirjoja.Ville Viitamäki / Yle

"Ihan helppoa"

Maria Mustonen osallistui Kokkolassa tehtyyn tutkimukseen. Hänen tehtävänään oli etsiä kirjastosta keittokirja, perusromaani ja lastenkirja.

Mustoselle koekaniinina oleminen oli myönteinen kokemus

– Ihan helppoa oli löytää teokset. Olen kuitenkin käyttänyt kirjastoa paljon. Mutta ihan jännittävää ja mielenkiintoista. Voin osallistua uudestaan, jos tulee joku tämmöinen vastaava testi, Mustonen sanoo.

Kokkolan kaupunginkirjastossa syyskuussa tehdyssä tutkimuksessa selvisi muun muassa, että uutuuksia on vaikea löytää ja kirjastoon tarvitaan pohjakartta. Tulokset tarkentuvat vielä myöhemmin.

tutkia tutkii dataa
Joacim Majors ja Kimmo Rautanen ovat Åbo Akademista.Ville Viitamäki / Yle

Luokkahuoneiden suunnittelussa

Silmänliikelasit on alun perin kehitetty tietokoneiden tai mobiililaitteiden käytön tutkimiseen, mutta niitä käytetään myös tilojen tutkimisessa.

Kimmo Rautasen mukaan lasit soveltuvat kaikkeen, missä halutaan selvittää, mihin ihmiset katsovat ja mitä he katsovat.

– Kaupoissa voidaan selvittää esimerkiksi esillepanoa ja sitä, löytyvätkö tarjoukset. Sairaalassa on seurattu, miten sairaanhoitajat toimivat annostellessaan lääkkeitä. Selvitetään, miten ympäristön pitäisi olla rakennettu, että toiminta olisi mahdollisimman tehokasta eikä sattuisi virheitä, Rautanen luettelee.

Eniten silmänliikelaseja on viime aikoina hyödynnetty luokkahuoneiden suunnittelussa.

– On kehitetty opetustiloja. Sitä, miten sommitellaan digitaaliset, tekniset apuvälineet niin, että sekä opettaja että opiskelijat kokevat ne mielekkääksi ja toimivaksi.

Lue seuraavaksi:

Tutkijat kysyivät suomalaisilta maahanmuutosta ja yllättyivät: ihmiset eivät välttelekään tietoa, josta ovat eri mieltä

Jos asiakas ei huomaa pakkausta neljän sekunnin aikana, se jää usein hyllyyn – moni uutuustuote epäonnistuu huonon pakkauksen takia

Analyysi: Auto tietää missä olet, miten ajat ja kenelle soitat – Autonvalmistaja saa sinusta enemmän tietoa kuin haluaisit