Turku lisää ja kiihdyttää sopeutustoimia taloutensa oikaisemiseksi – myös henkilöstösäästöt tulevat tarkasteluun

Tuoreen talousennusteen mukaan tilikauden alijäämäksi muodostuisi 73,3 miljoonaa.

Turku
Turun vaakuna kaupungintalon oven yläpuolella.
Turun kaupunginhallitus käsittelee uusia talouden sopeutustoimia maanantaina. Arkistokuva.Kalle Mäkelä / Yle

Turku aloittaa lisätoimet heikkenevän taloustilanteensa korjaamiseksi. Kaupungin vuoden toisen talousennusteen mukaan tilikauden alijäämäksi muodostuisi 73,3 miljoonaa. Muutetussa talousarviossa alijäämäksi arvioitiin 42,3 miljoonaa euroa.

– Taloustilanteen heikkeneminen on rajua. Tilannekuva on nyt selkeytynyt valtion päätösten jälkeen siten, että koronan vaikutusten mittaluokka on selvillä ja, että palautuminen tulee kestämään pidempään. Tilanne on erittäin vakava ja Turun on toimittava nyt, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve tiedotteessa.

Turussa vero- ja maksutulot ovat vähentyneet. Samaan aikaan on syntynyt lisäkuluja esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolelle. Kaupunki on myös joutunut ostamaan palveluja yksityiseltä puolelta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin taloudellinen tilanne heijastuu myös suoraan Turun kaupungin talouteen.

Valtion koronatukipaketti parantaa Turun osavuosikatsauksen tulosta 50 miljoonalla, mutta Arven mukaan uudet sopeutustoimet ovat välttämättömiä.

– Turun kaupunki on selvinnyt koronakriisistä voimakkaiden ja linjakkaiden toimenpiteiden ansiosta hyvin. Akuutti kriisi on ohi. Toinen osavuosikatsaus näyttää selvästi, että nyt tarvitsemme taloustilanteen sopeuttamiseksi yhtä vankkoja, yhtenäisiä ja ennen kaikkia ripeitä toimia.

Uudistuksia ja lisäsäästöjä

Minna Arve ehdottaa toimenpiteiksi uusia säästökohteita, nykyisten sopeutustoimien tehostamista ja toimintatapojen uudistamista.

Sopeuttamisosiossa kaupunki nopeuttaa kaikkia jo käynnissä olevia säästötoimia, jotka kaupunginvaltuusto hyväksyi marraskuussa 2019. Tällöin tavoiteltiin 50 miljoonan euron sopeutusta kaikkiaan 95 toimenpiteellä. Lisäksi etsitään uusia säästökohteita.

Arven mukaan Turku tuottaa joitakin palveluita muita kaupunkeja kalliimmalla. Nyt tutkitaan, mihin asioihin Turku voi nyt kustannuksissa puuttua.

– Sopeuttamisohjelman takia Turulla on ollut valmius tehdä uudistuksia aiempaa paremmin. Vauhtia on nyt kuitenkin kiristettävä ja asioita on tehtävä uudella tavalla, Arve toteaa.

Nopeutettu säästöohjelma pitää sisällään kaikki mahdolliset toimenpiteet. Arven mukaan myös henkilöstöön liittyvät sopeutustoimet ovat mahdollisia.

Toimintatapojen uudistaminen liittyy kasvun tukemiseen. Arven mukaan keskiössä on ensisijaisesti rakentaminen. Rakennuttaminen ja kiinteistöjen hoito organisoidaan uudelleen. Rakennusvalvonnassa käynnistyneet uudistukset viedään loppuun pikavauhdilla ja kaavoitusta uudistetaan yhteistyössä kumppaneiden. Keskeneräisiä hankkeita viedään ripeästi eteenpäin.

Toimenpiteiden tavoitteena on, että Turun vuosikate säilyy positiivisena. Kaupunginhallitus käsittelee taloustilannetta ensi maanantaina.