Hyppää sisältöön

Lesboksen saarella vallitsee kaaos tulipalojen tuhottua pakolaisleirin – Kreikka sanoo turvapaikanhakijoiden sytyttäneen tulipalot

Myös 35 koronatartunnan saanutta Morian leirin asukasta joutui pakenemaan karanteenista tulipaloja.

Morian pakolaisleiriä koettelivat sekä tulipalot että koronaepidemia. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

ISTANBUL Torstaina Lesboksen saarella Kreikassa vallitsi kaaos sen jälkeen kun tulipalot tuhosivat Morian pakolaisleirin lähes tuhkaksi. Tuhannet kodittomiksi jääneet nukkuivat taivasalla, teiden varsilla, kaduilla ja jopa parkkipaikoilla.

Saarella oli julistettu hälytystila. Kreikan viranomaisten mukaan alkuperäisen tulipalon sytyttivät tiistaina jotkut leirin asukkaista tahallaan, protestina leirin eristämiselle koronapandemian vuoksi, uutistoimisto AP kertoi torstaina.

Leirillä oli todettu 35 koronatartuntaa.

Morian leiriltä lähteneitä turvapaikanhakijoita Lesboksella torstaina. Kuva: Orestis Panagiotou / EPA

Aamulla uusi tulipalo vei loputkin teltoista, kertoivat silminnäkijät saarelta puhelimitse. Tuulet levittivät paloa alueella, jossa maastopalot ovat kesäisin muutenkin tavallisia.

Leirin lähes 13 000 asukasta olivat toistaiseksi omillaan, ilman vettä, ruokaa tai sähköä.

Leirin asukas Maryam Moradi, 15-vuotias afganistanilaistyttö, kertoi Ylelle puhelimitse, että hänen perheensä sekä sisarensa perhe nukkuivat edellisyön kadulla. Pienin mukana olleista on 7-vuotias poika.

– Emme tiedä, mitä meille tapahtuu. Emme ole syöneet mitään kahteen päivään, perheineen puolitoista vuotta leirillä asunut Moradi kertoi.

Puhelimessa Moradi huomautti että hänen on varottava ettei akku lopu – puhelimen lataamista varten ei ollut sähköä.

"Mikään ei ole koordinoitua"

Kreikan viranomaisilla ei nähtävästi ollut vielä torstaina valmista suunnitelmaa siitä, mihin ihmiset majoitettaisiin. Noin neljäsataa yksin ollutta alaikäistä lähetettiin Manner-Kreikkaan Thessalonikiin, uutistoimistot kertoivat.

Kreikan viranomaiset ovat vakuuttaneet että erityisesti kaikkein haavoittuvimmat järjestetään turvaan niin pian kuin mahdollista.

Maahanmuuttoministeri sanoi keskiviikkona, että asukkaista noin 2 000 siirrettäisiin veneisiin ja merivartioston aluksiin nukkumaan, mutta uutistoimistojen mukaan viranomaiset vielä väittelivät asiasta torstaina.

Maryam Moradi kertoo, että leiriläiset ovat tulipalon jälkeen auttanut toinen toisiaan. Kuva: Maryam Moradi

– Mikään ei ole koordinoitua, kertoi Dora Vangi Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestöstä Ylelle puhelimitse Lesbokselta.

– Emme pääse klinikallemme leirille auttamaan asukkaita, koska paikalliset ryhmät saarella ovat blokanneet tiet Moriaan, jotta leiriläiset eivät pääsisi sieltä pois, hän kertoi Mytilenen kaupungista.

Myös poliisi oli pystyttänyt tiesulkuja, jotta leiriläiset eivät pääsisi Mytilenen kaupunkiin.

– Autamme täällä toinen toisiamme, Maryam Moradi sanoi.

Englantia osaavana Moradi hoiti perheen asiat ja yritti huolehtia myös muista leirin lapsista. Moradin mukaan hänen äitinsi käyttää verenpainelääkkeitä ja hänellä on diabetes, mutta lääkkeet jäivät tuhoutuneeseen telttaan.

Moradin perheelle on kerrottu että heidät siirrettäisiin Sigriin, pieneen kalastajakylään Lesboksella. Siellä sijaitsee ainakin yksi veneistä, joissa turvapaikanhakijoita on suunniteltu majoitettavan.

Yli parikymmentä koronakaranteenissa pidettyä kateissa

Koronapandemia on tuonut tilanteeseen omat riskinsä. 35 koronatartunnan saanutta Morian pakolaisleirin asukasta on ollut karanteenissa leirin ulkopuolella, Vangi kertoi.

Heistä vain kahdeksan olinpaikka tiedettiin torstaina, kun ihmiset hajautuivat sinne tänne ryhmissä.

– Karanteenissa olleet pakenivat tulipalon aiheuttamassa kaaoksessa. Tilanne on kaikkinensa todella huolestuttava, hän sanoi.

Lesboksen asukkaita kerääntyi Moriaan vievälle tielle vaatimaan, ettei saarelle rakenneta enää pakolaisleiriä, paikalla olleet toimittajat kertoivat.

Viranomaiset olivat suunnitelleet uuden, suljetun pidätyskeskuksen perustamista turvapaikanhakijoille, mitä myös ihmisoikeusjärjestöt olivat arvostelleet.

Afganistanilainen 15-vuotias Maryam Moradi haki ruokaa Morian leirin lapsille. Asukkaat nukkuivat tien varsilla sen jälkeen kun 13,000 ihmistä jäi kodittomaksi pakolaisleirin tulipalossa. Kuva: Maryam Moradi

Vuonna 2015 perustettu Moria oli suurin Kreikan saarten hotspot-vastaanottokeskuksista, jotka pystytettiin EU:n aloitteesta pahimman pakolaiskriisin aikana.

Pahimmillaan leirillä asui melkein 20 000 ihmistä – kuusi kertaa niin paljon kuin mihin oli alun perin oli varauduttu.

Yle vieraili pakolaisleirillä vuodenvaihteessa ja todisti leirin kurjia ja epähygieenisiä oloja.

Alkuperäisen, suljetun leirin ympärille oli levittäytynyt laaja, itsetehtyjen telttojen ja rakennelmien slummi, jota jotkut asukkaat kutsuvat "oliivilehdoksi" ja toiset "viidakoksi".

Asukkaat olivat pääosin Afganistanista mutta myös eri puolilta Lähi-itää sekä Afrikan maista. Kaikki ovat saapuneet saarelle pikkuveneillä tai kumiveneillä vastarannalla näkyvästä Turkista.

Toisinaan Morian leireillä mellakoitiin protestiksi leirin oloista. Koronaviruspandemia ja leirille määrätyt rajoitukset lisäsivät painetta entisestään.