Hyppää sisältöön

Visiiri suojaa pisaratartunnalta monessa työssä – opettaja Pirjo Heimo: "Tätä voi säädellä ja nostaa tauoilla ylös"

Punkaharjun Kilpi on keväästä lähtien valmistanut kierrätettävästä polykarbonaattimuovista suojavisiireitä.

Hoitotyön lehtori Pirjo Heimo käyttää suojavisiiriä opettaessaan sairaanhoitajaopiskelijoita.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa suojavisiirit tulivat opettajien käyttöön tänä syksynä. Savonlinnan keskussairaalassa suojavisiireitä on käytetty keväästä lähtien. Video: Esa Huuhko / Yle

Koronakevät on tuonut suojavisiirit monien ammattialojen käyttöön. Syksyn koronatilanne on lisännyt visiirien kysyntää. Punkaharjulaisyrityksen suojavisiireitä menee tällä hetkellä sairaanhoitopiireille ja ammattikorkeakoululle.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksella suojavisiirit ovat olleet käytössä opettajilla syyslukukauden alusta lähtien.

Hoitotyötä sairaanhoitajaopiskelijoille opettava Pirjo Heimo kokee visiirin itselleen maskia sopivammaksi suojavarusteeksi.

– Laboraatioharjoitukset kestävät helposti 6–7 tuntia niin maskia pitämällä tulee helposti päänsärky illalla. Suojavisiiriä pitämällä ilma kulkee ihan eri tavalla.

Heimo kiittelee visiirin säätöominaisuuksia.

– Tätä voi säädellä itselleen sopivaksi tilanteen mukaan, ja tauoilla visiirin voi nostaa ylös, hän sanoo.

Xamkissa sairaanhoitajaopiskelijoille hoitotyötä opettava Pirjo Heimo on tykästynyt suojavisiirin käyttöön. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Punkaharjun Kilpi Oy sai suojavisiirituotannon huhtikuussa pystyyn nopeasti. Polykarbonaattimuovista valmistettava visiiri on kestävä, kierrätettävä ja helposti desinfioitava.

Polykarbonaatti tulee Punkaharjulle Saksasta. Sen saatavuudessa ilmeni ongelmia keväällä.

Punkaharjulaisyrityksen toimitusjohtaja Jani Lahtinen sanoo kiivaimmassa vaiheessa olleen viikosta kiinni, että materiaali olisi loppunut kesken ja yritys olisi joutunut myymään ei-oota.

– Nyt tavaraa kyllä saa hyvin. Meille on tehty sellainen varmuusvarasto maahantuojalle, että ei lopu enää kesken.

Savonlinnan keskusairaalan infektioasemalla lääkärinä työskentelevä Jenni Käyhkö antaa kiitosta suojavisiirin säädettävälle pannalle. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Savonlinnan keskussairaalassa suojavisiireitä on käytetty keväästä lähtien. Sairaalassa työskenteleville visiirissä tärkeintä on roiskesuoja.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin lääkäri Jenni Käyhkö on mielissään myös suojavisiirin säätö- ja kääntöominaisuuksista. Hän kertoo puhdistavansa visiirin kertakäyttöisellä puhdistusliinalla heti, jos tulee roiskeita.

– Tarvittaessa visiiri käytetään desinfiointikoneessa, Käyhkö sanoo.

.
.