Satakuntalaisten virtaa muiden maakuntien sairaaloihin yritetään hillitä – tavoitteena miljoonasäästöt

Potilailla on vapaus valita itse erikoissairaanhoidon hoitopaikkansa, mutta lasku tulee omalle sairaanhoitopiirille.

Satakunnan sairaanhoitopiiri
Carita Vuorenpää ja Lotta Lantto leikkausalihoitajat Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:n leikkaussalissa.
Leikkaussali Jorvin sairaalassa Espoossa.Henrietta Hassinen / Yle

Satasairaala yrittää vähentää erikoissairaanhoidon potilaiden hakeutumista hoidettavaksi muihin maakuntiin. Syynä ovat säästöt.

Potilailla on lakisääteinen vapaus valita itse hoitopaikkansa, mutta muualle menevät potilaat tuovat isot kustannukset Satakunnan sairaanhoitopiirin maksettavaksi.

Ensi vuonna ostopalveluihin on varattu 50 miljoonaa euroa. Budjetti pitää ainoastaan siinä tapauksessa, että satakuntalaisten virtaa muihin kuin oman maakunnan hoitopaikkoihin saadaan vähennettyä.

Ennakkoarvion mukaan ostopalveluihin menisi peräti 52,2 miljoonaa euroa. Tämä on noin yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. 2,2 miljoonan euron säästämiseksi sairaanhoitopiiri kehottaa kaikkia yksiköitään löytämään keinoja pitää satakuntalaiset potilaat oman maakunnan rajojen sisällä.

Ongelma jo vuosien ajan

Muista maakunnista haetut hoidot ovat aiemminkin rasittaneet sairaanhoitopiirin budjettia.

Ongelma oli sairaanhoitopiirin näkökulmasta pahimmillaan vuosina 2014 ja 2015, mutta sen jälkeen tilanne oli jonkin aikaa rauhallisempi.

Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus tuli voimaan vuonna 2014. Sen jälkeen satakuntalaiset alkoivat hakeutua hoitoon muun muassa Turkuun ja Tampereelle.

Satakuntalaiset kunnat ovat toivoneet sairaanhoitopiiriltä tiukkaa budjettikuria. Erikoissairaanhoidon kulujen kasvu on yksi syy kuntien talousahdinkoon, joka pakottaa esimerkiksi Porin kaupungin etsimään säästöjä veronkorotuksin ja yt-neuvotteluin.