1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaalit 2020

Microsoft: Hakkereiden tähtäimessä Bidenin ja Trumpin kampanjat Yhdysvaltain presidentinvaaleissa

Microsoftin mukaan suurin osa vaaleihin vaikuttamaan pyrkivistä kyberhyökkäyksistä ja hakkerointiyrityksistä on epäonnistunut.

USA:n presidentinvaalit 2020
Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.
Ulkomaalaiset hakkerit pyrkivät vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.Henrietta Hassinen / Yle

Ohjelmistoalan yritys Microsoftin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjälle, Kiinaan ja Iraniin linkittyvät hakkerit yrittävät vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, uutisoivat Reuters (siirryt toiseen palveluun) ja BBC (siirryt toiseen palveluun). Hakkereiden tähtäimessä ovat sekä demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin että nykyisen presidentti Donald Trumpin vaalikampanjat.

Microsoft kertoo tiedotteessaan, että venäläinen Strontium-hakkeriryhmä on iskenyt yli 200 organisaatioon, joista monet ovat sidoksissa sekä Yhdysvaltain republikaaneihin että demokraatteihin.

– Samoin kuin vuonna 2016, Strontium käynnistää kampanjoita ihmisten sisäänkirjautumistietojen keräämiseksi tai heidän tiliensä vaarantamiseksi. Oletettavasti auttaakseen tiedustelutietojen keräämisessä tai häiriköintitarkoituksessa, sanoo Microsoftin varatoimitusjohtaja Tom Burt yrityksen blogissa julkaistussa tekstissä.

Yrityksen mukaan kiinalaiset hakkerit ovat iskeneet erityisesti Bidenin kampanjaa ja iranilaiset hakkerit Trumpin kampanjaa vastaan. Suurin osa kyberhyökkäyksistä on Microsoftin mukaan epäonnistunut.

– Se, mitä olemme nähneet, on samankaltaista aikaisempien kyberhyökkäysten kanssa. Ne eivät kohdistu vain ehdokkaisiin ja kampanjoiden työntekijöihin vaan myös heihin, joita konsultoidaan keskeisissä kysymyksissä, Burt sanoo.

Kyberhyökkäykset eivät yllättäneet

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston kyberturvallisuusosaston johtaja Christopher Krebsin mukaan Microsoftin varoitus täsmää Yhdysvaltain tiedustelupalvelun aikaisempien tietojen kanssa. Tietojen mukaan Venäjä, Kiina ja Iran vakoilevat vaaleihin liittyviä kohteita.

– Vaikutusta vaaleissa käytettäviin järjestelmiin ei ole havaittu, Krebs sanoo Reutersille.

Sekä Bidenin että Trumpin kampanjoissa kyberiskuja ja hakkerihyökkäyksiä on osattu odottaa.

Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Venäjä pyrki vaikuttamaan demokraattien silloisen ehdokkaan Hillary Clintonin vaalikampanjaan. Yhdysvaltain tiedustelupalvelun tietojen mukaan venäläiset toimijat iskivät Clintonia vastaan kyberhyökkäyksillä sekä kylvämällä valeuutisia sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää:

Tietovuotaja: Valkoinen talo halusi tiedusteluviranomaisten vähättelevän valkoisen ylivallan kannattajien uhkaa ja Venäjän vaalivaikuttamista (10.9.2020)

Facebook varautuu Yhdysvaltain vaaleihin: se rajoittaa vaalimainoksia ja varoittaa, jos joku julistautuu voittajaksi liian aikaisin (3.9.2020)

Yhdysvaltain tiedustelun mukaan Venäjä vastustaa Bidenia, Kiina Trumpia (8.8.2020)

Twitter ja Facebook kitkevät vaalivaikuttamista uusilla merkinnöillä ja sulkemalla valetilejä (7.8.2020)

Lähteet: Reuters, BBC

Lue seuraavaksi