1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Floydin kuolema

Lehti: George Floydin kuolemasta syytteessä olevat poliisit syyttelevät toisiaan

Oikeudenkäynti alkaa Minneapolisissa perjantaina, viranomaiset varautuvat mielenosoituksiin.

Mielenosoittajat kantoivat George Floydia esittäviä kylttejä Washingtonissa elokuussa. Kuva: Shawn Thew / EPA

Yhdysvalloissa mustan George Floydin toukokuisesta kuolemasta syytteessä olevat poliisit syyttelevät tapahtuneesta toisiaan, kertoo Washington Post (siirryt toiseen palveluun). Lehti on tutustunut oikeudenkäyntiä varten laadittuihin asiakirjoihin.

Tapahtumista Minnesotan Minneapolisissa on syytteessä neljä entistä poliisia. Paikalla olleet nuoremmat poliisit vierittävät syytä virkaiältään vanhemman kollegan harteille. Tämä puolestaan sanoo vain avustaneensa pidätystilanteessa.

Nelikosta pisimpään poliisina toiminut Derek Chauvin painoi tilanteesta kuvatun videon perusteella Floydia polvellaan kaulasta maahan useiden minuuttien ajan. Floyd sanoi useasti, ettei pysty hengittämään.

Chauvinia syytetään tahattomasta toisen asteen murhasta ja kolmannen asteen murhasta, mitkä vastaisivat Suomessa suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta. Kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta. Heidät kaikki on irtisanottu viroistaan.

Washington Postin mukaan poliisimiesten kertomukset tapahtumista poikkeavat merkittävästi toisistaan esimerkiksi sen osalta, kuka oli vastuussa tilanteen johtamisesta. Niissä kuitenkin todetaan, että Floydin, 46, ei olisi pitänyt kuolla tilanteessa.

Kaikkien syytettyjen puolustus vetoaa muun muassa siihen, että Floydin elimistöstä löydetty lääkeaine fentanyyli olisi vaikuttanut hänen kuolemaansa. Fentanyyliä käytetään laittomasti huumausaineena.

Floydin kuolema sysäys laajoille mielenosoituksille

Oikeudenkäynti alkaa perjantaina paikallista aikaa. Syyttäjien mielestä poliisien syyllisyyttä pitäisi arvioida yhteisessä oikeudenkäynnissä, mutta syytettyjen asianajajat ovat pyytäneet erillisiä oikeudenkäyntejä.

Syyttäjät ovat kertoneet yrittävänsä saada Floydin kuolemasta syytetyille tavanomaista tiukemmat tuomiot. Syyttäjien mukaan syytetyt osoittivat erityistä julmuutta käsiraudoissa ollutta Floydia kohtaan.

Oikeudenkäynnin odotetaan keräävän paikalle mielenosoittajia, minkä vuoksi Minneapolisin viranomaiset ovat eristäneet oikeustalon ympäristön.

Floydin perhe on nostanut erillisen siviilikanteen neljää ex-poliisia ja Minneapolisin kaupunkia vastaan.

Floydin kuolema herätti Yhdysvalloissa jälleen poliisin harjoittamaa väkivaltaa ja rakenteellista rasismia vastustavaa liikehdintää. Laajat Black Lives Matter -protestit ovat jatkuneet maassa toukokuusta asti. Ne ovat myös levinneet eri puolille maailmaa.