AVIt valmistautuvat alueelliseen päätöksentekoon

Tulevaisuudessa päätöksiä esimerkiksi rajoituksista voitaisiin tehdä paikallisesti.

koronavirus
Henkilö juo olutta ravintolassa.
Esimerkiksi päätöksiä ravintoloiden aukiolojen rajoittamisesta ei voida tehdä vielä paikallisesti.Henrietta Hassinen / Yle

Aluehallintovirastoissa valmistaudutaan tartuntatautilain rajoitustoimien alueelliseen päätöksentekoon. Aluehallintovirastot voisivat jatkossa valmistella ja tehdä rajoitus- ja muita toimia paikallisesti paikallisten viranomaisten kanssa yhteistyössä.

Asiasta on tulossa sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirje. Aluehallintovirastoja on kuitenkin jo pyydetty aloittamaan muun muassa viranomaisyhteistyön organisointi. Tätä työtä on jo alettu tehdä. Tarkoitus on, että toimintaa koordinoidaan sairaanhoitopiireittäin.

Koronavirusepidemian aikana keskusteluun on noussut ajatus päätöksenteon paikallisuudesta. Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta on kritisoinut nykyistä, valtakunnantason päätöksentekoa turhan hitaana.

Esimerkiksi ravintoloiden aukioloaikojen rajaamisesta päätetään ministeriötasoalla, vaikka ongelma, jonka vuoksi rajoituksia pitäisi tehdä on paikallinen.

Aiheesta aiemmin: "Poliittista sanahelinää" – vaasalaislääkäri kritisoi valtakunnallisten koronapäätösten hitautta ja vaatii kentälle valtaa päättää alueellisista rajoituksista

Lue maakuntiesi koronauutisia täältä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus