Pohjois-Suomeen tavoitellaan jopa 3 000 koronatestin vuorokausitahtia

Viiden pohjoisimman sairaanhoitopiirin alueella testejä analysoiva Nordlab investoi uusiin laitteisiin ja menetelmiin.

Koronatestaus
koronanäyte testiputki.
Nordlab analysoi testejä eniten Oulun laboratoriossaan, noin 1 500 testiä päivässä. Myös Rovaniemellä on suuri testauslaboratorio. Kajaanin, Kemin ja Kokkolan testimäärät ovat 100–150 kappaletta. Kuvituskuva.Ville Viitamäki / Yle

Pohjois-Suomen koronatestaaja Nordlab pyrkii nostamaan kapasiteettiaan jopa 3 000 analysoituun näytteeseen päivässä loka–marraskuussa.

Viiden pohjoisimman sairaanhoitopiirin testauksesta vastaava Nordlab on tekemässä investointeja laitteisiin ja menetelmiin, jolloin kapasiteetin nosto olisi mahdollista.

Tähän mennessä huippupäivinä on pystytty analysoimaan noin 2 600 koronatestiä, se on kuitenkin vaatinut lisätyövoimaa laboratorioon.

– Keskimäärin pystymme analysoimaan nyt 2 200 testiä päivässä. Olemme saavuttaneet valtakunnallisen tavoitteen, sanoo Nordalbin johtava lääkäri Tuija Männistö.

Testikapasiteettia on pystytty nostamaan jo nyt huimasti aiemmasta niin sanotun poolausmenetelmän käyttöönoton ansiosta. Siinä yhdellä analyysikerralla voidaan käsitellä useita testejä.

Suurin osa koronatestianalyyseista tehdään Oulun laboratoriossa, tällä hetkellä mahdollisuus on noin 1 500 testiä päivässä. Myös Rovaniemellä käsiteltävä testimäärä on suuri. Kajaanissa, Kokkolassa ja Kemissä määrä on 100–150 testiä päivässsä.

Lisää aiheesta:

Koronatestauksen pullonkauloja lavennetaan Pohjois-Pohjanmaalla – näytteiden analysointiin etsitään uusia tehoja

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus