1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parisuhde

Korona-arki rassaa perheitä, päihteet kärjistävät ristiriitoja

Asiakasmäärät koko Pohjois-Karjalan kattavassa perheneuvonnassa ovat palanneet ennalleen kevään notkahduksen jälkeen.

Korona-ajan kestäminen on joillakin pareilla lisännyt läheisyyttä, toisilla kärjistänyt ristiriitoja entisestään. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Perheet tarvitsevat keskusteluapua myös korona-arjen keskellä.

Kirkon perheneuvonnan asiakkaat vähenivät Pohjois-Karjalassa koronarajoitusten alettua viime keväänä, mutta kysyntä on kesän jälkeen palautunut ennalleen.

Koko maakunnan ja Heinäveden kattavaan Joensuun perheasian neuvottelukeskukseen on nyt noin kuukauden jonotusaika; seuraavia tapaamisaikoja perheneuvojan luo annetaan lokakuulle.

Keskuksen johtaja Anna-Riitta Pellikka kertoo, että korona-arki on kärjistänyt perhekriisejä.

– Jos päihteiden käyttö tai joku muu asia on aiheuttanut ristiriitoja jo ennestään perheen aikuisten välillä, niin semmoisessa tilanteessa paine on kotona ollessa kasvanut, seinät ovat alkaneet kaatua päälle. Päihdeongelmat kärjistävät vuorovaikutussuhteita, Pellikka kertoo.

Lisäksi koronakevät kulutti neuvojan mukaan perheiden voimia.

– Huolehdittiin omista töistä tai taloudellisesta toimeentulosta, samalla lasten hoidosta. Ehkä oli vielä huoli iäkkäistä vanhemmista eli oli paljon paineita. Se, että parisuhde on kestänyt sen yhdessä, on joillakin lisännyt läheisyyttä ja joillakin ristiriidat ovat voineet ennestään kärjistyä, Pellikka toteaa.

Perheneuvojat ovat heinäkuusta lähtien voineet tavata asiakkaita puhelin- ja videokontaktien lisäksi. Jos koronatilanne huononee, neuvojat saattavat palata etätöihin.

Viime vuonna Joensuun perheasiain neuvottelukeskuksen neljällä perheneuvojalla oli yhteensä 600 asiakasta. Kohtaamisia asiakkaiden kanssa oli noin 2 200.

Luterilaisella kirkolla on kaikkiaan 41 perheasiain neuvottelukeskusta, joissa työskentelee yli 180 työntekijää. Neuvonta on asiakkaille maksutonta.