Hyppää sisältöön

Lapin matkailuyrittäjät epäilevät tuplatestauksen onnistumista – Pertti Yliniemi suivaantui hallituksen päätöksistä: "Tässä haiskahtaa se, että matkustusta Suomeen ei oikeasti haluta"

Matkailuyrityksissä arvioidaan, että pakolliset koronatestit raja-arvot ylittävistä maista tuleville ja toiset testit Suomessa voivat jopa estää matkustamisen.

Pertti Yliniemen mukaan vaatimus kahteen kertaan tapahtuvasta testauksesta on katastrofi matkailulle. "Kyllä yhden testin olisi pitänyt viikon matkalle riittää." Kuva: Raimo Torikka / Yle

Lapin matkailuyrityksissä hallituksen päätös matkustusrajoitusten muutoksista on otettu vastaan ristiriitaisin tunnelmin. Lapland Hotelsin ja Lapin Safarien omistaja Pertti Yliniemi on hyvin pettynyt erityisesti vaatimuksiin tuplatestauksesta. Yliniemen mukaan se on mahdoton järjestää.

– Jos ihminen on neljän päivän lomalla, niin ei hän halua käyttää yhtä päivää testaukseen ja sairaalassa jonottamiseen, koska päivät on ohjelmoitu ja niistä on maksettu. Voi olla hyvinkin, että peruutukset edelleen jatkuvat. En tiedä, jääkö enää mitään jäljelle.

Lapland Hotelsin operatiivinen päällikkö Rami Korhonen on yhtä synkkä.

– Tässä toteutui nyt pahin skenaario, mitä etukäteen osattiin pelätä. Tuplatestausvaatimus voi tämän päivän tietojen perusteella kaataa suuren osan näistä operaatioista.

Talvituristien keskimääräinen viipymä Lapissa on lyhyt, mutta 3-4 vuorokauden matkoja tehdään paljon muun muassa joulusesonkina. Kuva: Vesa Vaarama

Joulusesonkina matkailijoita tulee Lappiin eniten Britanniasta, jossa ilmaantuvuusluku on yli 25:n, jonka hallitus nosti uudeksi raja-arvoksi. Briteiltä, kuten muiltakin riskimaista tulevilta, vaaditaan negatiivinen testitulos heidän saapuessaan sekä uusi koronatesti kolmen päivän sisällä. Alle 72 tunnin matkoilla testiin ei tarvitse enää Suomessa mennä.

Matkailu Saksasta ja Ruotsista vapautuu

Suomeen voi ensi viikon lauantaista lähtien matkustaa vapaasti maista, joissa koronatartuntoja on todettu alle 25 sataa tuhatta asukasta kohti kahden viime viikon aikana. Tämä avaa matkailun Suomeen esimerkiksi Ruotsista, Saksasta ja Puolasta.

Muoniolaisen Harriniva Hotels and Safaris Oy:n toimitusjohtaja Niina Pietikäinen vaikuttaa kohtuullisen tyytyväiseltä. Viestiä Saksan ja Britannian suurimmille matkanjärjestäjille on jo laitettu ja siellä myynti aiotaan avata saman tien.

– Tämä päätös tuli melko myöhässä, mutta en usko, että tilanne on menetetty. Talvikausi on vielä mahdollisuus pelastaa. Tavoitteena on päästä 70 prosenttiin viime vuodesta, Pietikäinen sanoo.

Niina Pietikäisen johtamassa Harrinivan matkailuyrityksessä oli asiakkaita eri puolilta maailmaa tammikuussa 2019. Pandemiavuosi on ollut kovin hiljainen. Kuva: Annu Passoja / Yle

Toisaalta Pietikäinen muistuttaa, että testauskäytännöissä on eroja maittain, eikä oireettomana useinkaan pääse testiin julkisessa terveydenhuollossa.

– Testauskysymys tulee olemaan nyt kriittinen. Esimerkiksi Belgiassa ei pääse testiin oireettomana, sanoo Pietikäinen.

Usuttaako testaus pikamatkoihin ?

Lapin suurissa hiihtokeskuksissa päivän päätösten vastaanotto on viileä. Visit Levin toimitusjohtajan Yrjötapio Kivisaaren mukaan pakkotestaus voi käytännössä nostaa matkan hintaa useilla sadoilla euroilla, jos testin joutuu teettämään yksityisellä terveysasemalla. Tavallisille perhematkailijoille se on iso raha, Kivisaari sanoo.

– Terveysturvallinen matkailu on meille ensisijainen tavoite. Kansainväliset lomailijat voidaan kuitenkin viedä meiltä liian rajoittavalla päätöksellä.

Visit Levin toimitusjohtajan Yrjötapio Kivisaaren mukaan matkailuyrityksissä olisi toivottu matkustusrajoitusten pohjaksi EU-komission esittämää 50 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohti. Hallitus otti tiukemman linjan. Kuva: Visit Levi

Visit Ylläksen toimitusjohtajan Janne-Juhani Haarman mielestä vaatimus koronatesteistä Suomessakin on ristiriidassa sen kanssa, että Lapissa on nimenomaan pyritty kasvattamaan matkailijoiden viipymää.

– Hallituksen päätös on helpotus, mutta erityisesti tuplatestaus – jos sellaista tullaan vaatimaan – kaataa koko hyvän päätöksen. Nyt jos alueella muutaman päivän pidempään vierailevat matkailijat velvoitettaisiin tekemään toinen koronatesti Kolarissa, 45 minuutin bussimatkan päässä Ylläkseltä, siitä voi muodostua ylivoimainen este.

"Matkailukuplalle ei annettu mitään arvoa"

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan ilmenevyysrajan nostaminen lisää riskiä koronan leviämiselle, mutta riski on hallittavissa. Broas korostaa testauskapasiteetin nostamista.

– Jotta joulukuussa ollaan iskussa, meidän pitää aloittaa valmistelevat työt heti, Broas sanoo.

Hänen mukaansa kyse on ennen kaikkea laitteista ja materiaaleista, joista on pulaa koko Euroopassa.

Lapin matkailukeisariksikin kutsuttu Yliniemi sanoo, että hallituksen testausvaatimuksissa haiskahtaa jopa se, että matkailijoita ei Suomeen haluta. Hän ihmettelee myös, mitä tapahtui matkailuyrittäjien valmistelemalle matkailukupla-mallille.

– Kuplalle ei annettu mitään arvoa tässä valmistelussa. Hallitus ei tehnyt mitään erityistoimia Lapin osalta eikä matkailukuplalla ole tällä hetkellä mitään merkitystä, Yliniemi toteaa.

11.9.klo 16.35 päivitetty kauttaaltaan

Lue myös:

.
.