Mikkeliläinen väkivallan uhreja auttava järjestö pitää huolestuttavana mahdollisia leikkauksia rahoitukseen: "silloin joutuisimme priorisoimaan"

Valtiovarainministeriön elokuussa esittelemän talousarvioesityksen mukaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta uhkaa jopa kolmanneksen leikkaus.

Mikkeli
Hiuksista tukistetaan.
Usein uhri vaikenee seksuaalisesta väkivallasta.Heini Holopainen / Yle

Väkivallan uhreja auttavien järjestöjen mahdolliset rahoitusleikkaukset aiheuttavat huolta paikallisessa järjestössä.

Eilen uutisoitiin, kuinka valtiovarainministeriön elokuussa esittelemän talousarvioesityksen mukaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta uhkaa jopa kolmanneksen leikkaus.

Pandemia on pakottanut Veikkauksen sulkemaan rahapeliautomaattinsa ympäri Suomen maaliskuussa. Valtaosa Veikkausvoitoista tulee juuri automaateista, ja nyt lovi saattaa näkyä jo ensi vuonna myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksessa.

– Kyllä nämä Veikkausrahat ovat olleet järjestöjen sydän ja kansalaistoiminnasta lähtevän toiminnan rahoitusperusta. Onhan tilanne huolestuttava, jos puhutaan järjestösektorilla näin isosta kavennuksesta. Samaan aikaan tehdään soteuudistusta, julkiselle puolelle on aika laajat rahoitukset uudistusten tekemiseen ja järjestöt ovat niissäkin mukana, Viola - Väkivallasta vapaaksi ry:stä kehittämispäällikkö Katja Saukkonen pohtii.

Saukkonen uskoo, että leikkausten toteutuessa toimintaa ei voida järjestää ainakaan entisellään.

– Pahimmassa tapauksessa me jouduttaisiin miettimään asiakastoimintaamme uusiksi. Kyllä se tarkoittaisi sitä, että joutuisimme priorisoimaan asiakastoimintaamme ja osa jouduttaisiin jättämään pois. Entisellä laajuudella ei ole mahdollista jatkaa, jos niin iso leikkaus rahoitukseen tulee.

Tilanteen tekee haasteelliseksi, että palvelujen tarve on korostunut korona-aikana entisestään. Poikkeuksellisina aikoina on kehitetty myös täysin uusia palveluja vanhojen rinnalle.

– Meidän järjestössä puhutaan sadoista tuen saajista vuodessa. Esimerkiksi korona-aika on edellyttänyt uusia toimintatapoja, esimerkiksi työskentelyä verkon välityksellä.

Uhkakuvia Violassa ei haluta toistaiseksi maalailla. Se kuitenkin myönnetään, että mitään pikaratkaisua tukien leikkaantuessa ei ole toistaiseksi tiedossa.

– Toki on mietitty sitä, että rahoitusta etsittäisiin myös muualta. Violassa meillä on sikäli hyvä tilanne, koska olemme oikeusministeriöltä saaneet kehittämistyöhön kolmen vuoden rahoituksen. Tämä tulee olemaan tulevaisuutta todennäköisesti järjestöissä, että erilaisista kanavista saadaan toivottavasti rahoitusta.

Lue myös:

Väkivallan uhreja auttavia järjestöjä uhkaa ensi vuonna tuntuva rahoitusleikkaus – asiantuntija: "Tässä toistetaan 1990-luvun laman virheet"