Vanhempien koronahuoli kasvaa? Espoossa vaaditaan jo etäkoulua, neljäsluokkalaisen äiti: "On kauheaa miettiä, tuleeko lapsi kipeänä kotiin, ja onko tauti korona"

Adressin laatineet vanhemmat toivovat, että etäkoulua käytäisiin siihen asti, kunnes tartuntojen leviäminen on saatu pysäytettyä.

koulut
Oppilas viittaa oppitunnilla
Altistuksia koronavirukselle on todettu viime viikkoina kymmenissä oppilaitoksissa ympäri Suomen. Kuvituskuva.Pyry Sarkiola / Yle

Vanhempien huoli lasten koulunkäynnin turvallisuudesta näyttää lisääntyvän.

Yksi konkreettinen osoitus siitä on espoolaiskoululaisten vanhempien eilen torstaina laatima vetoomus etäkouluun siirtymisestä.

Adressin alullepanija, neljäsluokkalaisen äiti, Marketta Vanamo kertoo, että hän ei uskalla lähettää enää lastaan turvallisin mielin kouluun.

– On kauheaa miettiä, tuleeko lapsi kipeänä kotiin, ja onko tauti flunssa vai korona. Koulussahan leviää kaikki taudit helposti, kyllä se koronakin siellä tarttuu, sanoo Vanamo.

Vetoomuksen allekirjoittaneiden määrän perusteella poikkeuksellisen huolissaan olevien vanhempien määrä on hyvin pieni, tosin nimiä on kerätty alle vuorokauden ajan. Adressit.com sivustolla eilen torstaina julkaistun vetoomuksen (siirryt toiseen palveluun) on allekirjoittanut vasta viitisenkymmentä ihmistä.

Espoon kaupungin sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho toteaa, että vaatimus koulujen sulkemisesta heijastaa ymmärrettävästi huolta lasten turvallisuudesta.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että Espoossa on päivittäin lähes 40 000 lasta ja nuorta varhaiskasvatuksen ja opetuksen piirissä. Koulusta saaduista tartunnoista ei ole tähän mennessä yhtään varmaan näyttöä.

Rinta-aho toteaa myös, että karanteeniin asettaminen on turvatoimenpide, jolla voidaan estää tartunnan leviäminen ja saada koulun tilanne palautettua normaaliksi mahdollisimman nopeasti. Lisäksi kouluissa oppilaita ohjataan muun muassa pesemään käsiä, ja koulujen tiloja siivotaan perusteellisemmin.

Rinta-ahon mukaan koulujen sulkeminen nyt olisi huonoa asia.

– Lasten oppimisen ja sosiaalisen kehittymisen kannalta se olisi suuri vahinko. Esimerkiksi nyt vasta voimme paikata viime kevään etäopetuksen tuottamia oppimisen aukkoja. Toivomme, että kaikki vanhemmat luottaisivat Espoon kouluihin ja niiden turvallisuuteen.

– Uskon, että enemmistö lasten vanhemmista on ollut iloissaan koulujen avautumisesta ja paluusta lähiopetukseen. Koulu on myös lasten ja nuorten sosiaalisen elämän keskus, Rinta-aho jatkaa.

Vanhempia huolestuttaa koulualtistusten laajuus

Vanamo ryhtyi laatimaan vetoomusta luettuaan kaupungin opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan viimeisimmän kokouksen pöytäkirjan.

– Minusta oli outoa, että etäkoulusta päättävän lautakunnan kokouksessa mainittiin koronatilanne ikään kuin sivulauseessa muiden asioiden joukossa, vaikka Espoo oli tartunnoissa kärjessä.

– Käytännössä koulualtistuksista tulee uutisia päivittäin, erityisesti suurista kaupungeista. Minun lapseni koulussa ei ole vielä ollut tartuntoja, mutta tilanne on se, ettei kukaan voi tietää, missä seuraava altistus tulee.

Vanamo kertoo, että hän seuraa asiaa uutisten ohella koulualtistuksista kirjaa pitävistä blogeista. (siirryt toiseen palveluun)Esimerkiksi nimimerkki @Tqwerty123a blogia (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Suomessa on todettu koulualtistuksia jo yli 80 oppilaitoksessa.

Vanamossa huolta herättää eniten se, että altistumisista on tapahtunut hänen laskujensa mukaan jopa kolmasosa juuri Espoossa.

– Vanhemmasta tuntuu siltä, että kysymys ei ole enää siitä, tuleeko altistuksia Espooseen, vaan pikemminkin siitä, mikä tai mitkä koulut ovat tänään vuorossa.

Etäkoulua toivotaan neljännestä luokasta ylöspäin

Huolestuneiden vanhempien uhkakuvana on, että suuri joukko lapsia ja aikuisia sairastuu tautiin lähiopetuksen vuoksi.

– Eihän tässä ole mitään järkeä, että altistetaan meidän lapset, ja sitä kautta perheet ja kaikki koulujen henkilökunta taudille, jonka pitkäaikaisista vaikutuksista me emme vielä tiedä, pohtii Vanamo.

– Minun mielestä ei kannata odottaa, että ensin tilanne pahenee ja ollaan saatu satoja tai tuhansia altistuneita ja jopa satoja sairaita ennen kuin toimitaan.

Addressin allekirjoittaneet vanhemmat toivovat, että kaupungissa siirrettäisiin etäkouluun lapset neljännestä luokasta ylöspäin.

– Väliaikainen opetuslaki mahdollistaa etäkoulun vanhemmille oppilaille kuukauden ajaksi kerrallaan.

Järjestely suojaisi Vanamon mukaan myös pienimpiä oppilaita, sillä lähiopetuksessa olevilla 1–3-luokkalaisilla olisi koulussa tuolloin väljempää ja se vähentäisi altistumisriskiä.

– Vaadimme pikaisesti harkitsemaan täysipainoiseen etäopetukseen siirtymistä siihen asti, kunnes Espoon tartuntatautitapausten leviäminen on saatu pysäytettyä, sanoo Vanamo.

Vanhemmat aikovat luovuttaa vetoomuksen Vanamon mukaan lähipäivinä Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsenille, tartuntataudeista vastalle lääkärille, perusturvajohtajalle sekä kaupungin sivistystoimen johdolle.

Voit keskustella aiheesta 12.9. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Lukuvuotta on takana vasta viikkoja, ja ainakin 1 700 on altistunut koronalle pääkaupunkiseudun oppilaitoksissa – uusia koulualtistumisia tulee päivittäin

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Hallitus löyhentää matkustusrajoituksia – MaRa: Ei riitä vielä, Suomessa uusia tartuntoja 43

Lisätty 11.9.2020 kello 19.20: Lisätty Espoon kaupungin sivistystoimenjohtajan Harri Rinta-ahon kommentit.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus