Hyppää sisältöön

Matkustusrajoitukset poistuvat muun muassa Ruotsista, Kyprokselta ja Japanista, uusi malli perustuu testaamiseen ja matkan kestoon – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta

Työmatkaliikenne Ruotsiin ja Viroon pysyy sallittuna, eikä omaehtoista karanteenia tarvita, vaikka tartuntaluvut lokakuussa nousisivat.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 11. syyskuuta
Hallitus piti perjantaina aamupäivällä tiedotustilaisuuden uusista matkustusrajoituksista ja niiden höllennyksistä.

Koronapandemian takia tehtyjä matkustusrajoituksia löyhennetään.

Maahantulon rajoitukset poistuvat Islannista, Ruotsista, Kyproksesta Puolasta, Norjasta ja Saksasta ensi viikon lauantaista alkaen, kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) hallituksen tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Rajoitukset poistuvat myös Australian, Kanadan ja Japanin asukkailta, jotka tulevat Suomeen suoraan kotimaistaan.

Rajoituksia on siis poistunut sekä EU- ja Schengen-maiden sekä EU:n ulkopuolisten, niin sanottujen kolmansien maiden ja Suomen väliltä.

Muutokset perustuvat maiden tartuntamääriin: uusi raja-arvo on 25 koronatartuntatapausta 100 000 asukasta kohti kahden viikon aikana. Tähän asti raja-arvo on ollut 8–10 tartuntatapausta.

Siten maahantulon rajoitukset palautetaan Italiasta ja Unkarista saapuville.

  • Maahantulon rajoitukset poistuvat Suomen sekä Islannin, Norjan, Puolan, Ruotsin, Saksan ja Kyproksen väliltä
  • EU:n ulkopuolelta rajoitukset poistuvat Australian, Kanadan ja Japanin asukkailta, jotka matkustavat kotimaastaan
  • Näistä maista voi tulla Suomeen ilman karanteenia, myös lomailemaan
  • Italian ja Unkarin matkustusrajoitukset palautettiin
  • Rajoitukset perustuvat uuteen raja-arvoon, joka on 25 tartuntaa/100 000 asukasta
  • Voit katsoa Ylen erikoislähetyksen ja hallituksen tiedotustilaisuuden yllä olevasta videosta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Matkan kesto ja testaus vaikuttavat karanteeniin

Nämä ensimmäiset muutokset matkustusrajoituksiin tulevat voimaan 19. syyskuuta.

Kokonaisuudessaan uusissa rajoituksissa sekä uuteen "Testaa ja tule" -malliin siirtymisessä on kolme vaihetta:

Toisessa vaiheessa eli siirtymävaiheessa 1. lokakuuta – 22. marraskuuta karanteenia ei joko tarvita, tai sitä on mahdollista lyhentää, mikäli matka raja-arvot ylittävään maahan on kestänyt alle 72 tuntia – tai jos matkustajalla on negatiivinen koronatestitulos.

– Matkustajan kannalta muutos edelliseen on se, että korkeamman ilmaantuvuuden maasta tuleva voi lyhentää 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia testauksen avulla. Tämän lisäksi tartuntatautilääkärit ovat paikalla rajanylityspaikalla tekemässä tarvittaessa ratkaisuja karanteeneista, Ohisalo kertoi.

Pysyvä malli tulee voimaan 23. marraskuuta, ja siinä iso rooli on testaamisella.

– Tulijat voidaan asettaa karanteeniin. Toisella testillä karanteenista voi sitten vapautua, Ohisalo sanoo.

Yleisesti EU- ja Schengen-maiden maahantulorajoituksista siis luovutaan, mutta jos lähtömaassa on koronatartuntoja paljon, tulijalta edellytetään kahta negatiivista testiä.

Mikäli matka on kestänyt alle 72 tuntia, ei pysyvässäkään mallissa tarvita toista testiä, ennakkotesti riittää.

Karanteeni pois Ruotsin ja Viron työmatkaliikenteestä

Siirtymäkauden aikana lokakuun alusta alkaen tartuntatilannetta tarkkaillaan viikoittain, kun tarkastelu on tähän asti tehty kahden viikon välein. Jos raja-arvot nousevat yli 25:n, sisärajavalvonta palautetaan kyseisten maiden välille.

Tähän poikkeuksena on kuitenkin työmatkaliikenne Suomen sekä Viron ja Ruotsin välillä.

Työmatkaliikenne näiden maiden välillä tulee Ohisalon mukaan olemaan siirtymäkaudella mahdollista ilman omaehtoista karanteenia tai koronatestitodistusta. Linjaus on voimassa siinäkin tapauksessa, että tautitilanne tuona aikana pahenisi.

Tämä pätee niin lautta- kuin lentoliikenteeseen.

Myös pohjoisen Suomen sekä Ruotsin ja Norjan välillä päivittäisliikenne, kuten rajayhteisöjen liikenne sallitaan jatkossakin, vaikka tartuntojen raja-arvo nousisi siirtymäkaudella yli 25:n, Ohisalo kertoo.

Pysyvä malli sallisi tiettyjen lentojen kieltämisen

Pysyvää mallia on valmistellut liikenne- ja viestintäministeriö.

Mallin ytimessä ovat negatiivisen testituloksen lisäksi täsmärajoitukset, joita matkustusliikenteeseen voitaisiin tehdä lakiin perustuen, mikäli tartuntatilanne muuttuu.

– Malli mahdollistaa Suomen paluun Schengen-sopimukseen, siis: rajoituksista "Testaa ja tule" -malliin, kuvaili liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.)

Liikenneviranomainen voisi kieltää tietyt lentoreitit samantyyppisin perustein kuin Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun matkustavia asetettiin elokuussa karanteeniin paikallisten viranomaisten ja aluehallintovirastojen voimin karanteeniin.

– Kuten Skopjen tapauksessa, kirjattaisiin lakiin, että liikennevirasto voisi esimerkiksi kieltää reittilennot tietystä kohteesta tai rajoittaa ilmatilaa. Virasto voisi tarvittaessa rajoittaa tai keskeyttää laivamatkustajaliikenteen tiettyjen maiden välillä .

Tämä edellyttää liikenne- ja viestintävirasto Traficomin valtuuksien mittavaa lisäämistä.

– Uusien valtuuksien tarkoitus ei ole rajoittaa vaan mahdollistaa matkailua ja työn edellyttämää liikkumista aikaisempaa joustavammalla tavalla, Harakka sanoi.

– Ne otettaisiin käyttöön vasta, jos terveysturvallisuus tai tartuntataudin leviäminen sitä edellyttäisi, Harakka lisäsi.

Harakka arvioi, että jos lakiesitys etenee eduskunnassa vauhdilla, malli voi tulla voimaan jo lokakuussa.

Bussi- tai lentoyhtiön vastuu kasvaa

Mallissa kuljetusyrityksen eli laiva-, lento- tai bussiyhtiön vastuu kasvaa, sillä yritys on velvollinen tarkastamaan, että Suomen rajan ylittävillä on alle 72 tuntia vanha negatiivisen testitulos. Sitä vaaditaan 25 tartunnan raja-arvon ylittävistä maista tulevilta.

Jos sellaista ei ole, tulijat välttävät karanteenin uudella negativisella testillä.

Suomen tiukkoja matkustusraja-arvoja moittineen elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan uusi malli on niin hyvä kuin näillä koronaluvuilla on mahdollista.

– Tämä esitetty malli mahdollistaa matkustamisen, työmatkustamisen ja matkailun niin normaalina kuin se näissä olosuhteissa on mahdollista, terveys huomioon ottaen, Lintilä sanoi.

Lintilän mukaan alle 72 tuntia vanha negatiivinen testitulos sekä toisen testin velvoittaminen karanteenin välttämiseksi ei kuitenkaan ole ongelmaton.

– Keskimäärin esimerkiksi Lapin matkailussa Suomessaoloaika on 2,5 vuorokautta eli se 72 tuntia ei ihan täyty.

Työ- ja elinkeinoministeriö pohtii Lintilän mukaan, kuinka isojen matkailuryhmien testaamista voidaan Suomessa nopeuttaa.

Erikoislähetys katsottavissa

Voit katsoa sekä tiedotustilaisuuden että matkustusrajoitusten muutoksia käsittelevän Ylen erikoislähetyksen jutun kuvasta klikattavasta videosta.

Ratkaisun vaikutuksista keskustelevat Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sekä sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola. Lähetyksen juontaa Ylen erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Perjantain tiedotustilaisuudessa paikalla ovat myös sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä, johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja yksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitoksesta sekä etäyhteydellä strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Matkustusrajoitukset höllenevät

Näin ollen matkustaminen Suomeen on sallittua muun muassa Virosta, Kyproksesta, Latviasta, Liettuasta, Saksasta, Puolasta, Slovakiasta ja Liechtensteinista.

EU:n ulkopuolisista maista matkustus sallittua seuraavista maista: Vatikaani, Thaimaa, Uusi-Seelanti, Uruguay, Australia, Georgia, Etelä-Korea, Japani, Kanada, Ruanda, ja Tunisia.

Ruotsin ja Viron tilanne on ollut haasteellinen, sillä Ruotsissa tartuntojen määrä on Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) perjantaina jo hiukan yli 25, ja Virossa määrä on käynyt sen yläpuolellakin. Kumpikin maa on "sallittujen maiden listalla".

Sen sijaan Bulgarian tartuntaluku on ECDC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) perjantaina 24,1. Hallituksen listalla Bulgariaa ei silti ole, sillä linjaus on tehty tiistain lukujen perusteella.

.
.