Hyppää sisältöön

Merenkurkun uuden laivan vesillelaskutilaisuus oli yhtä hymyä: juhlapuheissa kiiteltiin poikkeustilanteessa sujunutta yhteistyötä – katso video

Vaasan ja Uumajan yhteisen aluksen vesillelaskutilaisuus järjestettiin RMC:n telakalla. Aurora Botnia on ensimmäinen uusi laiva kaupunkien välillä.

Merenkurkun uuden Aurora Botnia -aluksen vesillelasku Raumalla 11.9.2020
Merenkurkun uusi matkustaja-alus lasketaan vesille 11.9. Raumalla. Yle näyttää suorana vesillelaskutilaisuuden kello 15.

Suomen ja Ruotsin – Vaasan ja Uumajan – yhteishanke eli Merenkurkun uusi matkustaja-autolautta laskettiin vesille perjantaina 11. syyskuuta Rauma Marine Constructionsin telakalla Raumalla.

Vesillelaskua seurattiin kutsuvierastilaisuuksissa sekä Raumalla että Vaasassa.

Yle seurasi vesillelaskua suorassa lähetyksessä. Tallenne suorasta lähetyksestä on katsottavissa tämän artikkelin kautta sekä Yle Areenassa.

Toimittajina Raumalla ovat Tuomo Rintamaa ja Filip Stén. Lähetys on kaksikielinen.

Viiden venttiilin vääntöä

Vesillelaskutilaisuudessa avattiin rakennusaltaan viisi venttiiliä ja vesi päästettiin virtaamaan altaaseen.

Venttiilien avaamisesta oli tehty leikkimielinen kilpailu Rauman tilaisuuden kutsuvieraille, jotka väänsivät ne auki käsin, kertoo viestinnän asiantuntija Elina Heikkilä Rauma Marine Constructionsilta.

– Heidät ohjataan tilaisuudessa venttiilien lähelle ja sitten kisaillaan, kenen venttiili aukeaa ensimmäisenä ja vesi pääsee virtaamaan sisälle.

Rakennusaltaan täyttyminen kestää useamman tunnin. Alus kelluu perjantaina illansuussa.

Aluksen rakentaminen Raumalla alkoi syksyllä 2019. Tältä se näyttää 11.9. vesillelaskun aikaan. Kuva: Anna Wikman / Yle

Historiallinen päivä

Uuden Aurora Botnia -aluksen omistaa Kvarken Link -yhtiö, jonka omistajia ovat Uumajan ja Vaasan kaupungit.

Vaasan ja Uumajan perustama Kvarken-työryhmä toimitti silloiselle Viestintäministeriölle 11. syyskuuta 2012 Ehdotukset toimenpiteiksi matkustaja- ja tavaraliikenteen turvaamiseksi Kvarkenissa ympäri vuoden -raportin.

Vesillelaskupäivä on tästä tasan kahdeksan vuotta myöhemmin, Kvarken Linkin tiedotteessa todetaan.

Koronasta huolimatta tässä ja nyt

Vesillelaskupäivänä projektin osapuolet kehuivat yhteistyön sujuvuutta, vaikka koronan takia olosuhteet ovat olleet poikkeukselliset.

– RMC:n ja verkostoyritystemme työntekijät ovat tehneet erinomaista työtä ratkoen yhä uudelleen koronan aiheuttamia haasteita ja vieneet projektia määrätietoisesti eteenpäin. Olen myös todella tyytyväinen asiakkaan kanssa tehtyyn yhteistyöhön ja uskon sen jatkuvan erinomaisena tästä eteenpäinkin. Projekti on uniikki meille molemmille”, sanoi Rauma Marine Constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg muistutti, että uusi Aurora Botnia on maailman ensimmäinen matkustaja-autolautta, joka täyttää Clean Design -luokkamerkin kriteerit.

– Uusi laiva on maailman ympäristöystävällisin matkustaja-autolautta ja siinä on paljon uusia ominaisuuksia. Wasaline haluaa olla Itämeren sympaattisin, ympäristöystävällisin ja luotettavin varustamo. Tänään aloitamme myös matkamme päivittämään tuotemerkkiämme vastaamaan tätä uutta aikakautta”, Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg sanoo.

Wasalinen mukaan Aurora Botnian neljä Wärtsilän toimittamaa pääkonetta toimivat sekä nesteytetyllä maakaasulla (LNG) että biokaasulla (LBG), ja sen liikenne satamiin voidaan hoitaa sähköllä. Uuden tekniikan ansiosta aluksen hiilidioksidipäästöt laskevat huomattavasti Merenkurkussa nyt liikennöivään alukseen verrattuna, Wasaline kertoo tiedotteessaan.

Uuden aluksen vesillelaskutilaisuutta seurattiin myös etäyhteydellä kutsuvierastilaisuudessa Vaasassa. Kuva: Sebastian Björklund / Yle

Ensimmäinen uusi laiva väylällä

Raumalla järjestetyn tilaisuuden lisäksi perjantaista tapahtumaa seurattiin myös Vaasassa etäyhteyden päässä.

Kutsuvierastilaisuudessa nostettiin malja uudelle laivalle ja iloittiin aikataulussa etenevästä hankkeesta.

– Onhan se mahtavaa, että saadaan uusi laiva Vaasan ja Uumajan välille. Koskaan ennen ei ole ollut uutta laivaa, vaikka trafiikkia on tällä välillä ollut kauan, sanoo Kvarken Linkin markkinointijohtaja Catarina Fant, joka emännöi Vaasan tilaisuutta.

Samassa tilaisuudessa julkistettiin myös Wasalinen uusi ilme.

Vaasan ja Uumajan yhteinen hanke

Aurora Botnian on tarkoitus korvata WasaExpress-alus Vaasan ja Uumajan välisessä liikenteessä vappuna 2021.

Alus rakennetaan Rauma Marine Constructionsin telakalla. Rakentaminen alkoi syyskuussa 2019. Aluksen kölinlasku oli helmikuussa 2020.

Rakentamisvaiheen työllisyysvaikutus on noin 800 henkilötyövuotta.

Nyt, laivan rungon valmistuttua, rakentamisessa edetään varusteluvaiheeseen sekä erilaisten järjestelmien käyttöönottoihin.

Aurora Botnian koeajot merellä on tarkoitus aloittaa alkuvuodesta 2021.

.
.