Kaupunki kieltää Amazing Race -opiskelijatapahtuman – järjestelyt olivat tähän päivään asti täydessä vauhdissa

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä opiskelijatapahtuma olisi ollut tulevana lauantaina.

Jyväskylä
Jyväskylän korkeakouluopiskelijat aloittivat vapun vieton Amazing Race-kaupunkisuunnistuskilpailulla.
Amazing Race on järjestetty yleensä vappuna, mutta tänä vuonna tapahtuma siirrettiin vapulta syksyyn koronaviruksen takia. Arkistokuva.YLE Keski-Suomi / Simo Pitkänen

Huomenna lauantaina järjestettävä Amazing Race -opiskelijatapahtuman järjestäminen kiellettiin Jyväskylässä. Ympäri kaupunkia tapahtuvaan leikkimieliseen suunnistukseen olisi osallistunut satoja opiskelijoita.

Kaupunki kieltää tapahtuman, koska Jyväskylässä koronatartunnat ovat jatkaneet kasvuaan. Tartuntoja on ollut erityisesti nuorten keskuudessa, ja tartuntalähteiden epäillään liittyvän useissa tapauksissa ilta- ja yöelämään.

– Tartunnan saaneista nuorista lähes kaikki ovat olleet hyvin lieväoireisia. Huolena onkin, että nuorten keskuudessa on merkittävästi sellaisia henkilöitä, jotka kantavat tautia. Laajan opiskelijatapahtuman järjestäminen aiheuttaa merkittävän riskin siitä, että tauti lähtee leviämään ympäri Suomea, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo kaupungin tiedotteessa.

Koronavirustilanne on muuttunut Jyväskylässä viime päivinä vakavammaksi, sillä valtaosa tartuntaketjuista on täysin tuntemattomia.

Tapahtuman järjestäjät ovat olleet tiiviisti yhteydessä kaupunkiin koko tapahtuman järjestämisen ajan, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan projektikoordinaattori Nelli Rauhala kertoo. Tieto tapahtuman kieltämisestä tuli tänä aamuna.

– Itse olen harmissaan totta kai, paljon on tehty tapahtuman eteen töitä meidän tiimin kanssa. Ymmärrän kaupungin näkökulman, kaupunkilaiset on huolestuneita, on ymmärtäväinen olo. Harmittaa, mutta tästä kyllä selvitään, Rauhala sanoo.

Vuorokauden aikana tilanne muuttui radikaalisti. Tartuntoja ja altistuneita todettiin niin Norssilla kuin ammattikorkeakoulullakin.

– Tilanne on erittäin valitettava Amazing Racen järjestäjien ja osallistujien osalta. Kaupunki on pahoillaan tilanteesta ja haluaa painottaa, että tapahtumajärjestäjän kanssa tehty yhteistyö oli sujuvaa ja heidän turvallisuussuunnitelmansa oli tehty kattavasti. Riski tartuntojen leviämiseen oli kuitenkin liian suuri nuorten keskuudessa ja siksi voimakkaat toimenpiteet otetaan nyt käyttöön, Ilkka Käsmä toteaa.

Koronavirustartuntoja on ollut muissakin opiskelijakaupungeissa, kuten esimerkiksi Vaasassa ja Helsingissä.

Päätös tapahtuman kieltämisestä tehtiin perjantaina iltapäivällä.

Muut viikonlopun tapahtumat Jyväskylässä, kuten tyttöjen jalkapallon Hippo-turnaus, Muotipäivät ja muut yksittäiset tapahtumat järjestetään turvallisuusmääräyksiä noudattaen.

Lue lisää:

Uusimmat koronatiedot Keski-Suomesta: Lähes 90 ihmistä koronakaranteeniin Norssin lukiossa ja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, JYP ja KooKoo peruvat harjoitusottelunsa