Meteorologi Anniina Valtonen innostuu myrskyistä ja matalapaineista: “Se oli mieleenpainuva yövuoro!”

Suosittu ilmatieteilijä vieraili Puoli seitsemän -ohjelmassa avaamassa meteorologian saloja.

Puoli seitsemän
Anniina Valtonen oli yövuorossa, kun Aapeli-myrsky iski Suomeen: "Puhelin lauloi koko yön"
Anniina Valtonen oli yövuorossa, kun Aapeli-myrsky iski Suomeen: "Puhelin lauloi koko yön"

– Voi vitsit, se oli mieleenpainuva yövuoro!

Näin muistelee Ylen meteorologi Anniina Valtonen yötä, jolloin Aapeli-myrsky iski Suomeen tammikuussa 2019. Valtosen silmät syttyvät, kun hän muistelee dramaattisen sääilmiön seuraamista.

– Se oli oikein julman näköinen matalapaine, kun se sieltä nousi ja tuli Suomeen.

Ilmatieteen laitoksella päivystävänä meteorologina työskennelleen Valtosen puhelin pirisi taukoamatta. Hänelle soittivat niin tavalliset kansalaiset kuin töissä olleet ammattilaiset.

– Toimittajat, ulkona työtä tekevät ihmiset, sähköyhtiöt, rataverkolla työskentelevät, ihan kaikki. Ne, jotka olivat vesillä, koska siellä oli kauheaa aallokkoa.

Yö oli niin tapahtumarikas ja mieleenpainuva, että Valtonen päätti tallentaa sen tapahtumat Twitteriin. Hän naputteli yön tapahtumia mikroviestipalveluun muiden töiden ohessa. Koska oli yö, twiitit eivät herättäneet suurta huomiota. Vielä.

– Kun heräsin päiväunilta vuoron jälkeen, puheluita oli tullut ihan kauheasti. “Anniina, sua yritetään tavoittaa. Mitä sä oot tehnyt täällä yön aikana?”

Tavoittelijoiden joukossa oli niin tietoa janoavia toimittajia kuin Valtosen kollegoita, jotka kaipasivat tarkempaa selontekoa yön tapahtumista.

Anniina Valtonen muistuttaa, että myrskyt voivat olla pelottavia ja vaarallisia, mutta meteorologin näkökulmasta niiden seuraaminen on kiinnostavaa.

– Suomessa sää on hyvin harvoin superia tai jotain sellaista, mitä esimerkiksi lehdissä annetaan ymmärtää. Mutta sitten kun se oikeasti on, niin sitä on tosi siistiä seurata.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta: