Naapurit tunsivat autoa pesevän ja imuroivan Matti Nykäsen, joka rauhoittui viimeisinä vuosinaan – Pia Nykänen: "Kotona piti olla aina siistiä"

Matti Nykänen eli kuusi viimeistä vuottaan Joutsenossa Lappeenrannassa. Pieni paikkakunta sopi Nykäselle hyvin ja monet kävivät haastelemassa mestarin kanssa, kun kävelyllä miestä näkivät.

Matti Nykänen
Matti Nykäsen leski Pia Nykänen kotipihallaan Joutsenossa Lappeenrannassa.
Pia Nykäsen mielestä Matti eli rauhallisesti viimeiset vuotensa Joutsenossa.Ville Toijonen / Yle

Matti Nykäsen leski Pia Nykänen on puheliaana omana itsenään kotipihalla Joutsenossa. Matista on juuri julkaistu kaksi kirjaa.

– Minuakin on haastateltu kumpaankin kirjaan. En ole vielä niitä lukenut, mutta kyllä ne lupasivat minulle ne kotiin lähettää, sanoo Pia Nykänen.

Häntä kuitenkin vähän huolestuttaa, millaisia asioita ja miten ne kirjoissa kerrotaan.

– Löytyykö niistä mitään uutta enää? Toivon, että niihin olisi löydetty hyviä asioita, eikä niin sanotusti kakkaa. Toivottavasti ne kirjat ovat faktaa eivätkä fiktiota, Nykänen sanoo.

Joutsenossa Matti rauhoittui

Mäkikotka muutti Joutsenoon ja Pian kanssa yhteen vuonna 2013. Pienellä rintamamiestaloalueella alkoi kävellä lenkkeilijöitä, joita raitilla ei aiemmin ollut nähty. Naapurit naureskelivat, että jokaiseen postilaatikkoon olisi laitettava nimeksi "Nykänen", jotta kyttääjien olisi vaikeampi löytää mestarin talo.

Joutsenossa Matin oli hyvä olla. Hän oli viikot kotona ja viikonloput keikoilla. Keikkamatkat hän ajoi itse ja hyvin usein palasi yöllä keikan jälkeen kotiin.

– Pääsääntöisesti hän halusi ajaa aina keikalta kotiin. Muistan, kun joskus Rukaltakin piti ajaa keikan jälkeen kotiin, vaikka siellä olisi ollut majoitukset ja kaikki. Mamman viereen vaan piti päästä.

Matti Nykänen taustallaan mäkihyppykuva hänestä
Yle

Matti Nykänen pysyi Joutsenon vuosiensa aikana muutamaa ylilyöntiä lukuun ottamatta poissa lööpeistä.

- Matti otti kaljaa, mutta ei lähellekään niin kuten aikaisemmin. Sanoin, että voithan sinä saunakaljat ottaa, mutta et lähde viikkotolkulla juomaan. Välillä hän saattoi repäistä vähän rai-rai, mutta eiköhän meistä jokainen repäise joskus, Pia sanoo.

Erittäin tarkka mies, jolla oli ihmisille aikaa

Matti Nykänen jäi naapurustolle mieleen tarkkana miehenä. Hän piti talvella pihatiet lumettomina ja ajoi kesällä usein nurmikkoa. Autoa pesevä tai imuroiva Nykänen oli tuttu näky naapurustolle.

– Matti oli tosi tarkka. Kotona piti olla aina siistiä. Hän oli kova tekemään polttopuita ja se auto! Autoa Matti piti varmaan paremmin kuin vaimoaan, nauraa Pia.

Matti ja Pia Nykänen
Matti ja Pia Nykänen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla vuonna 2015.Yle

Pia Nykänenkin pääsi tai joutui kokemaan julkisuuden. Monella oli asiaa Matille ja moni halusi päästä kuvaan Matin kanssa. Kauppareissuilla tuli erityisen hyvin esiin se, miten Matti kiinnosti ihmisiä.

– Ei Matti päässyt kaupassa montaa metriä, kun joku tuli juttelemaan. Ihmiset myös katsoivat, mitä meillä oli ostoskärryssä. Oluista otettiin kuvia ja laitettiin Seiskaan. Ei uskoisi, mutta Prismassakin on mennyt kaksi tuntia, Pia kertoo.

Pian mukaan Mattia ei haitannut ihmisten lähestyminen. Matilla oli aina heille aikaa, sillä hän tiesi, että tavalliset ihmiset antavat hänelle leipää pöytään keikkojen kautta.

Joutsenon henki

Matin ja Pian koti on Joutsenossa lähellä Ahvenlampea. Lammen toisella rannalla on ollut hyppyrimäki. Mäki purettiin vuonna 2008, viisi vuotta ennen mäkimestarin muuttoa paikkakunnalle.

– Matti on aikoinaan hypännyt siitä mäestä. Eli tämä oli tuttu paikka, vaikka mäkeä ei enää ole, toteaa Pia Nykänen.

Mäkihyppysuuruus Matti Nykänen sai palkinnon elämänurastaan.
Matti Nykänen palkittiin Elämäntyö-palkinnolla vuoden 2013 Urheilugaalassa.Tomi Hänninen

Matti sai lähimmistä naapureista hyviä ystäviä. Myös talon myyjä asui lähellä ja hänenkin kanssaan Matilla juttu luisti. Päivittäin koiraa ulkoilluttanut Matti jäi usein muiden ulkoilijoiden kanssa haastelemaan.

Vuosien aikana uteliaiden lenkkeilijöiden määrä raitilla väheni, mutta edelleen sauvakävelijät hiljensivät Matin ja Pian talon kohdalla. Jos mäkikotkasta näkisi edes vilauksen.