Sote-piirin 30 miljoonan euron palkkarästipotti voi paisua entisestään, kun kuvaan astuvat entiset työntekijät: "En pysty kommentoimaan tätä"

Eksote ei vielä kerro, paljonko heidän pitää korvata entisille työntekijöilleen palkkarästejä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Etelä-Karjalan keskussairaalan leikkausosaston heräämö.
Valtaosa Eksoten 5000 työntekijästä saa korvauksia. Palkkasaatavia on kaikkiaan noin 4500 työntekijällä. Arkistokuva helmikuulta 2020.Kalle Purhonen / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) valtuusto on hyväksynyt palkkariidan sovintoratkaisun. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 4500 työntekijää tulee saamaan yhteensä 30 miljoonaa euroa maksamatta jääneitä palkkoja.

Eksotella työskentelee kaikkiaan noin 5000 työntekijää, joista valtaosa siis saa nyt korvauksia. Korvauksia saavat KVTESsin alaiset työntekijät. Lääkärit eivät kuulu KVTESsin piiriin, eivätkä näin ollen saa korvauksia.

– Esimerkiksi korvauksia saavat hoitajat ja suuri osa hallinnon väestä, kertoo henkilöstö- ja viestintäjohtaja Santtu Niemi Eksotesta.

Eksoten työntekijöiden palkkasaatavat ovat muodostuneet 10 vuoden aikana, kun palkkaharmonisointi jäi Eksoten johdolla aikanaan tekemättä ja loppuunsaattamatta.

Lue lisää: 4000 työntekijälle on maksettava korvaukset eikä kukaan tiedä, mistä rahat revitään – sote-piirin munaus uhkaa viedä kokonaisen maakunnan talouden suohon

Ensin palkat kuntoon, sitten rästit maksuun

Ennen palkkarästien maksua hoidetaan työntekijöiden nykyiset palkat kuntoon. Nyt tehty palkkaharmonisointi tietää monelle Eksoten työntekijälle myös peruspalkan nousua. Uudet palkat ovat tulleet voimaan syyskuun alussa.

– Ensiksi selvitetään, keitä palkkaharmonisointi koskee. Sitten aletaan syöttää heidän uusia palkkojaan palkkajärjestelmiin. Sitä mukaa kun ne valmistuvat, palkat korjaantuvat takautuvasti 1.9. alkaen, kertoo henkilöstö- ja viestintäjohtaja Santtu Niemi Eksotesta.

Palkkojen korjaaminen vie aikaa, koska muutokset vaikuttavat palkan eri osiin sekä lisiin.

– Tämä voi kestää viikkoja tai jopa pahimmillaan kuukausia. Aikaa menee, koska tällaista ei koskaan aikaisemmin ole tehty ja ihmismassa on iso, jota tämä koskee, Santtu Niemi kertoo.

Vasta sitten, kun uudet palkat ovat selvillä, voidaan alkaa laskea yksittäisten työntekijöiden kertakorvaussummia.

– Korvaussummaan vaikuttaa se, minkä suuruinen henkilön palkka on ja kauanko hän on ollut Eksotella töissä, Niemi toteaa.

Tarkkaa palkkarästien maksupäivää ei vielä tiedetä. Toiveissa on, että palkkarästit saataisiin tämän vuoden puolella hoidettua.

– Tässä on aika paljon käsityötä. Siksi se kestää oman aikansa. Mutta tämän vuoden aikana korvaukset olisi tarkoitus saada maksuun, Niemi paljastaa.

Hoitaja sairaalan käytävällä.
Lääkäreitä palkkarästit eivät koske. Arkistokuva helmikuulta 2020.Kalle Purhonen / Yle

Tarkkoja korvaussummia ei ole selvillä

Palkkasaatava on työntekijää kohden 6666 euroa, jos 30 miljoonaa euroa jaetaan tasan 4500 työntekijän kesken. Summa kuitenkin vaihtelee työntekijän ansiotulosta riippuen.

– Yksittäisen työntekijän korvaussumma varmistuu vasta, kun palkka-ajot on tehty. Osalla korvaussumma voi olla aika pienikin. Se riippuu siitä, mikä tähänastinen tehtäväkohtainen palkka on ollut, Santtu Niemi kertoo.

Niemen mukaan korvaukset tuskin tulevat kaikille samana päivänä.

– Se ei mene välttämättä niin, että kaikille tulee korvaus yhtenä päivänä. Niitä maksetaan sitä mukaa kuin pystytään.

Lisälaskua Eksotelle entisten työntekijöiden palkkasaatavista?

Kaikki 4500 korvaustensaajaa ovat Eksoten nykyisiä työntekijöitä. 30 miljoonan euron korvaussumma saattaa vielä nousta tulevaisuudessa, koska esimerkiksi eläkkeelle jääneiden korvauksia ei ole laskettu summaan mukaan.

Lähihoitajien ammattiliiton SuPerin pääluottamusmies Katja Laitinen kertoo, että entiset työntekijät ovat oikeutettuja myös korvauksiin.

– Yhtä oikeutettuja he ovat kuin nykyiset työntekijät. Heidän pitää vain hakea palkkasaataviaan toisin kuin nykyisten, kertoo Eksoten SuPerin pääluottamusmies Laitinen.

Laitinen uskoo, että entisten työntekijöiden palkkasaatavahakemukset tulevat työllistämään häntä vuoden vaihteessa.

Henkilöstöjohtaja Santtu Niemi ei vielä kerro, miten hoidetaan Eksoten entisten työntekijöiden, kuten eläkkeelle jääneiden korvaukset.

– Sopimuksessa on tätä käsitelty, mutta tätä en pysty vielä kommentoimaan. Sopimuksen yksityiskohdat eivät ole vielä julkisia. Entisille työntekijöille korvattavaa summaa on käytännössä mahdoton laskea etukäteen järkevällä tarkkuudella, johtuen useista muuttujista ja epävarmuustekijöistä, henkilöstöjohtaja Santtu niemi toteaa.

Eksoten valtuusto antoi toimitusjohtaja Timo Sakselalle luvan valmistella poliisille tutkintapyyntö, jonka tarkoituksena on selvittää vastuullisina olleiden henkilöiden toimia palkkasotkussa.

Lopullisen päätöksen tutkintapyynnön tekemisestä tekee vielä Eksoten hallitus. Mahdollisesta esitutkinnasta päättää poliisi.