Prismat luopuivat juuston ostorajoituksista itärajalla: "Juustoa ei ole enää kyselty lavakaupalla"

Juuston hamstraus on hiipumassa Kaakkois-Suomessa.

Prisma-kauppaketju
Juustoja Lappeenrannan Prismassa
Etelä-Karjalan Osuuskauppa lopettaa juustonostorajoituksensa. Mikko Savolainen / Yle

Juuston ostorajoitukset on poistettu Prisma-tavarataloista Suomen ja Venäjän rajalla. Itärajan ylitse suuntautunut juuston välitys Venäjälle saattaa siis olla hiipumassa.

– Otimme pois ostorajoituksen, koska toukokuun jälkeen juustoa ei ole enää kyselty lavakaupalla, Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimialapäällikkö Risto Punkkinen kertoo.

Etelä-Karjalan osuuskauppa asetti rajoituksen sen jälkeen, kun juustoa alettiin ostaa Prismoista kuin tukusta suurina erinä.

– En voi sanoa tarkalleen kuinka paljon juustoa ostettiin, mutta määrät olivat huikeita, Punkkinen sanoo.

Venäläinen mies ostaa juustoa Lappeenrannan Prismassa.
Juustoa on ostettu huikeita määrin itärajan Prisma-tavarataloissa.Tommi Parkkinen/Yle

Diilausta rajan ylitse

Lappeenrannan ja Imatran Prisma-tavarataloja koskeneet juuston ostorajoitukset tulivat voimaan toukokuussa ja koskivat muutamia suosituimpia juustomerkkejä kuten Valion Oltermannia.

Yle on kertonut alkusyksystä erikoisesta juustojen hamstrausilmiöstä itärajan marketeissa.

Lue lisää: Prisma epäilee asiakkaita juuston diilauksesta Venäjälle – tulli ihmeissään: "Kysynnän täytyy olla kovaa"

Juustoa ovat rohmunneet itselleen juustodiilerit, jotka toimittavat juustoja Venäjälle ja myyvät ne siellä eteenpäin kovalla hinnalla.

Lue lisää: Juustodiilerit repivät liki 20 euron kilohintaa Oltermannista – paljastivat asiakasta esittäneelle toimittajalle, miten juusto kulkee Venäjän rajan yli

Juustoa vain kassan kautta

Kun juuston ostorajoitus oli voimassa, juustoa sai ostaa tavarataloissa kerrallaan vain 11–12 kilogrammaa kotitaloutta kohden.

– Lähdimme siitä, että juustoa voi ostaa vain kassan kautta eikä käydä hakemassa rekalla lavakaupalla, Risto Punkkinen kertoo.

EeKoo perusteli rajoitusta sillä, että juusto on hinnoiteltu alakanttiin hoikuttelemaan ihmisiä kauppaan. Yksittäisten asiakkaiden suuret ostokset eivät näin ole kannattavia osuuskaupalle.

– Se rupesi keskittymään siihen juuston ostamiseen niin paljon, että katsoimme, että ei meidän kannata kannattamatonta kauppaa tehdä näin suuressa määrin, Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimialapäällikkö Risto Punkkinen kertoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).