Tuhannet opiskelijat jonottavat yksiöitä, Tampereella satoja soluhuoneita tyhjillään – Yle selvitti suurimpien kaupunkien tilanteen

Kaksi hotelliketjua tarjoaa asuntoa vaille jääneille opiskelijoille asumista esimerkiksi kuukausitaksalla.

Helsingin yliopistossa opinnot aloittanut Nella-Kaneli Hautala on tyytyväinen kun sai huoneen soluasunnosta Vallilasta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Turkulainen Nella-Kaneli Hautala eli jännittäviä hetkiä heinäkuussa. Kuun puolivälissä selvisi, että hänet oli valittu opiskelemaan antiikin kreikkaa Helsingin yliopistoon. Sen jälkeen alkoi “suuri stressi” asunnon saamisesta.

– Mietin mitä tekisin tavaroilleni, jos en heti saisi asuntoa. Googlasin varastotiloja.

Asuntotarjous Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöltä HOASilta tuli kuitenkin parissa viikossa ja elokuun puolivälissä Hautala pääsi muuttamaan viiden naisen soluhuoneistoon Vallilassa.

– Tämä on tosi kiva, en valita ollenkaan. Kaikki kämppikset ovat mukavia.

Mun mielestä on ihan mukava asua muiden ihmisten kanssa.

Nella-Kaneli Hautala

Kuukausivuokra 11 neliön huoneesta ja yhteisten tilojen käytöstä on 260 euroa.

– Halusinkin ensisijaisesti muuttaa soluun, koska tämä on halpaa ja mun mielestä on ihan mukava asua muiden ihmisten kanssa.

Hautala kuuluu harvinaisempaan joukkoon opiskelijoita, jota yhteisasuminen miellyttää.

Hautalan mukaan asumista helpottavat soluasunnossa sovitut selkeät säännöt, joita myös noudatetaan. Ainoa harmituksen aihe Hautalalle on se, että yhteiseen jääkaappiin mahtuvat vain parin päivän ruokaostokset.

Soluasuntojen yhteisten tilojen siisteydestä Nella-Kaneli Hautala ja neljä kämppäkaveria vastaavat vuoroviikoin. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Hautala kuitenkin ymmärtää hyvin heitä, jotka eivät halua soluasuntoon. Hänestä ei ole hyvä, että HOAS tarjoaa uusille asukkaille vain soluhuoneita ja vasta niissä asumisen jälkeen voi päästä yksiöön – joskus jopa vuoden jonotuksen jälkeen.

– Kaikille soluasuminen ei sovi. Jos kokee, että yhteisten tilojen käyttö ei ole lainkaan mukavaa, tulee epämukava olo myös muille asukkaille.

Kaikille soluasuminen ei sovi.

Nella-Kaneli Hautala

– Voi myös olla aistiyliherkkyttä tai voi olla niin huonouninen, että ei vaan oikeasti pysty asumaan solussa, missä joku käy keskellä yötä vessassa. Tai voi olla tarkkaavaisuushäiriö ADHD ja se voi tehdä solussa asumisesta hankalaa.

HOASin yksiöihin haluaa yli 4 000 hakijaa

HOAS-asunnoista valtaosa on soluasuntoja. Uusien asuntojen rakentamisen ja vanhojen korjaamisen myötä yksiöiden määrä kasvaa, mutta ei yhtä nopeasti kuin niiden suosio.

Jonossa on yli 8 700 hakemusta, joista lähes 4 400:ssa toiveena on yksiö. Lisäksi kaksiota yhdelle hakee liki 1 600 hakijaa.

Jonottajia on nyt jotakuinkin saman verran kuin viime vuoden syyskuussa.

Kesän aikana hakemuksia tuli noin 9 000 eli parituhatta viimevuotista vähemmän. Ulkomaalaisten hakijoiden määrä on vähentynyt koronapandemian vuoksi.

.

Hakemuksia on tullut useita satoja vähemmän esimerkiksi Kiinasta ja Nepalista.

HOASin asiakkuusjohtaja Riitta Pulkka

– Tästä meillä ei ole tilastotietoa, mutta hakemuksia on tullut useita satoja vähemmän esimerkiksi Kiinasta ja Nepalista, kertoo asiakkuusjohtaja Riitta Pulkka.

HOAS-asuntoja on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Pulkan mukaan vapaana on nyt jonkin verran soluhuoneita pääkaupunkiseudun "reuna-alueilla" kuten Itä-Vantaalla, Pohjois-Helsingissä, Kivikossa ja Kontulassa. Asukasvalinnoissa etusijalla ovat ensimmäisen vuoden opiskelijat.

Kimppakämpässä asuja kaipaa omaa rauhaa

Yksi HOASin tuhansista yksiön hakijoista on helsinkiläinen Juuso Jääskeläinen.

– Soittelin sinne ja on vähintään puolen vuoden odotus. Yhteisasuntoja saisi nopeammin, mutta mulla on nyt opinnot niin pitkällä, että semmoinen ei tule kysymykseen.

– Ei enää kiinnosta se, että kämppis tulee keskellä yötä himaan ja rupeaa kolistelemaan.

Jääskeläinen opiskelee neljättä vuotta Helsingin yliopistossa historiaa. Kandiopinnot pitäisi saada valmiiksi syksyn aikana.

Juuso Jääskeläinen sanoo, että kimppakämpässä joutuu välillä sulkemaan korvansa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Uusi asunto on tarpeen koska kolmen nuoren miehen kimppa-asuminen Lauttasaaressa on päättymässä. Opiskeluriennoissa tutustuneet miehet ovat asuneet lähes kolme vuotta yksityisen vuokranantajan asunnossa.

Olen oppinut käyttämään korvatulppia.

Juuso Jääskeläinen

Jääskeläinen sai yllättäen yksiön yksityiseltä vuokranantajalta ainakin toistaiseksi aivan yliopiston kulmilta.

Jääskeläistä hirvittää 800 euron kuukausivuokra opiskelijabudjetilla, mutta oma rauha liki kolmen vuoden kimppakämppäasumisen jälkeen houkuttaa.

– Olen kyllä oppinut käyttämään korvatulppia.

– Opintojen ja biletyksen suhde rupeaa kallistumaan enemmän opintoihin ja työssä käymiseen ja oikeasti tarvitsee omaa rauhaa.

On vähän kuin olisi lottorivi vetämässä.

Juuso Jääskeläinen

Jääskeläinen hakee myös ARA-vuokra-asuntoa Helsingin kaupungilta ja tieto valinnoista tulee lokakuun lopussa. ARA-asunto olisi hänelle mieluisin vaihtoehto, sillä siinä voisi asua pisimpään.

– HOAS-yksiö olisi myös taloudelliselta kannalta ihan jees. Mutta asumisaika on maksimissaan viisi vuotta ja kun valmistut se loppuu saman tien. Nyt on vähän kuin olisi lottorivi vetämässä.

Uuden asunnon sijainti aivan Helsingin keskustassa ja yliopiston kupeessa on Juuso Jääskeläisen mielestä loistava. Lähistöltä löytyy halpakauppoja, joissa voi venyttää senttiä, jotta rahat riittävät vuokraan. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Tampereen soluhuoneet eivät kelpaa suomalaisille

Tampereen opiskelija-asuntosäätiöllä TOASilla on jonossa 3 700 hakemusta, joista 3 000 yksiöihin. Kesän aikana hakemuksia tuli 4 300 eli 700 vähemmän kuin vuosi sitten.

Soluasunnoista löytyy nyt useita satoja vapaita huoneita Hervannasta, Lukonmäestä ja Hallilasta.

– Suurin muutos on se, että kansainvälisiä opiskelijoita ei tänä syksynä saapunut kuin alle sata. Yleensä määrä on ollut noin 700, kertoo palvelujohtaja Pia Ylimäki.

Tampereen yliopisto ja ammattikorkeakoulu eivät koronapandemian vuoksi ottaneet vastaan vaihto-opiskelijoita.

Kansainvälisiä opiskelijoita ei tänä syksynä saapunut kuin alle sata.

TOASin palvelujohtaja Pia Ylimäki.

Kansainvälisiltä opiskelijoilta vapautuneita asuntoja vuokrattaisiin mielellään muillekin, mutta Ylimäen mukaan kysyntä ei ole suurta.

Ulkomaalaisille varatut huoneet ovat kalustettuja huoneita kolmen hengen soluasunnoissa, mutta kotimaiset opiskelijat haluavat Ylimäen mukaan kalustaa asuntonsa itse.

Turussa opiskelijatalot tupaten täynnä

Turun Ylioppilaskyläsäätiölle TYSille tuli hakemuksia syyslukukauden alkuun mennessä 3 500 eli sata enemmän kuin viime vuonna.

Asuntojonossa on noin 400 hakijaa. Vapaita tai vapautuvia asuntoja ole yhtään.

– Koska asukasvalinta suosii kaukaa muuttajia, jonossa on paljon hakijoita Turusta ja lähialueilta, kertoo asiakkuus- ja viestintäjohtaja Pirjo Lipponen-Valtomaa.

Tilanne rauhoittuu yleensä marraskuuhun mennessä.

TYSin asiakkuus- ja viestintäjohtaja Pirjo Lipponen-Valtomaa

– Tilanne rauhoittuu yleensä marraskuuhun mennessä. Silloin jää yleensä muutamia tyhjiäkin asuntopaikkoja.

Turussa oppilaitokset ovat ottaneet vastaan kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita. Heitä on Lipponen-Valtomaan mukaan kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin Helsingissä ja Tampereella.

Nella-Kaneli Hautalan soluhuone on hyväkuntoinen. Lattiaa rumentavan ison tahran hän on peittänyt räsymatolla. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Korona-aika näkyy Omena-hotelleissakin

Opiskelijoille ei ole järjestetty hätämajoitusta enää pitkään aikaan. Se sijaan hotellit ovat viime vuosina alkaneet kiinnostua mahdollisista opiskelija-asukkaista.

Omena-hotellit tarjoavat opiskelijoille majoitusta alennettuun hintaan jo viidettä vuotta. Kuukauden asuminen maksaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella 500 euroa.

Helsingissä kuukausihinta on aiemmin ollut 800 euroa. Omena-hotellien toimitusjohtaja Kati Niemelä sanoo, että korona-ajan hinta määräytyy nyt varauksen pituuden perusteella.

Niemelän mukaan aiempina vuosina opiskelija-asujia tuli paljon ulkomailta eikä heitä kaikkia pystytty majoittamaan. Nyt tätä pulmaa ei ole.

Meillä on myös sellaisia opiskelija-asiakkaita, jotka asuvat arkena ja ovat viikonlopun pois.

Omena-hotellien toimitusjohtaja Kati Niemelä

Niemelä sanoo, että yksityisiä vuokra-asuntoja on ollut tarjolla aiempaa enemmän. Etäopiskelun jatkuminen on myös vähentänyt kotimaan opiskelijoiden tarvetta kuukausimajoitukselle. Hotelliin tullaan lyhyemmäksi aikaa.

– Meillä on myös sellaisia opiskelija-asiakkaita, jotka asuvat arkena ja ovat viikonlopun pois. Huoneisiin voidaan majoittaa viikonloppuina niin sanottuja normaaleja asiakkaita ja opiskelijoilla on arkimajoitukseen sopuhinta.

Scandic ei kilpaile opiskelija-asujista hinnalla

Omena-hotellien lisäksi hotelliketju Scandic on alkanut tarjota opiskelijoille kuukausimajoitusta isoimmissa yliopistokaupungeissa sijaitsevissa hotelleissaan.

Helsingissä syyskuun alussa avatussa Scandic Pasilassa 30 vuorokauden opiskelijahinta on 1 140 euroa. Hintaan sisältyy hotellihuoneen lisäksi langaton verkko, aamiainen ja kuntosalin ja saunan käyttö.

– Varmasti löytyy halvempia, mutta tämä tuote on erilainen. Emme kilpaile hinnalla, sanoo kaupallinen johtaja Christian Borg.

Suomen lisäksi opiskelijahinnalla voi asua myös ketjun Pohjoismaissa ja Saksassa sijaitsevissa hotelleissa. Saksassa ketjulla on tarjolla Suomea huomattavasti halvempi paketti, 570 euroa kuukaudessa.

Varmasti löytyy halvempia, mutta tämä tuote on erilainen.

Scandic-hotellien. kaupallinen johtaja Christian Borg

Myös Sokos-hotelleissa on pohdittu pidempiaikaisen majoituksen tarjoamista opiskelijahintaan.

– Haluamme vielä hieman paremmin perehtyä siihen opiskelijoiden näkökulmasta. Ilman muuta tarjoamme myös markkinakykyisiä hintoja, mikäli kysyntää tälle tuotteelle on, kertoo markkinointijohtaja Outi Vitie.

Mikä sitten olisi opiskelijan näkökulmasta markkinakykyinen hinta?

1 140 euroa on hirvittävä hinta. Ei kenelläkään opiskelijalla ole varaa maksaa noin paljon.

Nella-Kanerva Hautala

Nella-Kaneli Hautala laskee, että 500 euroa kuukaudessa on hänelle ehdoton katto kuukauden asumiskuluiksi olipa kyseessä sitten pysyvä asunto tai hotellimajoitus.

– Tuo 1 140 euroa on hirvittävä hinta. Ei kenelläkään opiskelijalla, joka muuttaa toiselta paikkakunnalta, ole varaa maksaa noin paljon, hän päivittelee.

Hotellimajoitukseen ei saa Kelan asumistukea.

Voit keskustella aiheesta 19.9. klo 23 asti.

Lue myös: