Kokelaille maskisuositus aulatiloissa ja valvojilla suojahanskat – syksyn ylioppilaskirjoitukset alkoivat erityisjärjestelyin

Lappeenrannassa ja Imatralla syksyn kirjoituksiin osallistuu yhteensä reilut 740 opiskelijaa.

ylioppilaskirjoitukset
Emmi Tenkula käytti kasvomaskia bussissa ensimmäisenä suosituspäivänä 14. elokuuta.
Lukioissa on varauduttu ylioppilaskirjoituksiin hankkimalla maskeja ja suojakäsineitä. Kuvituskuva.Miikka Varila / Yle

Koronavirusepidemia näkyy myös syksyn ylioppilaskirjoituksissa.

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään maanantaina kemian ja terveystiedon yo-kokeilla.

Lappeenrannassa ja Imatralla syksyn kirjoituksiin osallistuu yhteensä reilut 740 opiskelijaa.

Lappeenrannan Kimpisen lukiossa kirjoituksiin on ilmoittautunut 292 henkilöä, lyseon lukiossa 281 ja Imatran yhteislukiossa noin 170.

Lukioissa on varauduttu koronatilanteen pahenemiseen muun muassa hankkimalla maskeja ja suojakäsineitä.

Koesalit tehosiivotaan iltaisin

Imatran yhteislukion opiskelijat tekevät yo-kokeensa uusissa tiloissa, vasta valmistuneessa Mansikkalan koulukeskuksessa. Kokelaat mahtuvat suurryhmätilan, jota pystytään helposti myös laajentamaan.

Imatran yhteislyseon rehtori Mika Strömbergin mukaan kirjoitustilaissa noudatetaan turvavälejä ja se tehosiivotaan koepäivien jälkeen.

– Kokelailla tai valvojilla ei ole maskipakkoa, mutta olemme hankkineet koululle maskeja varmuuden vuoksi, jos joku esimerkiksi sairastu kesken kokeen.

Strömbergin mukan kokeen valvojina toimivia opettajia on ohjestettu käyttämään hanskoja, jos he joutuvat kokelasta neuvoessaan koskemaan tämän tietokoneesen.

– Se on molemmille osapuolille turvallista.

Kokelaille maskisuositus aulassa

Lappeenrannan lyseon lukiolla on käytössä normaalia enenmmän koesaleja. Tiloissa noudatetaan turvavälejä ja käsidesiä on tarjolla.

– Olen suositellut kokelaita käyttämään maskeja aulatiloissa, kun he odottavat kokeeseen pääsyä, sillä siellä ei pystytä noudattamaan turvavälejä samalla tavalla kuin koesaleissa, lyseon lukion rehtori Mika Luukkonen kertoo.

Luukkosen mukaan lukiolla on tehty tiivistä yhteistyötä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kanssa.

– Eksoten näkemys on, että maskeja ei tarvita koetilanteessa. Hyvä käsihygienia on tärkeämpää.

Koepäiviä on tänä syksynä koronatilanteesta johtuen useampia kuin normaalisti. Reaaliaineet on jaettu neljälle päivälle kahden sijasta.

Syksyn ylioppialskirjoitusten viimeinen koepäivä on 1. lokakuuta, jolloin kirjoitetaan vieraiden kielten pitkän oppimäärän koe.

Altistumisiin on varauduttu Eksoten tuella

Syksyn ylioppilaskirjoitukset jännittävät abiturientteja enemmäkin itse kirjoitusten onnistumisen kuin koronaviruksen vuoksi.

Lappeenrannan Kimpisen lukion abiturientit Noora Tiainen ja Marja Lahikainen toivovat onnistuvansa.

– Kyllä tämä aika jännittävää on. Tässä on monta tuskaista tehty ja parit hermoromahduksetkin saatu. On tehty tosi kovasti töitä tämän yhden päivän eteen, joten toivoisi, että onnistuisi h-hetkellä, Tiainen ja Lahikainen sanovat.

Heidän keskittymiseensä koronavirusepidemian aiheuttamat poikkeusjärjestelyt eivät ole juurikaan vaikuttaneet.

– Eivät nämä ihan hirveästi ole vaikuttaneet, kun sain kuitenkin ajoissa tietää tämän päivän ja osasin varautua tähän. Toisaalta olisi ollut kiva olla pidempi aika kertauskurssiin, mutta kyllähän tämä nyt meni, kun sai ajoissa tietää sen päivän, Tiainen ja Lahikainen kertovat.

Lappeenrannan Kimpisen lukio on ottanut huomioon mahdollisuuden, että joku abiturienteista altistaa muut koronavirukselle. Kimpisen lukion rehtori Olli Mielonen kertoo, että jokainen tilanne katsotaan tapauskohtaisesti. Eksoten kanssa on keskusteltu asiasta ja jos altistuminen tulisi, tilanne selvitettäisiin Eksoten tuella.

– Lähtökohtaisesti sali on iso tila ja kaikki ovat siellä omilla paikoillaan. Meillä ei ole mitään ryysistä nimenhuudossa, vaan opiskelijat etsivät oman paikkansa kartan mukaan ja menevät pienissä erissä omille paikoilleen odottamaan kokeen alkua, Mielonen kertoo.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus