Riskimaista tulevilta Lapin talvituristeilta vaaditaan kaksi koronatestiä - Elinkeinoministeri Mika Lintilä: "Tämä malli sallii matkailun niin normaalina kuin se näissä oloissa on mahdollista"

Suomessa tehtävää koronatestiä ei tarvita, jos matka kestää alle 72 tuntia.

matkailu
Kuva Leviltä kesällä.
Levin kylänraitti on kesällä paljon hiljaisempi kuin talvella.Ismo Pekkarinen / AOP

Lapin joulusesongille voi matkustaa korkean riskin maista vain negatiivisten testitulosten kanssa. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (SDP) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoivat hallituksen uusista matkustusta koskevista päätöksistä hetki sitten.

Uudeksi raja-arvoksi tulee 25 tartuntaa 100 000 asukasta kohden 14 viime vuorokauden kuluessa. Sen alle jäävät tällä hetkellä esimerkiksi Ruotsi, Norja, Islanti, Saksa ja Puola. Näistä maista Suomeen tulo vapautuu ensi viikon lauantaina.

Viimeistään marraskuun lopussa Suomeen voi tulla korkeamman riskin maista, mikäli matkustajalla on todistus negatiivisesta koronatestituloksesta. Kuljetusyrityksen velvollisuus on tarkistaa todistus ja tarvittaessa evätä maahanpääsy, mikäli sitä ei ole. Matkailija vapautuu 14 vuorokauden karanteenisuosituksesta, mikäli hän käy koronatestissä Suomessa kolmen vuorokauden kuluessa ja saa negatiivisen tuloksen.

Elinkeinoministeri Lintilä kertoi, että hallitus ja terveysviranomaiset miettivät kuinka ne voisivat tukea testausta alueilla, jonne tilauslentoja tulee paljon, kuten Lappiin. Valtio on aiemmin luvannut maksaa testauksesta aiheutuvat kulut.

– Tämä malli sallii matkailun niin normaalina kun se näissä olosuhteissa on mahdollista terveysturvallisuus huomioon ottaen, Lintilä totesi.

Lapin matkailuyrittäjät ovat vastaanottaneet hallituksen päätökset ristiriitaisin miettein. Lapin Safarien operatiivinen johtaja Rami Korhonen odotti hallitukselta enemmän.

– Tässä toteutuivat nyt pahimmat skenaariot eli tuplatestausvaatimus. Se voi tämän päivän tietojen perusteella kaataa suuren osan näistä operaatioista.

Joulun tienoilla Lapissa on Korhosen mukaan paljon neljän yön matkoilla olevia, jotka joutuvat testiin viimeistään vuorokausi ennen maasta poistumistaan.

Matkailuyrittäjät miettivät nyt, missä ja miten testaukset järjestetään ja testataanko esimerkiksi Helsinki-Vantaan kautta Rovaniemelle lentäviä mahdollisesti jo Helsingissä.

Liikenne- ja viestintävirasto voi kuitenkin rajoittaa ja myös keskeyttää lento- tai laivaliikenteen tiettyihin kohteisiin, mikäli koronatilanne sitä vaatii.