Paltamon sellutehtaan on tarkennettava, miten maamassojen läjittäminen vaikuttaa ympäristöön

Läjitysalueelle tulisi ylijäämämaita enintään 5 miljoonaa kuutiota.

Metsä- ja paperiteollisuus
Kaicell Fibersin sellutehtaan grafiikka.
Läjitysalue on suunniteltu sellutehtaan luoteispuolelle, tehdasalueen ulkopuolelle. Arkistokuva.Tanja Ylitalo / Yle

Paltamoon sellutehdasta suunnittelevan KaiCell Fibers Oy:n on tarkennettava maamassojen läjitysalueen ympäristöarviointia. Teollisuusalueen rakentamisesta tulevia ylijäämämaita on tarkoitus läjittää tehdastontin viereen 1–2 vuoden aikana enintään 5 miljoonaa kuutiota. Alue olisi suuruudeltaan 49 hehtaaria.

Kainuun Ely-keskus edellyttää, että ympäristöarviointia on tarkennettava muun muassa läjitettävien maa-ainesten ja louhitun kiviaineksen määrän, ominaisuuksien ja ympäristöön koituvien vaikutusten osalta.

Toisena vaihtoehtona on, että ylijäämämaat kuljetetaan muualle läjitettäväksi. Myös tämä vaatii tarkennuksia.

– Maamassan määrä on suuri, joten yksi keskeinen asia on selvittää muualle ajamisen liikennevaikutuksia, sanoo ympäristöasiantuntija Tatu Turunen Kainuun Ely-keskuksesta.

Maamassojen läjitysalueen YVA-ohjelmasta (siirryt toiseen palveluun) jätettiin Ely-keskukselle määräaikaan mennessä 13 ja lausuntoa ja yksi mielipide. Turusen mukaan lausunnot saatiin keskeisiltä viranomaisilta ja yhdistykseltä. Mielipiteen jättivät alueen asukkaat.

Läjitysalue tarvitsee oman ympäristöluvan. KaiCell Fibers sai sellutehtaalle ympäristö- ja vesitalousluvan heinäkuussa. Lupa ei ole lainvoimainen, ja siitä on jätetty useita valituksia.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.