1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mikkeli

Jukureiden koronatartunnoissa on myös positiivinen puoli: koronaa haistavat koirat pääsevät kouluttautumaan tukuilla tuoreita, uusia hajuja

Koronanäytteitä kerättiin kymmeniltä Jukureiden tautiryppääseen liittyviltä.

Koiria koulutetaan haistamaan koronaa. Kuva: Anna Hielm-Björkman / Yle

Jääkiekon liigajoukkue Jukureiden koronatartunnoista on hyötyä tartuntojen löytämisen ja kartoittamisen kannalta. Tuoreet koronatartunnat auttavat koiria kouluttautumaan koronan haistamisessa, kertoo WiseNose ry:n toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen.

– Tällä on todella suuri merkitys koulutuksen kannalta, että nämä ovat nuoria, kotihoidossa ja niin sanotusti tuoreita tartuntoja, eli nyt akuutteja. Erittäin merkittävä oli tämä lahjoitus, Paavilainen kiittelee.

Koronan saaneilta joukkuelaisilta kerättiin eilen ja toissapäivänä ihonpyyhintänäytteitä ja vaatteita, joilla koiria koulutetaan. Näytteitä kerättiin nelisenkymmentä, joista osa on negatiivisia. Sairastuminen on ikävä asia heille, mutta mahtava juttu koirille, Paavilainen toteaa.

Koiria koulutetaan haistamaan koronaa ja mitä enemmän erilaisia näytteitä on, sitä nopeammin koulutus pääsee etenemään.

– Koulutuksen alussa varsinkin tarvitaan paljon positiivisten näytteiden kirjoa, että koira ei opi tunnistamaan henkilöä sieltä hajun takaa, Paavilainen selventää.

Koulutus perustuu operanttiin ehdollistumiseen, eli koiralle ehdollistetaan uusi haju tai opetetaan kokonaan uusi haju. Koiria koulutetaan myös muun muassa palkkioihin perustuvalla koulutusmenetelmällä eli hajuerottelulla.

– Pian nähdään, onko tuoreen koronan haju erilainen vai onko se samanlainen. On niin monta osatekijää, jotka vaikuttavat hajuun. Myös esimerkiksi ikä vaikuttaa.

Koronaa haistavia koiria tutkitaan Helsingin yliopistossa. Tutkimukseen kerätään näytteitä HUSin alueelta, mutta WiseNosen kautta koulutettavat koronakoirat voivat kouluttautua myös muualta kerätyillä hajunäytteillä. Kun koirat ovat oppineet tunnistamaan koronan hajun, ne validoidaan.

– Meillä on kaksi koiraa jo validoituna aiemmin HUSista kerätyillä näytteillä. Ensimmäisenä ne menevät Helsinki-Vantaan lentokentälle. Ensi viikolla varmaan mediatilaisuus, jossa esitellään ketkä koirat siellä työskentelee, Paavilainen sanoo.

Lue myös:

Koira haistaa koronaviruksen – suomalaistutkimus selvittää, saataisiinko kuonot käyttöön vaikka vanhainkodissa

Miina, 7, voisi pian olla tositoimissa Helsinki-Vantaalla: Katso videolta, miten herkkäkuonoinen "koronakoira" tunnistaa positiivisen näytteen väärien joukosta