1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. arkkitehtuuri

"Jengi on käynyt jo kyselemässä Taksaria" – Puistokadun grillin uusi omistaja Riku Routo lupaa, että klassikkoannos on listalla myös Lahdessa

Puistokadun grilli siirrettiin tänään Jyväskylästä uuteen kotikaupunkiinsa.

Puistokadun grillin entinen omistaja Markku Mäkinen (vas.) luovutti avaimen Riku Routille perjantaina. Kuva: Eija Heikkilä / Yle

Perjantaina puolen päivän aikaan Jyväskylän Puistokadulla käy kuhina. Puistokadun grilli on nostettu kuorma-auton lavalle ja matka kohti uutta kotipaikkaa on alkamassa.

Futuristisen rakennuksen on suunnittelut arkkitehti Matti Suuronen. Legendaariseen maineeseen noussut grillikioski on toiminut samalla paikalla 1970-luvulta saakka.

Grillikioskin uusi omistaja Riku Routo myhäilee tyytyväisenä. Suurosen arkkitehtuuri miellyttää Routoa. Hän on aiemmin omistanut ja kunnostanut kaksi samaan Casa Finlandia -sarjaan kuulunutta Venturo-rakennusta.

Venturot olivat vuosia Lahdessa Roudon perustaman Suomen Moottoripyörämuseon pihassa ja nyt sinne matkaa vuorostaan Puistokadun grilli.

– Arvostan suomalaista desingia, nämä ovat pikkuaarteita.

Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelemia futuristia rakennuksia ei ole säilynyt montaakaan. Kuva: Eija Heikkilä / Yle

Kioski tulee Lahdessa Vesijärven rantaan ja jatkaa siellä grillikioskina. Jyväskylässä asiakaskuntaan on kuulunut motoristeja ja jenkkiautoharrastajia ja saman uskotaan jatkuvan uudessakin kotikaupungissa.

Tavoitteena on saada kioski auki mahdollisimman pian. Aikataulu riippuu kioskin kunnosta.

– En ole vielä päässyt kurkkaamaan sisälle. Paljon riippuu siitä, onko eristeenä oleva uretaani kastunut. Ulkoapäin ei näytä pahalta.

Kioskin ympäristöä siistiessään Riku Routo löysi muun muassa rahaa. "Onnenmarkka on jo tuolla autossa", hän naurahtaa. Kuva: Eija Heikkilä / Yle

Samalla hetkellä kioskin nykyinen omistaja Markku Mäkinen saapuu paikalle punaisella Harley Davidson -moottoripyörällään. Mäkinen tuo tullessaan kioskin avaimet.

– Päätin, että avaan oven vasta Lahdessa, Routo sanoo.

Markku Mäkinen kertoo olevansa hyvällä mielellä kioskin uuden sijoituspaikan suhteen.

– Löytyi hieno paikka, missä viettää eläkepäiviä.

Mäkisen äiti on pitänyt grilliä Puistokadulla vuodesta 1977. Vuonna 2008 hän teki siitä kaupat äitinsä kanssa mutta nyt se on jäänyt tarpeettomaksi.

– Ei ole tippa linssissä. Äidille se oli kovempi paikka, tuli vähän sanomista, Markku Mäkinen kertoo ja tunnustaa, että luopuminen on hänellekin hieman haikeaa.

Vähän kello 12 jälkeen kuorma-auto lähtee liikkeelle. Seurueeseen liittyy muutama moottoripyörä ja jenkkiauto.

Lahtelaisille tiedoksi - Taksari tarkoittaa makkaraperunoita. Routo lupaa, että annos on listalla kunhan kioski saadaan auki.

– Meillä on tänä kesänä käynyt tosi paljon jengiä kysymässä, joko Taksaria saa.

Routon mukaan moottoripyörämuseossa on ollut tänä kesänä ennätyksellisen paljon jyväskyläläisiä kävijöitä.

Lue myös: Saako katoavaa grilliä surra? – Lahtelaiset nappasivat ikonisen grillikioskin, kun Jyväskylässä vielä jahkattiin rakennuksen tulevaisuutta