Uumajasta Vaasaan saa matkustaa viikon kuluttua ilman rajoituksia – pohjalaislääkärit huolissaan

Maahantulon rajoitukset lieventyvät viikon kuluttua ja muun muassa Ruotsista saa matkustaa vapaasti Suomeen. Vaasassa terveysviranomaiset ovat varpaisillaan.

matkailu
Kuvassa on matkustaja Helsinki-Vantaan lentoasemalla heinäkuussa 2020.
Koronapandemian takia tehtyjä matkustusrajoituksia löyhennetään.Silja Viitala / Yle

Hallitus tiedotti tänään perjantaina matkustusrajoitusten höllentämisestä. Jatkossa matkustaminen vapautetaan niistä maista, joissa koronatartuntoja on alle 25 sataatuhatta asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana.

Aiempi raja oli kahdeksan tartuntaa. Matkoilta palaavat suomalaiset sekä turistit näistä maista pääsevät jälleen Suomeen ilman sisärajatarkistuksia ja karanteenia, kun uudet rajoitussäännökset astuvat voimaan.

Maahantulon rajoitukset poistuvat muun muassa Islannista, Ruotsista, Kyprokselta, Puolasta, Norjasta ja Saksasta. Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen ei henkilökohtaisesti olisi vielä lieventänyt rajoituksia.

– Lähes jokaisessa Euroopan maassa tilanne on ollut pahentumassa. Toki voidaan miettiä, että mihin se raja asetetaan, mutta vielä ei olisi ollut höllentämisen paikka, Salonen toteaa.

Lue lisää: Näistä maista matkailu avautuu ensi viikolla – päivittyvä grafiikka kertoo Euroopan tautitilanteesta ajankohtaisesti

Satamassa ei testailla

Vaasan kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta pitää hallituksen lievennyksiä suurina.

– Riski siihen, että palataan maaliskuiseen tilanteeseen, on lähellä. Silloin suurin osa meidän tapauksista tuli ulkomailta.

Monia vaasalaisia huolestuttaa Uumajan laivaliikenteen mahdollisesti tuomat koronatapaukset. Kaukorannan mukaan tilanne on ristiriitainen, sillä Uumajan tilanne on aivan toisenlainen kuin Tukholman, Göteborgin ja Malmön alueilla.

– Jos kyse olisi vain Merenkurkun ylittävästä liikenteestä, niin merkittävää riskiä siinä ei varmaankaan syntyisi. Jos taas lentoliikennettä ryhdytään jossain vaiheessa avaamaan Tukholman suuntaan, niin kyllä minä sitä riskinä pidän.

Liikenne Vaasan satamassa on siis 19.9. alkaen täysin vapaata. Matkustajia ei testata, eikä viranomaisten tarvitse suositella heille edes omaehtoista karanteenia.

Lentoliikenteen palautumisen varalle suunnitelma

Sen sijaan lentoliikenteen palautumisen varalle kaupungilla ja Finnavialla on yhteinen suunnitelma. Tällä hetkellä Vaasan kentällä ei tosin ole ulkomaan liikennettä ja kotimaan lennotkin ovat hiipuneet.

– Meillä on toimintamalli valmiina, miten yli 25 tapauksen alueilta tulevat kohdataan ja miten informaatiota annetaan ja lähdetäänkö asettamaan Turun mallin mukaisia karanteeneja, Kaukoranta kertoo.

Jos ja kun lentomatkustuksen palautumista varten tehty suunnitelma otetaan käyttöön, se merkitsee resurssiongelmia.

– Koulutettua henkilökuntaa ei ole joka oksalla rekrytoitavissa. Sitten täytyy laittaa asioita tärkeysjärjestykseen niin, että ensin hoidetaan tärkeimmät ja loput sitten myöhemmin, Kaukoranta muotoilee.

Ulkomailta saapuva edelleen riski

Lokakuun alusta alkaen maiden tartuntatilannetta tarkkaillaan viikottain, kun tarkastelu on tähän asti tehty kahden viikon välein.

Jos raja-arvot nousevat yli 25:n, sisärajavalvonta palautetaan koskemaan kyseisestä maasta Suomeen saapuvia. Tähän poikkeuksena on kuitenkin työmatkaliikenne Suomen sekä Viron ja Ruotsin välillä.

Juha Salonen muistuttaa, että ulkomailta saapuva matkailija on edelleenkin riski, vaikka esimerkiksi Ruotsin tartuntatilanne on kesästä parantunut. Edelleenkin Ruotsin tartuntojen ilmaantuvuusluku lähentelee Suomen asettamaa 25 tartunnan rajaa.

– Jos itse olisin saanut päättää, niin olisin vielä vähän aikaa seurannut tilannetta. Vaikka tilanne olisi tänään 24, niin huomenna tai ainakin viikon päästä se voi olla 34, Salonen vertaa.

Salonen toivoo, että lievennetyt rajoitukset eivät toisi tullessaan mitään korvaamatonta.

– Aika huolissani kuitenkin olen.

Lue lisää: Matkayhtiöissä seurataan hetki hetkeltä palautuuko turistien virta – Finnair ja laivayhtiöt valmistautuvat lisäämään tarjontaa, mutta mikään ei ole nyt varmaa

Ruotsista pääsee taas itänaapuriin – Ruotsalaiset ilahtuivat Suomeen matkustamisen helpottumisesta

Matkustusrajoitukset poistuvat muun muassa Ruotsista, Kyprokselta ja Japanista, uusi malli perustuu testaamiseen ja matkan kestoon – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus