1. yle.fi
  2. Uutiset

Lukiolaiset pelkäävät, ettei koronalle altistuneita päästetä yo-kokeisiin – syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat maanantaina kemian ja terveystiedon kokeella.

ylioppilaskirjoitukset
Sähköiset ylioppilaskirjoitukset
Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat kemian ja terveystiedon kokeella.Markus Heikkilä / Yle

Nina Honkanen on yksi tämän syksyn ylioppilaskirjoituksiin osallistuvista abiturienteista. Kirjoitukset käynnistyvät maanantaina kemian ja terveystiedon kokeella, mutta Honkasen urakka alkaa keskiviikkona englannin kokeella. Englannin lisäksi Honkanen aikoo kirjoittaa uskonnon ja lyhyen matematiikan.

Koronatilanne on saanut Kuusankosken lukiota Kouvolassa käyvän Honkasen miettimään kirjoitusten kohtaloa.

– Kavereiden kanssa olemme miettineet, miten jatkaisimme kirjoituksia, jos jollain kirjoittajalla olisi koronatartunta. Olisimmeko kaikki karanteenissa vai siirtyvätkö kirjoitukset? Olemme vähän pelänneet toista aaltoa ja sitä, että kirjoitukset peruttaisiin, Honkanen kertoo.

Kuka saa osallistua?

Kouvolan lukioiden abiturientit siirtyivät tänään maanantaina etäopetukseen ylioppilaskirjoitusten ajaksi. Kyseessä on Kouvolassa ilmenneiden lukion toisen asteen opiskelijoiden koronatartuntojen takia tehty varotoimenpide. Päätös etäopetukseen siirtymisestä tehtiin perjantaina.

Mikkelin lukion kahdella abiturientilla todettiin viime viikolla koronavirustartunta. Kolme opetusryhmää asetettiin karanteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi. Kaksi ryhmistä on abiturienttiryhmiä. Altistuneet voivat kuitenkin osallistua kirjoituksiin. Kokeet altistuneille järjestetään tyhjilleen jääneen koulun salissa.

Sen sijaan esimerkiksi Espoossa Kaitaan lukion rehtori on todennut, että ylioppilaskokeen järjestämisen karanteenissa oleville on käytännössä mahdotonta.

Nina Honkanen
Kuusankosken lukiota käyvä abi Nina Honkanen aikoo kirjoittaa syksyllä uskonnon, englannin ja lyhyen matematiikan.Pyry Sarkiola / Yle

Koronavirukselle altistuneiden, mutta oireettomien kokelaiden kirjoituksiin osallistuminen on herättänyt kysymyksiä Lukiolaisten liitossa.

– Miten altistuneen koejärjestelyt turvataan niin, että hän pystyy osallistumaan, eikä esimerkiksi tutkinnon suorittaminen siirry altistumisen takia? Se vaatii tietenkin paljon erityisjärjestelyjä ja on erityinen huolenaihe meille tällä hetkellä, Lukiolaisten liiton varapuheenjohtaja Emmi Söderholm sanoo.

"Etäopetus eriarvoistaa abeja"

Viime kevään ylioppilaskirjoituksissa reaaliaineiden koepäiviä aikaistettiin koronavirusepidemian takia viikolla. Nyt koepäiviä on puolestaan hajautettu. Kaksi reaalikoepäivää on jaettu neljäksi päiväksi ja vieraan kielen pitkän oppimäärän koepäivä kahdeksi koepäiväksi.

– Monet kokelaat ovat hyödyntäneet reaalikokeiden hajauttamista niin, että he ovat saaneet kurottua kasaan aiempia kirjoituksiin liittyviä suunnitelmiaan. Jos tietyn kokeen suorittaminen keväällä epäonnistui, tällä uudella aikataululla suunnitelmia on mahdollisuus saada paikattua, Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä selittää.

Useissa kunnissa eri puolilla Suomea abiturientit päätettiin asettaa etäopetukseen ennen ylioppilaskirjoituksia kirjoitusten turvaamiseksi. Esimerkiksi Oulussa, Kajaanissa ja Porissa abiturientit siirtyivät etäopetukseen elo-syyskuun vaihteessa.

Söderholm arvelee, että etäopetus luo turvallisuuden tunnetta abiturienteille, mutta antaa erilaiset lähtökohdat kirjoituksiin.

– Kyllähän se siltä osin eriarvoistaa abiturientteja, että osa joutuu olemaan etänä juuri kirjoitusten alla. Etäopetukseen liittyy paljon itsenäistä opiskelua ja on kyseenalaista, onko opettajan tuki saatavilla. Kirjoitukset ovat kaikille samat, mutta abiturienttien lähtökohdat ovat erilaiset.

Arvosanoissa ei suuria muutoksia keväällä

Tähkän mukaan paras asiantuntemus asiasta päättämiseen on paikallisella tasolla.

– Samoihin opetussuunnitelman tavoitteisiin on mahdollista päästä monella eri tavalla. Etäopetus ja itsenäinen työskentely voivat auttaa tutkinnon turvaamisessa.

Kevään ylioppilaskirjoitusten suoritukset eivät STT:n lukiovertailun perusteella sen kummemmin kärsineet kokonaisuutena koronaviruksen aiheuttamista ongelmista.

Vertailusta käy ilmi, että kirjoitusten arvosanojen keskiarvot olivat hyvin entisenkaltaisessa suhteessa kolme vuotta sitten lukiotaipaleensa aloittaneiden sisäänpääsykeskiarvoihin. Kärkilukioiden suoritukset olivat suunnilleen yhtä hyviä kuin aiemmin, eikä pahnanpohjimmaisissakaan näkynyt minkäänlaista romahdusta.

Ylioppilastutkinnon arvostelumalli on sellainen, että koronaviruskriisin kaltainen kaikkia lukiolaisia koskettava tilanne ei heikennä arvosanoja. Koska pisteytyskäytäntö ei juuri vaihtele, mahdolliset heikommat oppimistulokset näkyisivät arvosanojen pisterajoissa, mutta niissäkään ei ole sen suurempia muutoksia.

Moni haluaa antaa uuden näytön

Lukiolaisten liitto oli keväällä huolissaan ylioppilaskirjoituksiin osallistuvien kokelaiden palautumisesta, kun osa joutui urakoimaan jopa viitenä päivänä peräkkäin reaaliaineiden aikaistamisen vuoksi. Liitto vaati, että siirretyt kokeet pitää voida uusia syksyllä maksuttomasti.

Kevään ylioppilaskirjoituksiin tiivistetyllä viikolla osallistuneilla onkin nyt syksyn kirjoituksissa mahdollisuus uusia koe ilman koekohtaista maksua.

– Olemme äärimmäisen tyytyväisiä, että nyt pääsee uusimaan kokeita maksuttomasti, varapuheenjohtaja Emmi Söderholm iloitsee.

Syksyn ylioppilaskirjoituksiin on ilmoittautunut noin 46 500 kokelasta, mikä on noin 7 000 enemmän kuin vuosi sitten.

– Koronavirustilanne vaikuttaa totta kai. On aika paljon kokelaita, jotka haluavat antaa uuden, paremman näytön tai eivät kenties päässeet kokeisiin viime keväänä, Tähkä arvioi.

Lukiolaisten Liitto vaati keväällä myös selvitystä reaaliaineiden siirron vaikutuksista lukiolaisten oikeusturvaan. Söderholmin mukaan liitto ei kuitenkaan ole saanut selvitystä.

– Toivomme, että vähintään korona-ajan jälkeen saisimme jonkinlaisen selvityksen siitä, miten oikeusturva toteutui.

Lue seuraavaksi