"Psykologisesti erittäin tärkeää" – Ruotsin rajalla palataan kohti normaalia: lähes kaikki rajavartijat poistuvat, kun matkustus vapautuu

Työmatkaliikenne ja rajayhteisöjen arkinen asiointi saa jatkua, vaikka koronatilanne Ruotsissa pahenisi.

rajavalvonta
Rajavartijoita Torniossa Ruotsin rajalla tarkastamassa liikennettä.
Pääosa Tornioon ja muualle Ruotsin rajalle komennetuista rajavartijoista palaa tavanomaisiin tehtäviinsä lauantaina 19.9., kun matkustus Ruotsista vapautuu.Juuso Stoor / Yle

Liikenne Ruotsin vastaisella rajalla vapautuu ensi viikon lauantaina ja samalla lähes kaikki rajavartijat poistuvat. Rajakuntien asioita ajavan Tornionlaakson neuvoston puheenjohtajaa Tuula Ajankia päätös riemastuttaa.

– Olen hyvin iloinen tästä päätöksestä ja siitä että se koskee koko Ruotsia. Se merkitsee todella paljon. Luulajassa asuva tuttuni sanoi, että hän tulee Suomeen ostoksille heti kun pääsee.

Viestintäasiantuntija, everstiluutnantti Ilkka Herranen Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo, että pääosa rajalla työskennelleistä on komennettu muualta. He palaavat reilun viikon kuluttua takaisin omiin tehtäviinsä.

– Tämä on ollut poikkeuksellinen tilanne läntisellä maarajalla, jossa ei ole ollut tällaista rajavalvontaa normaalisti. Nyt sinne jää enää pieni osa nykyisestä miehityksestä, Herranen vahvistaa.

Hallitus salli jo aiemmin niin sanottuun rajayhteisöön kuuluvien rajanylitykset, mutta Ajangin mukaan moni rajayhteisöön kuuluva karsasti naapurimaan puolella käyntiä rajavartijoiden silmien alla.

Rajavartijoiden poistuminen katukuvasta onkin Ajangin mukaan hyvin merkittävä asia.

– Minua rajavalvonta ei ole häirinnyt, mutta tiedän monia torniolaisia jotka sanovat odottavansa että rajavalvonta poistuu. Se on psykologinen asia.

Lue lisää: Näistä maista matkailu avautuu ensi viikolla – päivittyvä grafiikka kertoo Euroopan tautitilanteesta ajankohtaisesti

Tornionlaakson neuvoston puheenjohtaja Tuula Ajanki.
Tornionlaakson neuvoston toiminnanjohtajan Tuula Ajangin mukaan osa paikallisista on karsastanut rajan yli liikkumista rajavartijoiden valvonnan alla, vaikka siihen on oikeus ollutkin.Juuso Stoor / Yle

Rajalle jää pieni osa nykyisestä miehityksestä

Rajavartiolaitoksesta kerrotaan, että rajalle jää joitakin rajavartijoita terveysviranomaisten tueksi. Terveysviranomaisia tarvitaan, jos Ruotsi muuttuu riskimaaksi. Tuolloin tartuntatautilääkärit ovat sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan rajanylityspaikalla tekemässä tarvittaessa ratkaisuja karanteeneista.

Hallitus nosti uudeksi raja-arvoksi 25 tartuntaa 100 000 asukasta kohden edellisen kahden viikon aikana. Ruotsin koronaluvut jäävät tällä hetkellä alle raja-arvon, samoin kuin Norjan ja Saksankin. Tartuntatilannetta seurataan viikoittain.

Jos Ruotsissa tartuntojen määrä nousisi niin paljon, että maasta tulisi jälleen punainen korkean riskin maa, työmatkaliikenne ja paikallisten rajayhteisöjen liikkuminen rajan yli saisi joka tapauksessa jatkua.

– Jos Ruotsi joutuisi punaiselle listalle jossain tilanteessa, suomalaisten liikenne tietysti jatkuisi nykyisellään, mutta rajavartijat voisivat olla valvomassa muilta kuin suomalaisilta vaadittavaa todistusta negatiivisesta koronatestistä, Ilkka Herranen sanoo.

Suomen puolella asuva, mutta Ruotsissa työssä käyvä Tuula Ajanki on tyytyväinen siitä, että hallituksen päätöksissä käytetään rajayhteisö-määritelmää.

– Eli jos tulisi uusia aaltoja tai epidemioita, niin meillä olisi joka tapauksessa tietty asema määritelty.

Tornionlaakson neuvoston tavoitteena on, että rajayhteisöön katsottaisiin kuuluvaksi raja-alueiden kunnat kokonaisuudessaan. Nyt kuntien alueista rajayhteisöön kuuluu vain osa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 saakka.

Lue myös: Ruotsista pääsee taas itänaapuriin – Ruotsalaiset ilahtuivat Suomeen matkustamisen helpottumisesta