Mökkimurtoja tehtailtu pohjalaismaakunnissa viime vuotta vähemmän – tyypillisimmin matkaan lähtee moottorisaha tai televisio

Murtoja tuli poliisin tietoon neljänneksen vähemmän kuin viime vuonna.

Mökkimurtoja tehtailevat yleensä poliisille jo ennestään tutut taparikolliset. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Mökkimurrot vähenivät pohjalaismaakunnissa tänä vuonna aiempaan verrattuna, kertovat poliisin tilastot.

Tammi–elokuussa Pohjanmaan poliisi kirjasi 44 murtoa, mikä on neljänneksen vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Vaikka koronakeväänä ihmiset ovat viettäneet paljon aikaa mökillä, ei Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appel pidä sitä selityksenä murtojen laskusuunnalle.

– Suurin osa murroista on yksittäisiä tekoja, jotka on tehtailtu eri puolilla pohjalaismaakuntia yleensä suosituissa mökkikunnissa. Mitään yksittäistä selittävää tekijää ei rikosten vähenemiselle löydy, toteaa Appel.

Yleensä mökkimurtoja tehtailevat Appelin mukaan poliisille jo ennestään tutut taparikolliset, joskus nuorisojoukko. Varkaan matkaan lähtee tyypillisesti mökiltä moottori- ja raivaussahoja sekä radioita ja televioista.

Ulkomaiset rikollisliigat ottavat kohteekseen omakotitaloja, koska niissä arvotavaraa on tarjolla enemmän.

Noin kolmasosaan mökkimurroista löytyy joku epäilty.

Naapuri valvojaksi ja arvotavarat piiloon

Mökkeihin murtaudutaan tyypillisesti silloin, kun mökkikausi ei ole käynnissä ja asunto on tyhjänä.

Mikael Appel Pohjanmaan poliisista neuvookin viemään kaiken arvotavaran pois vapaa-ajan asunnolta. Myös valvontakamera voi säikäyttää varkaat.

– Perusniksinä toimii myös se, että jättää verhot auki. Silloin ulkoa näkee, ettei talossa ole mitään varastettavaa. Voi myös pyytää naapureita seuraamaan, että kaikki on kunnossa.