1. yle.fi
  2. Uutiset

Mies surmasi puolisonsa Kittilässä – tappo muuttui hovioikeudessa murhaksi

Hovioikeuden mukaan miehen toiminta oli päättäväistä ja hänellä oli vakaa aie surmata puolisonsa.

murha
Rovaniemen hovioikeus kyltti
Hovioikeudessa käsitelty surma tapahtui keväällä 2019.Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut puolisonsa surmanneen lappilaismiehen elinkautiseen vankeuteen murhasta. Mies surmasi nukkumassa olleen thaimaalaistaustaisen puolisonsa teräaseella Kittilässä maaliskuussa 2019.

Syyttäjä ja uhrin omaiset vaativat miehelle rangaistusta murhasta. Lapin käräjäoikeus katsoi miehen kuitenkin syyllistyneen tappoon ja tuomitsi hänet 11 vuodeksi vankeuteen.

Syyttäjä ja omaiset valittivat Rovaniemen hovioikeuteen ja vaativat edelleen miehelle rangaistusta murhasta. Mies vaati valitusten hylkäämistä. Hän oli jo aiemmin tunnustanut surman, mutta vetosi siihen, ettei muistanut tapahtumista mitään vahvan humalatilansa takia.

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus piti tekoa murhana. Hovioikeuden mukaan mies ei tehnyt tekoa erityisen tunnekuohun tai tappamista edeltäneeseen riitaan liittyneen kiihtymystilan vallassa. Hovioikeus katsoi, että miehen toiminta osoitti hänessä päättäväisyyttä tappaa puolisonsa. Tekonsa jälkeen mies oli ollut rauhallinen ja suhtautunut tekoonsa tyynesti. Hovioikeuden mukaan tapahtumat eivät olleet vain riistäytyneet miehen käsistä, vaan hänellä on ollut vakaa surmaamisaikomus. Mies oli jo kaksi viikkoa ennen tapahtunutta uhannut tappaa puolisonsa.

Teon törkeyden puolesta puhuu myös se, että mies surmasi puolisonsa heidän yhteisen, tapahtumahetkellä 5-vuotiaan lapsensa ollessa paikalla ja joutuessa näkemään äitiinsä kohdistettua väkivaltaa.

Hovioikeuden mukaan teko oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Elinkautisen vankeuden lisäksi 52-vuotias mies määrättiin maksamaan naisen kahdelle lapselle yhteensä 20 000 euroa korvausta kärsimyksestä. Muilta osin käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.

Hovioikeuden ratkaisusta on mahdollista hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Lue lisää:

Puolisonsa Kittilässä surmannut tuomittiin taposta 11 vuodeksi vankeuteen

Lue seuraavaksi