EU kiristää kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoitetta, mutta toteutuuko se ollenkaan, jos hiilinielut lasketaan mukaan?

Euroopan unioni on nyt julkisuuteen vuodettujen komission papereiden mukaan kiristämässä valtioiden päästövähennystavoitteita vuoteen 2030 mennessä.

Maailman päästöleikkaukset
Alkukesän koivumetsää. Kaavilainen Veijo Tirkkonen on harventanut tätä koivumetsää kerran 40 vuoden aikana.
Jäsenmaiden metsien hiilinielujen taso on vielä lopullista hyväksyntää vailla.Toni Pitkänen / Yle

Uutistoimisto Reutersin tänään uutisoima EU komission ilmastopäästöjen kiristämistavoite näyttää Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan, professori Markku Ollikaisen mukaan epämääräiseltä.

Uutistoimisto Reuters uutisoi aiemmin tänään lähteisiinsä perustuen, että päästöjenvähennystavoite olisi vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta.

Sen jälkeen medialle vuodetun, Ylenkin näkemän, komission ehdotuksen mukaan on mukana kuitenkin varsinaisia päästövähennyksiä vain 52 prosenttia ja kolme prosenttia tulisi hiilinielutavoitteen kiristämisestä.

Tiedot hiilinielujen koosta, metsistä ja maaperäpäästöistä ovat kuitenkin monessa jäsenmaassa hataria. Myös nielujen merkitys vaihtelee ja on suurin metsäisillä mailla. EU:n LULUCF-politiikan on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2021. Nyt valmistelu menisi uuteen remonttiin.

– Nykyiset säännökset tarkoittavat sitä, että EU vähentää fossiilisia päästöjä 45 prosenttia, mikä on tiukempi kuin määritelty 40 prosenttia, sillä energiatehokkuuden nosto on kasvattanut vähennystasoa, Markku Ollikainen sanoo.

Markku Ollikainen, Helsinki, 15.05.2020
Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen.Antti Haanpää / Yle

Komission ehdotus tarkoittaisia ilmastopaneelin puheenjohtajan mukaan oikeastaan vain seitsemän prosentin tiukennusta päästövähennystavoitteisiin.

– Näin alas laskettu tavoite on todella surkea. Tämä liudentaisi päästövähennystoimet jälkipainotteiseksi vuoteen 2050 mennessä, Mikä on ilmaston kannalta erittäin huono asia, Ollikainen toteaa.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta on hyväksynyt ehdotuksen 60 % päästövähennystavoitteesta vuoteen 2030 mennessä. Parlamentin käsittelyyn tuo ehdotus tulee ensi viikolla.

Komission ei kuitenkaan tarvitse noudattaa parlamentin linjauksia.

– Komission ehdotus vaikuttaa epämääräiseltä luistelulta, sillä hiilinielujen tason tarkka määrittely on hankalaa. Tässä vaihdetaan varmoja päästövähennyksiä epävarmoihin ja epäselviin nielutoimiin, Markku Ollikainen arvioi.

Lue myös

Reuters: EU aikoo kiristää rajusti ilmastotavoitettaan