Turun sataman koronatesteissä yksi positiivinen näyte

Terveysneuvontapisteiden jatkosta päätetään myöhemmin piloteista saatujen kokemusten ja valtakunnallisten ohjeistusten perusteella.

Turku
Matkustajia ohjatttiin koronapisteelle Turun satamassa 7.9.2020.
Toinen sataman terveysneuvontapiste palveli autokannen kautta poistuvia. Minna Rosvall / Yle

Turun satamassa maanantaina ja tiistaina toteutetuissa terveysneuvontapisteen piloteissa Turkuun Ruotsista laivalle tulleista 44 matkustajasta 34:lle tehtiin koronavirustesti. Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että testatuista matkustajista yhdellä todettiin koronavirustartunta.

Terveysneuvontapilottien tavoitteena oli kerätä tietoa muun muassa siitä, miten koronavirukseen liittyvää ohjeistusta voitaisiin edelleen tarkentaa. Lisäksi tavoitteena oli arvioida terveysneuvontapisteiden tarpeellisuutta ja vaikutusta koronaepidemian hillitsemisessä.

– Mahdollisesta sataman terveysneuvontapistetoiminnan jatkosta päätetään myöhemmin piloteista saatujen kokemusten ja valtakunnallisten ohjeistusten perusteella, kertoo Turun hyvinvointitoimialan asiantuntijalääkäri Jane Marttila kaupungin tiedotteessa.

Maanantaina terveysneuvontapiste oli käytössä Viking Linen iltalaivalla saapuneille matkustajille ja tiistaina Tallink Siljan iltalaivan matkustajille. Terveysneuvontaa ei kohdennettu esimerkiksi 24 tunnin risteilyllä tai piknik-risteilyllä olleille.

Piloteissa oli käytössä kaksi erillistä terveysneuvontapistettä, joihin ohjattiin rajavalvonnan kautta. Toinen neuvontapiste palveli autokannen kautta poistuvia ja toinen satamaterminaalissa sijaitseva piste kansimatkustajia.

Terveysneuvontapisteissä matkustajat saivat ohjeistuksen omaehtoisesta karanteenista ja kaikille tarjottiin koronanäytteenottoa.

Terveysneuvontapistepilotteja toteuttivat yhteistyössä Turun kaupungin kanssa Tyks laboratoriotoimialue, Turun Satama Oy, Viking Line, Tallink Silja, Suomen Punainen Risti ja Rajavartiolaitos.

Täältä voit lukea uusimmat tiedot koronasta Suomesta ja maailmalta.

Täältä voit lukea uusimmat uutiset koronatilanteesta Varsinais-Suomesta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus