1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki Design Week

Paisko rättejä ja ota kantaa! Vasta uudelleenavattu urheilupyhättö muuntuu muotoilun valtakunnaksi – videoesittelyssä Helsinki Design Week

Kolmipäiväinen Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma, jossa lapsillekin on katsottavaa.

Helsinki Design Week
Henri Judin: Delusions -näyttely.

Olympiastadionin näyttelyn teokset eivät löydy mistään kaupasta, vaan ne ovat ideoita ja uniikkeja esineitä sekä tilateoksia.

Kuten kudelmilla päällystettyjä jakkaroita. Kankaiden paikkoja voi vaikka vaihtaa.

Eri Shimatsuka: Inner Flower -teoksessa on ryijyjä, joita voi laittaa penkille tai seinälle.
Eri Shimatsukan Inner Flower -teoksessa on ryijyjä, joita voi laittaa penkille tai seinälle.Kristiina Lehto / Yle

Biomateriaalia puolestaan on hyödynnetty Tatit-installaatiossa, joka koostuu sienirihmaston ja betonin yhdistelmästä.

– Sienirihmasto on sienten juuret, joka kasvaa maan alla. Design-alalla rihmasto pystyy syömään orgaanista jätettä, kuten muovia, ja muuttaa sen kiinteäksi massaksi, eli sieniksi, kertoo Caracara-kollektiivin Aleksi Vesaluoma.

Caracara: Tatit. Sienirihmastoa läpinäkyvän purkin sisällä.
Caracara-kollektiivin Tatit-installaatiossa sienet ovat johtavassa roolissa, koska ne edustavat organismia, jonka voi kasvattaa kestävistä materiaaleista ja joka hyödyntää tuotannon aikana jätettä sekä tuottaa sivutuotteena ruokaa.Kristiina Lehto / Yle

Caracara on erikoistunut luomaan taide- ja design-installaatioita yhteiskunnan tuottamasta biojätteestä.

Toinen kollektiivin jäsenistä, Aleksi Puustinen uskoo biomateriaalin voivan olla tulevaisuuden "the" materiaali.

– Maailmalla sitä on käytettu, mutta ei vielä niin montaa vuotta kuitenkaan tutkittu. Näkisin, että kymmenien vuosien päästä se voi olla jotain tosi isoa, arvelee Puustinen.

Näyttelyssä voi myös ottaa kantaa.

Value shop -ostos- ja äänestyskokemus on interaktiivinen. Siinä yhdistyvät fiktio ja kriittinen ruokamuotoilu. Valintoja tehdään poimimalla kustakin tuotteesta se vaihtoehto, jota itse kannattaa.

Value shop -installaation kaupassa voit ostaa tavaroita arvojesi mukaan. Hyllyssä on BBQ-kastiketta eri etiketeillä.
Value shop -installaation kaupassa voit ostaa tavaroita arvojesi mukaan. Hyllyssä on BBQ-kastiketta eri etiketeillä.Kristiina Lehto / Yle

Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman ajattelee, että vuoropuhelua voi käydä myös uuden muotoilun ja sen näyttämönä toimivan historiallisen rakennuksen välillä.

– Toivon, että vuoropuhelu näyttelyn sisällön ja puitteiden kanssa tuntuu luontevalta. Mehän olemme täällä väliaikaisesti, mutta jos puhutaan vuoropuhelusta suunnittelussa, niin voi varmasti kiinnittää huomiota myös tähän valtavan onnistuneeseen korjausrakentamiseen, Korkman sanoo ja viittaa Olympiastadionin neljä vuotta kestäneeseen perusparannushankkeeseen.

Lue seuraavaksi