1. yle.fi
  2. Uutiset

"Basic Instinct" -kärhämä Serbian ja Venäjän välillä laantui – Serbian presidentin mukaan Putinkin pyysi anteeksi

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja ilkamoi Serbian presidentin Washingtonin-vierailulla Facebookissa.

Serbia
Aleksandar Vucic ja Vladimir Putin kättelevät maidensa lippujen edessä
Serbian presidentti Aleksandar Vučić ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Sotšissa Venäjällä 4. joulukuuta.Mihail Klimentjev / EPA

Serbian presidentti Aleksandar Vučić kertoo saaneensa anteeksipyynnön Venäjän johdolta häntä ärsyttäneestä somepostauksesta. Vučić kertoi Serbian yleisradioyhtiön RTS:n haastattelussa, että sekä presidentti Vladimir Putin että ulkoministeri Sergei Lavrov olivat pyytäneet häneltä anteeksi.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan anteeksipyyntö on vahvistettu Kremlistä. Vučić kertoi puhuneensa Putinin kanssa puhelimessa ja pitävänsä nyt jupakkaa ohimenevänä, vähäpätöisenä tapauksena.

Kipinänä ulkoministeriön tiedottajan Facebook-postaus

Venäjän ja Serbian johtajien välille syntyi harvinaista kitkaa, kun Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova julkaisi viime viikolla Facebookissa kuvan Vučićin vierailusta Washingtonissa. Kuvassa Vučić istuu yksinään tuolissa presidentti Donald Trumpin työpöydän edessä.

Näet kuvan esimerkiksi tästä BBC:n uutisesta. (siirryt toiseen palveluun)

Sen alla Zaharova julkaisi elokuvasta Basic Instinct -elokuvasta peräisin olevan kuvakaappauksen, jossa näyttelijä Sharon Stonen esittämä hahmo avaa ristittyjä jalkojaan poliisin kuulustelutuolissa.

Sharon Stone elokuvassa Basic Instinct
Sharon Stonen esittämä dekkarikirjailija Catherine Tramell joutuu poliisikuulusteluun elokuvassa Basic Instinct. Zaharovan julkaisema kuva oli yksityiskohtaisempi.AOP

Vuonna 1992 valmistuneessa trillerissä Stonen hahmo on provokatiivinen dekkarikirjailija, jota epäillään murhasta. Kuulustelukohtaus on jäänyt elokuvahistoriaan erityisesti sen takia, ettei kirjailijalla ole mekkonsa alla alushousuja.

– Jos sinut kutsutaan Valkoiseen taloon, ja tuoli on aseteltu kuin kuulustelua varten: Istu niin kuin kuvassa kaksi, Zaharova viittasi Basic Instinct -kuvaan postauksessaan.

Useita pahoitteluja Venäjältä

Vučić vastasi BBC:n mukaan sanomalla, että "Zaharova puhuu enimmäkseen itsestään, ja tämä alkukantaisuus ja rahvaanomaisuus kuvaa häntä sekä niitä, jotka ovat hänelle asemansa antaneet". Vučić myös valitti ulkoministeri Lavroville asiasta.

Serbian puolustusministeri Aleksandar Vulinin antamassa lausunnossa puolestaan todettiin, että "Serbian ja Venäjän viholliset iloitsevat Zaharovan pikkumaisuudesta".

Zaharova itse pyysi anteeksi jo aiemmin tällä viikolla. Hän kertoi halunneensa osoittaa, miten Yhdysvallat asemoi neuvottelukumppaninsa usein niin, ettei tämä tuntisi itseään tasa-arvoiseksi.

Myös presidentti Putinin tiedottaja Dmitri Peskov rauhoitteli kuvakohua ja Serbian johtoa.

– Ehkä joitain sanamuotoja ymmärrettiin väärin. Kollegani pyysi anteeksi, joten oletamme, ettei kenelläkään ole epäilystä sitoutumisestamme ja syvästä kunnioituksesta Serbiaa ja erityisesti sen johtoa kohtaan, Peskov sanoi maanantaina uutistoimisto Tassin mukaan.

Serbiasta on tullut Venäjälle yhä tärkeämpi liittolainen Balkanin niemimaalla, kun muut entisen Jugoslavian maat ovat liittyneet EU:hun ja Natoon. Maita yhdistää myös Kosovon kysymys: kumpikaan ei tunnusta sen itsenäisyyttä.

Kosovoon liittyi myös Vučićin vierailu Washingtonissa. Serbia ja Kosovo solmivat viime perjantaina taloussuhteidensa osittaisesta normalisoinnista sopimuksen, joka vahvistettiin Valkoisessa talossa.

Donald Trump työpöytänsä takana, vasemmalla puolellaan Serbian Aleksandar Vucic ja Kosovon Avdullah Hoti pienempien pöytien takana
Serbian presidentti Aleksandar Vučić (vas.) ja Kosovon pääministeri Avdullah Hoti (oik.) kävivät Valkoisessa talossa allekirjoittamassa taloussopimuksen presidentti Donald Trumpin isännöimänä.EPA / Anna Moneymaker

Lähteet: Tass, Reuters

Lue seuraavaksi