Hyppää sisältöön

USA:n tulipätsit roihuavat edelleen valtoimenaan – FBI varoittaa salaliittoteorioiden vaikeuttavan sammutustöitä

Kymmeniä ihmisiä on kateissa Oregonissa maastopalojen jäljiltä.

Maastopalojen aiheuttamia tuhoja asuntovaunualueella Phoenixissä, Oregonin osavaltiossa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI on tyrmännyt väitteet, joiden mukaan ääriliikkeet olisivat tahallaan sytyttäneet paloja Oregonin osavaltiossa.

FBI huomauttaa, että salaliittoteoriat ja virheellinen tieto vaikeuttavat viranomaisten työtä ja ohjaavat resursseja pois paloista.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt väitteitä, joissa palot on esimerkiksi yhdistetty fasismia vastustavaan Antifa-liikkeeseen.

Tuhoisat maastopalot ovat levinneet laajasti Yhdysvaltain länsirannikolla. Oregonin osavaltiossa yli puoli miljoonaa ihmistä on evakuoitu valtoimenaan riehuvien maastopalojen tieltä, kertoivat osavaltion viranomaiset.

Pelkästään Kalifornian osavaltiossa on kuollut ainakin 20 ihmistä, kertoo San Francisco Chronicle. (siirryt toiseen palveluun)

Kymmeniä kateissa palojen jäljiltä

Oregonin kuvernöörin Kate Brownin mukaan palot ovat kolmen vuorokauden aikana tuhonneet kaksi kertaa niin paljon maastoa kuin mitä osavaltiossa keskimäärin vuodessa palaa. Ainakin viisi kaupunkia on kärsinyt huomattavia vahinkoja.

– Osavaltiossamme ei ole koskaan roihunnut näin paljon hallitsemattomia paloja. Olen varma siitä, että ne ovat tuoneet mukanaan myös kuolonuhreja. Heti kun meillä on tästä lisää varmistettua tietoa, kerromme sen, Brown lupasi.

Hän kertoi myöhemmin illalla Suomen aikaa, että palojen jäljiltä on kateissa kymmeniä ihmisiä.

Kuumuus ja tuulet haittaavat sammuttamista

Molallan kaupungissa poliisit kävivät läpi taloja varmistaakseen, että asukkaat ovat lähteneet. Tyhjän talon merkiksi talon ajotiehen maalattiin rasti.

– On aivan eri asia lähteä kodistaan, kun sinut pakotetaan siihen. Se on kamalaa: tämä on minun kotini. Tärkeintä kuitenkin on, että lapseni, mieheni, koirani, kissani ja kaikki naapurini pääsevät turvaan, luetteli Denise Pentz, joka oli asunut kaupungissa 11 vuotta.

Maastopalojen tuhoama rakennus Gatesissa, Oregonissa. Kuva: Kathryn Elsesser / AFP

Kalifornian pohjoisosissa riehuvasta August Complex -palosta tuli torstaina paikallista aikaa osavaltion historian laajin maastopalo, kun useampi erillinen palo yhdistyi palojen levitessä. Palo oli levinnyt jo yli 300 000 hehtaarin alueelle ja oli vain pieniltä osin sammuttajien hallinnassa.

Kaliforniassa ja Washingtonissa palojen sammutusta ovat vaikeuttaneet viikonlopusta lähtien poikkeuksellinen helleaalto ja kovat, kuivat tuulet. Esimerkiksi Los Angelesin piirikunnassa rikottiin viikonloppuna lämpöennätys, kun lämpötila nousi 49 asteeseen.

Pelkästään Kaliforniassa 28:aa eri paloa yrittää hillitä yli 14 000 sammuttajaa.

Aiheesta lisää:

Suomalainen Carola: Ihmettelin, minkä takia aurinko ei nouse – Maastopalojen riivaama Kalifornia on nyt pimeä, oranssi ja pelottava

Heikki Ketola rakentaa uutta taloa Kaliforniaan maastopaloriskistä huolimatta – Trump ehdotti taas metsien siivoamista, tutkijan mukaan se ei auta

12.9. klo 1.48 Korjattu käännösvirhe ja muunnettu luku hehtaareiksi.

Klo 2.14: Päivitetty FBI:n lausunnoilla.