1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Florida

Florida rajoittaa jälleen entisten vankien äänioikeutta – jos sakkoja ei ole maksettu, presidentinvaaleissa äänestäminen jää väliin

Jopa yli 700 000 ihmistä ei saisi äänestää sakkovelkojen takia. Puolustuksen mukaan tämä rikkoo perustuslakia.

Florida
Floridan Pensacolassa sijaitseva Escambian vankila.
Floridan Pensacolassa sijaitseva Escambian vankila.Jon Hauge / EPA

Yhdysvaltojen Floridassa oikeus on päättänyt, että entiset rikolliset eivät voi äänestää marraskuun presidentinvaaleissa, jos he eivät ole maksaneet muun muassa sakkojaan ja korvauksiaan osavaltiolle. Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan kyse on maksuista, jotka liittyvät tuomioihin.

Tuore päätös voi vaikuttaa satoihin tuhansiin mahdollisiin äänestäjiin osavaltiossa, jossa republikaanien ehdokas, presidentti Donald Trump ja demokraattien Joe Biden ovat kannatusmittauksissa rinta rinnan. Florida on perinteisesti ollut vaaleissa yksi vaa'ankieliasemassa olevista osavaltioista.

Vuonna 2018 Floridassa hyväksyttiin lakimuutos, jolla palautettiin vankeustuomionsa suorittaneiden äänioikeus.

Republikaanien hallussa oleva osavaltion lainsäädäntöelin hyväksyi uuden esityksen. Aiemmin alempi lainsäädäntöelin näki, että esitys oli osavaltion perustuslain vastainen ja että se riisti äänioikeuden niiltä, jotka eivät maksuihin kykene.

– Keneltäkään ei koskaan tulisi riistää perustuslaillisia oikeuksia siksi, että he eivät kykene maksamaan sakkoja ja korvauksia, sanoi tiedotteessaan Campaign Legal Center, joka muun muassa puolustaa oikeutta äänestää.

CNN:n haastattelema Floridan yliopiston professori Daniel Smith on arvioinut, että maksamattomien sakkojen ja muiden korvausten takia äänioikeutensa menettää 774 000 ihmistä, eli 77 prosenttia entisistä rangaistusvangeista.

Vankien äänillä saattaisi olla ratkaiseva vaikutus Yhdysvaltain vaaleihin, lue tästä lisää

Entiset vangit ovat usein hyvin vähävaraisia, eikä heillä ole keinoa maksaa maksujaan. Lisäksi osavaltion hallinnon oman epäselvyyden vuoksi viranomaiset ja vangit eivät useinkaan edes tiedä, kuinka paljon maksettavaa olisi.

Floridassa toimii järjestö, joka pyrkii auttamaan lahjoitusvarojen kautta entisiä vankeja irti velkakoulustaan. Toistaiseksi järjestö on auttanut noin 4 000 ihmistä.

Lue seuraavaksi