Sunnuntaina puhurit kurittavat Kaakkois-Suomea — Etelä-Karjalassa varaudutaan sähkökatkoksiin, vesillä kovia puuskia

Syksyn tuulet voivat olla voimakkaita ja varautua kannattaa hyvissä ajoin. 

sähkökatkot
Päivö-myrskyn ulkoilureitille kaatama puu Joensuussa.
Kova tuuli voi kaataa puita ja aiheuttaa vikoja sähköverkossa. Myös esimerkiksi auto kannattaa parkkeerata paikkaan, jossa sen päälle ei pääse kaatumaan puita tai oksia. Arkistokuva.Pauliina Tolvanen / Yle

Ilmatieteenlaitos varoittaa kovista tuulenpuuskista sunnuntaina. Tuulivaroitus maa-alueilla koskee Kymenlaaksoa ja Etelä-Karjalaa. Tuuli voi olla puuskissa 15 metriä sekunnissa.

Kaakon lisäksi tuulet osuvat Keski-Suomeen.

Etelä-Karjalassa Lappeenrannan energiaverkot varautuvat sähköverkon vikojen korjaukseen nostamalla valmiuttaan sunnuntaina.

Energiayhtiö pyytää ihmisiltä malttia, mikäli puhurit aiheuttavat sähkökatkoja.

— Kannattaa soittaa vain, jos tietää vian aiheuttajan, kuten sähkölinjaan nojaavan puun tai katkenneen sähköjohdon, Lappeenrannan energialta kerrotaan.

Sähköjen palautumisen kannalta on ensisijaisen tärkeää, että vikapäivystys on tietoinen vian aiheuttajasta ja sijainnista mahdollisimman nopeasti.

Parkkeeraa huolella ja tarkista kiinnitykset

Myös vesillä liikkuessa tuuli on syytä huomioida. Ilmatieteenlaitos varoittaa, että tuuli voi puhaltaa eteläisellä Saimaalla 11 metriä sekunnissa lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä. Sunnuntaina tuuli yltyy kovaksi Suomenlahden itäosissa ja voi olla jopa 17 metriä sekunnissa.

Meri tyrskyää kovalla tuulella.
Vesillä liikkumista kannattaa harkita tarkasti, jos tuuli on kovaa. Arkistokuva.Henrietta Hassinen / Yle

Etelä-Karjalan pelastuslaitos muistutti varautumisen tärkeydestä jo aiemmin tällä viikolla, kun tuuli ja kova sade piiskasivat Kaakkois-Suomea.

Pelastuslaitoksen mukaan vesillä liikkumista kannattaa huonolla kelillä välttää ja myös veneiden kiinnityksen on syytä tarkastaa. Myös erilaisten katosten ja paviljonkien kiinnitysten kanssa on syytä olla tarkkana.

Kun odotettavissa on kovaa tuulta, kannattaa myös miettiä, minne parkkeeraa autonsa, sillä tuuli saattaa katkoa puita tai oksia.

Pelastuslaitos muistuttaa myös, että kodista olisi hyvä löytyä 72 tunnin kotivara (siirryt toiseen palveluun), esimerkiksi pitkittyneen sähkökatkoksen varalle.