"Toivoisin, että kuuntelijat tekisivät läksyt" – Räppäri Brädi taisteli rasismia vastaan jo nuorena

Muusikko peräänkuuluttaa suvaitsevaisuutta ja kulttuurihistorian ymmärrystä.

Brädi toivoo kuuntelijoiden tutustuvan räpin ja hiphopin historiaan
Brädi toivoo kuuntelijoiden tutustuvan räpin ja hiphopin historiaan

Siviilissä Kari Härkösenä tunnettu räppäri Brädi vieraili perjantai-iltana Puoli seitsemän -ohjelmassa. Hän muisteli nuoruuttaan 90-luvun Lahdessa ja alkuaikojaan räpin ja hiphopin parissa. Nyt käytävästä Black Lives Matter -keskustelusta oli käynnissä oma versionsa jo tuolloin, eikä sitä aina käyty pelkästään sanojen voimin.

– Me kun aloitettiin, niin se oli todella antirasistista hommaa. Muistan, että meillä Lahdessa oli myös päinvastaista liikehdintää. Sitten ollaan kynsin ja hampain, verissä päin edistetty tätä Black Lives Matteria ennen kuin tästä on puhuttu.

Brädi näkee, että räpin ja hiphop-kulttuurin valtavirtaistumisen myötä monilta on kadonnut kosketus niiden alkuperäisiin juuriin.

– Toivoisin, että kuuntelijat tekisivät läksyt, että mistä me ponnistetaan ja mistä meidän kulttuuri ponnistaa. Ymmärrän sen, että kun koko kansa kuuntelee, niin mulla saattaa olla faneja, joilla on ihan päinvastainen ideologia.

Viikkoa aikaisemmin samalla sohvalla istunut artistikollega Yeboyah totesi lähetyksessä, että rasisminvastainen taistelu on räpin ja hiphopin perustavanlaatuista ydintä. Brädi allekirjoittaa tämän näkemyksen.

– En ole koskaan ollut musiikissa, enkä oikein yksityiselämässäkään, kauhean yhteiskunnallinen ihminen. Mutta tämä on semmoinen asia, josta koen, että suomalaisten ja koko maailman hiphop-muusikoiden pitäisi ottaa se tontti ja käyttää platformia fiksummin.

Brädin mielestä nyt on hyvä aika sivistää itseään. Tämä koskee myös Brädiä.

– Meillä valtaväestön edustajina on tosiaan se etuoikeutettu rooli, ja tässä on vähän niin kuin kuunteluoppilaan tontteja tarjolla. Mene itseesi, opi ja opiskele. Me ei olla mitään sanomaan, miltä jonkin vähemmistöryhmän edustajasta tuntuu. Me ei sitä voida määritellä. Ollaan sitten liittolaisia ja ymmärtäjiä ja opitaan koko ajan.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta: