1. yle.fi
  2. Uutiset

Historian ensimmäinen rauhankokous Afganistanin hallituksen ja Talibanin välillä alkoi

Ensimmäinen tavoite on tulitauko, mutta esille noussevat myös esimerkiksi naisten asema ja maan nimen muuttaminen.

Afganistan
Taliban-järjestön neuvottelija Abbas Stanikzai neuvottelujen avajaisseremoniassa Dohassa 12. syyskuuta.
Taliban-järjestön neuvottelija Abbas Stanikzai (istumassa) neuvottelujen avajaisseremoniassa Dohassa 12. syyskuuta. Karim Jaafar / AFP

Afganistanin hallituksen ja terroristijärjestö Talibanin valtuuskunnat ovat kokoontuneet Qatarin pääkaupunkiin Dohaan. Niiden on määrä aloittaa huomenna sunnuntaina maan historian ensimmäiset suorat rauhanneuvottelut.

Afganistanin sodan katsotaan alkaneen vuonna 1979, jolloin Neuvostoliitto miehitti maan. Vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat ja sen liittolaiset ottivat maan haltuunsa, mutta seurauksena oli hajonnut valtio, jossa ulkomaisten joukkojen tukemalla hallituksella oli vain osa maasta hallussaan. Muu osa oli Talibanin ja muiden paikallisten ryhmittymien hallussa.

Dohassa alkavien rauhanneuvottelujen avajaistilaisuudessa oli myös Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo. Yhdysvallat oli mukana käynnistämässä neuvotteluja, kun se keväällä lupasi vähentää Afganistanissa olevien joukkojensä määrää.

Pompeo totesi, että vastuu rauhan saavuttamisesta on yksin afganistanilaisilla.

Jatkokautta havittelevalle Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille Afganistanin rauhansopimus ja joukkojen palauttaminen kotimaahan olisi vaalivaltti.

Yhdysvallat ja Taliban allekirjoittivat historiallisen sopimuksen: Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa Afganistanista

Tulitauko ensin

Neuvotteluissa ensimmäinen ja tärkein tavoite on saavuttaa tulitauko, joka auttaisi pitkään kärsineitä asukkaita ja mahdollistaisi avustustyön ja jälleenrakennuksen.

Neuvoteltavia asioita on sen jälkeen paljon. Pysyvän rauhantilan ehdot on päätettävä, tuhannet kapinallistaistelijat ja paikallisten sotapäällikköjen asemiehet riisuttava aseista, perustuslakia olisi uudistettava ja vallanjaosta sovittava.

Lisäksi käytännöllisempiäkin asioita on huomioitavana. Länsimaat odottavat erityisesti naisten ja vähemmistöjen aseman parantamista.

Uutistoimisto AP:n mukaan pöydälle voi nousta myös esimerkiksi maan lipun uusiminen ja kysymys maan nimestä. Nyt maan nimi on virallisesti Afganistanin islamilainen tasavalta. Taliban saattaa vaatia sen muuttamista Afganistanin islamilaiseksi emiraatiksi.

Hallituksen valtuuskunnan johtaja Abdullah Abdullah totesi, ettei kaikista asioista tarvitse heti saada neuvottelutulosta, kunhan humanitaarinen tulitauko syntyy.

Talibania edustava mullah Abdul Ghani Baradar sanoi tavoitteena olevan, että Afganistan olisi islamilaisten periaatteiden mukaisesti johdettu valtio, johon kaikki afganistanilaiset tuntisivat kuuluvansa.

Neuvottelujen kestosta ei ole arviota. Niistä odotetaan vaikeita, onhan Taliban jatkuvasti nimittänyt hallituksen edustajia "Yhdysvaltain sätkynukeiksi". Hallitus pitää puolestaan Talibania terroristijärjestönä, vaikka se hoitaa myös hallintoa omilla alueillaan.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi