Hyppää sisältöön

Morian leiriläisille luvattiin nopea pääsy uuteen telttaleiriin

Poliisi käytti kyynelkaasua, mielenosoittajat vaativat pääsyä pois saarelta.

Morian asukkaat ovat järjestäneet toistuvia mielenosoituksia ja vaatineet pääsyä pois saarelta. Kuva: Angelos Tzortzinis / AFP

Kreikassa Lesboksen saarella tuhannet avoimen taivaan alla yönsä viettäneet siirtolaiset ja turvapaikanhakijat odottivat lauantaina pääsyä väliaikaiseen telttaleiriin, joka oli nousemassa viikolla maan tasalle palaneen Morian leirin lähelle.

Maahanmuutosta vastaavan ministerin Notis Mitarachin mukaan leirin oli määrä avautua vielä lauantaina.

– Kaikille tulijoille tehdään koronatesti ennen kuin he pääsevät sisään, Mitarachi sanoi televisiohaastattelussa.

Kaikkia ajatus telttaleiristä ei miellyttänyt.

– Moria jo paloi, mutta sen sijaan että olisivat ajatelleet asiaa vakavasti, he haluavat tehdä saman virheen. Miksi rakentaa taas pieni leiri? Sekin tullaan polttamaan, ennakoi Burkina Fasosta leirille päätynyt Omar, 18.

Morian asukkaat ovat järjestäneet toistuvia mielenosoituksia ja vaatineet pääsyä pois saarelta. Lauantaina mielenosoittajat ottivat jälleen yhteen poliisin kanssa, joka käytti kyynelkaasua joukkoja vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö varoitti kriisin kärjistyvän

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ehti jo aikaisemmin varoittaa, että jännitteet siirtolaisten, poliisien ja paikallisten asukkaiden välillä kasvavat koko ajan.

– Jotkut EU-maat ovat luvanneet ottaa vastaan rajoitetun määrän turvapaikanhakijoita Lesbokselta, mutta muuten EU ei ole kyennyt vastaamaan tilanteeseen yhtenäisesti ja riittävästi, järjestö suomi lausunnossaan.

Kymmenen EU-jäsenmaata kertoi perjantaina ottavansa vastaan yhteensä 400 alaikäistä, jotka ovat tulleet Moriaan ilman saattajaa. Valtaosa siirtyy Saksaan tai Ranskaan. Suomi vastaanottaa yksitoista ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Morian leiri tuhoutui tiistaina tulipalossa. Leirillä syttyi keskiviikon ja torstain aikana vielä uusia tulipaloja. Kreikan viranomaisten mukaan ainakin ensimmäinen tulipalo sytytettiin tahallaan sen jälkeen, kun positiivisen koronatestituloksen saaneita määrättiin karanteeniin.

Lesboksen saarelle on julistettu hätätila tulipalojen takia.

Kreikassa Lesboksen saarella tuhannet siirtolaiset ja turvapaikanhakijat nukkuivat avoimen taivaan alla yönsä 11. syyskuuta. Kuva: Louisa Gouliamaki / AFP

"Meillä ei ole edes takkeja"

Lesboksen asukkaat vastustavat jyrkästi Morian leirin rakentamista uudelleen. Viranomaiset ovat käyttäneet armeijan helikoptereita päästäkseen leirin raunioille ohi asukkaiden pystyttämien tiesulkujen.

– Kaikki ajatukset uudelleen rakentamisesta on syytä unohtaa. Saarelaiset eivät kestä tätä enää, vakuutti Mytilenen pormestari Stratis Kytelis.

Samaan aikaan siirtolaisten hätä kasvoi.

- Meillä ei ole edes takkeja, jotka voisimme vetää yöllä päällemme kylmyyttä ja tuulta vastaan. Lisäksi 35 positiivisen koronatestituloksen saanutta on edelleen keskuudessamme. He voivat edelleen levittää covid-19-tautia, koska emme tiedä, keitä he ovat, Moria Corona Awareness Team -ryhmä sanoi Facebookissa.

Ryhmä jakoi Facebookissa kuvia hautausmaalla nukkuvista ihmisistä.

.
.