1. yle.fi
  2. Uutiset

Iran teloitti nuoren painijan – Trumpin ja urheilujärjestöjen vetoomukset eivät auttaneet

Navid Afkari oli tuomittu vesilaitoksen vartijan surmasta toissa vuoden mielenosoitusten aikana.

Iran
Navid Afkari
Iranin kansallisen vastarintaneuvoston julkaisema kuva Navid Afkarista. Kuvauspaikasta tai ajasta ei ole tietoa.NWRI

Iran kertoo teloittaneensa painija Navid Afkarin laajaa kansainvälistä huomiota saaneen tuomion jälkeen. Iranin valtiollisen median mukaan 27-vuotias Afkari teloitettiin lauantaiaamuna.

Afkari tuomittiin muun muassa vesilaitoksen vartijan surmaamisesta elokuussa 2018. Tapahtumat liittyivät Iranissa tuolloin nähtyihin hallinnon vastaisiin mielenosoituksiin, joihin Afkari veljineen osallistui.

Viranomaisten mukaan Afkari on tunnustanut surman, mutta hänen perheensä sekä ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tunnustus oli saatu kiduttamalla. Afkarin asianajajan mukaan hänen syyllisyydestään ei ole todisteita.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan myös Afkarin kaksi veljeä on tuomittu saman surman takia ruoskittaviksi sekä kymmeniksi vuosiksi vankeuteen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyysi Twitterissä Irania "säästämään tämän nuoren miehen hengen". Trumpin mukaan Afkari oli ainoastaan protestoinut Iranin heikkoa taloustilannetta vastaan.

Myös useat kansainväliset urheilujärjestöt sekä Kansainvälinen olympiakomitea vetosivat Afkarin hengen puolesta. Lauantaina KOK ilmaisi järkytyksensä teloituksen johdosta.

Järjestön tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach oli lähestynyt kirjeitse sekä Iranin hengellistä johtajaa että presidenttiä ja pyytänyt armoa Afkarille. Viime viikolla Bach sanoi tiedottajansa välityksellä, että KOK:n täytyy kunnioittaa valtioiden itsemääräämisoikeutta ja oikeusjärjestelmiä.

"Mestaripainijaksi" kuvaillun Afkarin laji oli kreikkalais-roomalainen paini, ja hänen kerrotaan sijoittuneen mitaleille useissa kansallisissa kisoissa. Iranilla on pitkät perinteet painissa, josta on peräisin myös valtaosa maan olympiamitaleista.

Uutista on päivitetty klo 16.33: Lisätty KOK:n lauantaina julkaisemat kommentit.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi