1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kreikka vahvistaa asevoimiaan keskellä aluekiistaa Turkin kanssa: 18 hävittäjää Ranskasta ja tuhansia uusia sotilaita

Turkki on alkanut etsiä kaasua ja öljyä Välimerellä Kreikan omikseen katsomillaan alueilla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (vas.) otti Kreikan pääministerin Kyriakos Mitsotakisin vastaan Välimeren maiden kokouksessa Korsikan saarella torstaina. Kuva: Ludovic Marin / EPA

Kreikka aikoo vahvistaa asevoimiaan. Maan pääministeri Kyriakos Mitsotakis ilmoitti lauantaina, että Kreikka ostaa 18 ranskalaista Rafale-hävittäjää.

Lisäksi Kreikan laivastolle hankitaan neljä fregattia ja neljä helikopteria. Uutta henkilöstöä asevoimiin Kreikka sanoo värväävänsä noin 15 000 ihmistä seuraavan viiden vuoden aikana. Mitsotakisin mukaan hankinnoilla tuetaan myös Kreikan puolustusteollisuutta ja luodaan tuhansia työpaikkoja.

Kreikkalaisen Ekathimerini-uutissivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kreikka vastaa hankinnoilla Turkin toimiin Välimerellä.

– Turkki uhkaa Euroopan itärajaa ja vaarantaa turvallisuuden kolmen mantereen herkässä risteyskohdassa, Mitsotakis sanoi puheessaan Thessalonikin kaupungissa.

Thessalonikissa järjestetään syksyisin messut, joilla pääministeri perinteisesti kertoo hallituksen linjauksista seuraavalle vuodelle. Itse messut tosin oli tänä vuonna peruttu koronaviruksen takia.

Turkin ja Kreikan välit kiristyneet jälleen

Nato-liittolaiset Kreikka ja Turkki ovat viime viikkoina kiistelleet kiivaasti merirajoistaan. Turkki lähetti elokuussa laivastonsa saattamana tutkimusaluksen Välimeren alueelle, jota Kreikka ja Kypros pitävät omina aluevesinään.

Turkki etsii mereltä kaasua ja öljyä. Sen mukaan Kreikka on haalinut suhteettoman suuren osan Välimeren luonnonvaroista. Kyprosta Turkki taas syyttää saaren turkkilaisväestön syrjimisestä.

Kreikka puolestaan lähetti omat sotalaivansa partioimaan alueelle, ja järjesti sotaharjoituksia sekä muiden EU-maiden että Yhdistyneiden arabiemiraattien kanssa.

Ranska kovistelee tukena Turkkia

Kreikan tueksi on asettunut näkyvästi muun muassa Ranska, jonka presidentti Emmanuel Macron sai lauantaina osansa Turkin uhkauksista. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi aiheuttavansa Macronille vielä paljon ongelmia, jos hän "sotkeutuu Turkin asioihin".

Macron kehotti torstaina eurooppalaisia ottamaan selkeän ja vakaan kannan "ei Turkkia ja turkkilaisia, vaan presidentti Erdoğanin toimia kohtaan". Ranska ja Turkki ovat napit vastakkain myös Libyan konfliktissa, jossa ne tukevat eri osapuolia.

Lue myös:

Turkki ja Ranska ovat törmäyskurssilla Välimerellä – sanasotaa ja aseiden kalistelua

Turkki aloitti uudet sotaharjoitukset Välimerellä – Kreikka syytti Turkkia alueloukkauksesta

Jännitteet kasvavat itäisellä Välimerellä – Kreikka ja Turkki pitävät sotaharjoitukset Kreetan lähivesillä

Turkki ja Kreikka sotilaallisen välirikon partaalla – kiista kaasu- ja öljyvarantojen hyödyntämisestä kärjistyy