"Tämä on ilmastohätätila" – uhrimäärän pelätään nousevan USA:n länsirannikon paloissa

Kalifornian kuvernöörin mukaan osavaltio on varoittava esimerkki koko muulle maalle siitä, mitä ilmastonmuutos tuo mukanaan.

Metsä roihuaa Orovillessa, Kaliforniassa. Kuva: Josh Edelson / AFP

Yhdysvaltojen länsirannikolla ainakin 17 ihmistä on menettänyt henkensä maastopaloissa, jotka roihuavat yhä valtoimenaan. Sään viilentymisen ja mahdollisten sateiden ennustetaan kuitenkin lähipäivinä auttavan palojen sammuttamisessa.

Kaikkiaan elokuun puolivälistä lähtien roihunneet palot ovat vaatineet ainakin 28 ihmisen hengen, kertoo CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Paloja sammuttamassa Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa on yli 20 000 palomiestä.

Viranomaiset varoittavat, että palojen uhrimäärä voi kasvaa vielä paljon.

– Uskomme, että uhrien määrä voi kasvaa, kun pääsemme alueille, jotka liekit ovat tuhonneet ja savu alkaa hälvetä, sanoi Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom.

Naapuriosavaltion Oregonin kuvernööri Kate Brown painotti hänkin kymmenien ihmisten olevan edelleen kateissa.

Maastopalojen aiheuttamia tuhoja asuntovaunualueella Phoenixissä, Oregonin osavaltiossa. Kuva: AFP / Lehtikuva

– Sää alkaa kuitenkin vihdoinkin muuttua. Lähipäiviksi on luvattu viileämpää ilmaa ja kosteutta, mikä on todella hyvä uutinen, Brown kertoi.

"Olen kyllästynyt siihen, että tästä pitää edelleen väitellä"

Kalifornian kuvernööri Newsom muistutti, että vaikka nykyiset maastopalot saadaan tulevaisuudessa sammumaan, vaara ei ole ohi. Newsomin mukaan Kalifornia on varoittava esimerkki koko muulle maalle siitä, mitä ilmastonmuutos tuo mukanaan.

– Olen hiukan kyllästynyt siihen, että tästä asiasta pitää edelleen väitellä. Tämä on ilmastohätätila. Se on totta, ja se tapahtuu koko ajan, Newsom kiivaili.

– Kalifornia on yhtä kuin Yhdysvallat pikakelauksella eteenpäin. Se, mitä täällä tapahtuu, tulee tapahtumaan kaikkialla Yhdysvalloissa, jos emme pääse yhteisymmärrykseen ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä ja hylkää kaikkea sitä roskaa, mitä muutamat pienet ryhmät levittävät, kuvernööri jatkoi.

Ilmastonmuutos pahentaa monin paikoin kuivuutta, mikä puolestaan luo ihanteelliset olosuhteet maastopaloille. Kaliforniassa maastoa on viranomaisten mukaan palanut jo lähes yli 1,3 miljoonaa hehtaaria. Tämä on uusi ennätys ja vastaa kooltaan Connecticutin osavaltiota.

Maastopalokautta on jäljellä vielä neljä kuukautta.

Biden suomi Trumpia

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vierailee maanantaina Kaliforniassa.

Trumpin haastaja marraskuun presidentinvaaleissa, demokraattien Joe Biden arvosteli Trumpia, joka on vähätellyt ilmastonmuutosta.

– Tiede on selkeää ja tällaiset tappavat esimerkit ovat yksinkertaisia – ilmastonmuutos on välitön uhka elintavoillemme. Presidentti Trump voi yrittää kiistää totuuden, mutta faktat ovat kiistattomat, Biden sanoi.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI puolestaan tyrmää väitteet, joiden mukaan ääriliikkeet olisivat tahallaan sytyttäneet paloja Oregonin osavaltiossa. FBI:n mukaan salaliittoteoriat ja virheellinen tieto vaikeuttavat viranomaisten työtä ja ohjaavat resursseja pois paloista.

Lue myös: